Turun saaristossa takertui kalaverkkoihin harvinainen sampi. Asiantuntijan mukaan havaintoja tehdään vain muutaman kerran vuodessa.
Jari Karlsson joutui hieraisemaan silmiään kerran jos toisenkin, kun hän nosti verkkoja mökillään Turun saaristossa toissa viikolla.
Karlsson mökkeilee Paraisten Nauvossa ja mökillä ollessa kalaverkot pannaan veteen lähes päivittäin. Elokuun puolivälissä verkoissa oli jotain suurempaa kuin ahven.
– Nostin verkkoa siinä alkuillasta, kello viiden tai kuuden aikaan. Aloin katsoa, että nyt on erikoisen näköinen ja iso kala, Karlsson kertoo kohtaamisesta.
Hän nosti kalan verkosta kalliolle ja kuvasi kalan, koska ei tiennyt mikä laji oli kyseessä. Kokoa kalalla kuitenkin oli, peräti 91 senttimetriä ja painoa 1,7 kiloa.
– Paikallinen vanha merikapteeni tuli ihmettelemään ja sen sitten tunnisti sammeksi. Kuulemma viimeksi 50 vuotta sitten oli törmännyt samanlaiseen, Karlsson kuvailee.
Sampi hävisi Itämerestä 1900-luvulla
Valokuvauksen jäljiltä sampi päästettiin takaisin Saaristomereen.
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Mikko Olin kertoo, että sampihavaintoja ilmoitetaan Luken ylläpitämälle kalahavainto-sivustolle yhdestä kolmeen kertaan vuodessa. Viimeksi havainto sammesta on tehty palveluun viime vuoden lokakuussa.
Olin tutki Karlssonin ottamaa kuvaa kalasta ja arvioi sen sinisammeksi, eli uudelta nimeltään atlantinsammeksi.
– Kuonon alapuolta ei näy niin en osaa sanoa varmasti tarkkaa lajia. Itämeressä on useita eri sampilajeja. Saaliiksi saatu sampi on todennäköisesti istutuksista peräisin, kun laji pyritään palauttamaan Itämereen, Olin kertoo.
Luke on itse kertonut vuosi sitten elokuussa, että atlantinsammen poikasia istutettiin Suomen ja Viron yhteisessä EU-hankkeessa Viron Pärnunjokeen ja Narvajokeen. Joet laskevat Itämereen. Atlantinsampi, eli vanhalta nimeltään sinisampi, hävisi Itämerestä 1900-luvulla.