Brittilehti The Guardian nosti esille Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelman rajoittaa laittomasti maassa olevien pääsyä muuhun kuin kiireelliseen hoitoon.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelma rajata välttämätöntä terveydenhuoltoa paperittomilta henkilöiltä puhuttaa myös Britanniassa.
Sanomalehti The Guardian nostaa esiin lääkäreiden esittämän kritiikin valmisteilla olevaa lakiesitystä vastaan.
Hallituksen lakiesityksen mukaan laittomasti maassa olevilta poistettaisiin oikeus muihin kuin kiireellisiin terveyspalveluihin. Pois voisivat jäädä esimerkiksi raskauteen liittyvät neuvolapalvelut, raskauden keskeytys sekä pitkäaikaissairauksien välttämätön hoito.
Asiantuntijajärjestö Lääkärin sosiaalinen vastuu kritisoi lakiesitystä kovasanaisesti.
– Lakiesityksen alullepanijat esittävät, ettei meillä ole tarpeeksi rahaa kaikille, ja että täysi pääsy terveydenhuoltoon houkuttelisi lisää ihmisiä Suomeen. Me tiedämme, ettei tämä pidä paikkaansa, ja että on itse asiassa halvempaa hoitaa sairauksia ennalta perusterveydenhuollossa kuin jättää niiden hoitaminen teho-osastolle, järjestön asiantuntija Aino Tuomi-Nikula sanoo The Guardianille.
Myös paperittomien ihmisoikeuksia ajavan PICUM-verkoston asiantuntija tyrmää Orpon hallituksen suunnitelman.
– Terveydenhuolto on perusihmisoikeus, ei vain joillekin varattu etuoikeus. Tämä laki johtaisi läpi mennessään kärsimykseen ja pettäisi Suomen sitoutumisen tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen. Esitys on hylättävä, verkoston asiantuntija Louise Bonneau sanoo The Guardianille.
Lääkäriliitto ripittää hallitusta
Myös Suomen Lääkäriliitto on aiemmin vedonnut hallitukseen lakiesityksen hylkäämiseksi.
Lääkäriliiton mukaan paperittomat ovat jo ennestään erittäin haavoittuvainen ryhmä. Lääkäriliitto sanoo muun muassa, ettei paperittomien terveydenhuollon rajaamisella saataisi merkittäviä taloudellisia säästöjä.
– Hallituksen suunnitelma on täydellisessä ristiriidassa myös sen kanssa, että se on itse ilmoittanut työskentelevänsä määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa, ja antavansa tätä koskevan tiedonannon eduskunnalle syyskuussa.
Lakiesitys sallii poikkeuksen erittäin haavoittuvaisille ihmisille, kuten lapsille ja vammaisille. Lisäksi paperittomat voisivat saada rokotteen sellaisia kulkutauteja vastaan, joiden katsotaan olevan uhka kansalliselle turvallisuudelle.
Lakiesitys on määrä viedä eduskunnalle keväällä 2025.