Torstain tapahtumat jättivät epäselväksi, mikä on koko hallituksen linja suhteessa Gazan sotaan.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vakuutti torstaina eduskunnan suuressa salissa useaan otteeseen, että Suomen kokoomuslaisen ulkopoliittisen johdon ulostulot Gazan sodan tuomitsemiseksi edustavat koko hallituksen linjaa.
– Kannanotto, jonka valtionjohto antoi, oli täysin hallituksen linjojen mukainen ja näin ollen kaikkien hallituspuolueiden linjojen mukainen, Orpo vastasi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen kysymykseen.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli hieman ennen täysistuntoa kommentoinut Orpon, presidentti Alexander Stubbin ja ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) maanantaista ulostuloa näin:
– Heillä on oikeus tietenkin Twitter-viesteissään tuoda esille omia näkemyksiään. Eihän meillä näihin Twitter- tai X-viesteihin ole mitään hallituksen prosesseja, missä käsitellään niitä tai otetaan kantaa, Essayah sanoi.
– Eiväthän Twitter-viestit ole hallituksen kanta, hän täsmensi Helsingin Sanomille.
Orpon, Stubbin ja Valtosen twiittaaman kannanoton ydin on, että Israelin kaavailemat Gazan väestön pakkosiirrot ovat sotarikos, ja että Israelin on kannettava vastuunsa humanitaarisen avun saamiseksi perille. Lausunnossa perätään myös tulitaukoa ja Hamasin panttivankien vapauttamista.
Hallituksella ”sävyeroja”
Essayahin mielestä kannanotto edusti vain Orpon, Stubbin ja Valtosen omia ajatuksia, ei hallituksen tai Suomen ulkopoliittista linjaa. Suomen ulkopolitiikasta päättää perustuslain mukaan tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa, ja valtioneuvostoon kuuluu myös maa- ja metsätalousministeri Essayah.
Orpokin myönsi täysistunnossa, että Palestiinan valtion tunnustamisen suhteen hallituspuolueilla on ”sävyeroja”, mutta että valtionjohdon linjaus on hallituksen yhteinen linja.
Se, että kristillisdemokraatit ovat Lähi-idän tilanteesta eri mieltä kuin esimerkiksi kokoomus, on puolueelta johdonmukaista politiikkaa.
Essayah kirjautti viime syksynä eriävän mielipiteen hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan pöytäkirjaan sen jälkeen kun Suomi oli YK:ssa kannattanut päätöslauselmaa, joka vaati Israelia lopettamaan palestiinalaisalueiden miehittämisen.
Kristillisdemokraattien tuki Israelille periytyy jo puolueen edeltäjän Kristillisen liiton alkutaipaleelle 1970-luvulle, kuten tutkija Timo R. Stewart on huomauttanut.
Palestiinan tunnustaminen on pöydällä kesäkuussa
Myös perussuomalaisten sitoutuminen ulkopoliittisen johdon Gaza-linjauksiin oli jäänyt epäselväksi eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jani Mäkelän ulostulojen seurauksena.
Torstaina puheenjohtaja Riikka Purra kuitenkin vakuutti toimittajille, että hallituspuolueiden puheenjohtajilta ei ole kuulunut soraääniä suhteessa siihen, miten hallitus suhtautuu Israelin toimintaan.
Oppositiopuolueet peräsivät hallitukselta konkreettisia tekoja palestiinalaisten ahdingon lievittämiseksi. Tällaiseksi SDP, vasemmistoliitto ja vihreät laskevat Palestiinan valtion tunnustamisen, josta hallituspuolueet ovat avoimesti erimielisiä.
Perussuomalaisten mielestä tunnustaminen ei ole ajankohtaista nyt. Kristillisdemokraatit vastustaa tunnustamista ylipäätään. RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz peräsi maanantaina keskustelua tunnustamisesta. Pääministeri Orpo toisti torstain täysistunnossa Suomen virallista linjaa, jonka mukaan tavoitteena on kahden valtion malli.
Presidentti Stubbin mukaan Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys.
Se aika voi tulla vastaan piankin. Kesäkuussa New Yorkissa järjestetään Lähi-idän rauhankonferenssi. Siellä käsitellään Ranskan ja Saudi-Arabian aloitetta, joka pitäisi sisällään Palestiinan ja Israelin valtioiden tunnustamisen sellaisten valtioiden osalta, jotka eivät ole sitä vielä tehneet.
Asekaupat lyömäaseena
Torstain Gaza-keskustelua seurasivat eduskunnan lehtereiltä Israelin ja palestiinalaisten Helsingin-lähettiläät. Kansanedustajat peräsivät yhtenäisyyttä, mutta hallitus-oppositio-jako oli keskustelussa tavanomaiseen tapaan läsnä.
Vasemmistoliitto kyseenalaisti yhdessä vihreiden kanssa Israelin kanssa tehtäviä asekauppoja. Pääministeri Orpo huomautti, että kaupoista oli sovittu edellisen hallituksen aikana, jossa vasemmistoliittokin oli mukana.
Oppositio kysyi useaan kertaan, aikooko Suomi osallistua sairaalahoitoa vaativien lasten evakuointiin Gazasta. Hallituksen puolesta puhuneet Orpo ja Valtonen sivuuttivat kysymykset.
Oppositio käytti Israelin toimista kansanmurha-termiä kymmenen kertaa keskustelun ensimmäisen 40 minuutin aikana. Pääministeri Orpo ei kansanmurhasta puhunut, vaan laajemmin rikoksista ihmisyyttä ja kansainvälistä oikeutta vastaan.