Opetusministeriössä valmistellaan keinoja kännyköiden käytön rajoittamiseksi. Työ etenee jo syksyllä.
Opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) ei sulje pois mahdollisuutta kokeilla älypuhelimien täyskieltoa satunnaisissa suomalaiskouluissa.
Satunnaiskokeilun nosti esille valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin erikoistutkija Ramin Izadi Ylen haastattelussa heinäkuussa. Izadin mukaan täyskiellon kokeilusta on hyviä kokemuksia ulkomailta.
– Se on mielestäni mielenkiintoinen ehdotus. Olen aiemmin todennut, että pidän tätä koko kysymystä tärkeänä. Olen saanut paljon huolestuneita yhteydenottoja niin vanhemmilta kuin opettajilta, Adlercreutz kertoo.
Opetusministeriössä valmistellaan keinoja puuttua älypuhelinten käytön rajoittamiseen. Asiaan tartutaan heti alkusyksystä, opetusministeri sanoo. Keinoja ei ole vielä lyöty lukkoon.
– Yksi vaihtoehto on tietenkin se, että todetaan, että kännykät eivät kuulu kouluun. Tai sitten todetaan, että kuuluvat kouluun, mutta eivät tule luokkaan. Kolmas on se, että todetaan, että voivat tulla luokkaan, mutta jos opettaja ajattelee, että nyt ei ole sopiva, niin ne ikään kuin ennaltaehkäisevästi pidetään luokan ulkopuolella, tuore opetusministeri listaa.
Päätöksiä asiassa voidaan odottaa pian alkavan koulujen lukuvuoden aikana.
– Tavoitteena on, että koululaiset pääsisivät keskittymään olennaiseen, eli oppimiseen ja sosiaalisten taitojen kerryttämiseen, Adlercreutz sanoo.
– Että koulu olisi se paikka, mihin se on luotu. Paikka oppimiselle, itsensä kehittämiselle, sosiaalisten taitojen kehittämiselle. Hyvälle lapsuudelle ja nuoruudelle. Selvästi monessa tilanteessa nyt taskussa oleva laite on se, joka ehkä tulee näiden tavoitteiden ja nuoren väliin ja silloin siihen on syytä tarttua.
Mobiililaitteiden käytön rajoittaminen koulupäivän aikana on osa Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmaa.