Asiantuntija on yllättynyt siitä, että pohjoista alkuperää olevat puut eivät ole valmistautuneet talven tuloon. Yhtenä syynä voi olla pitkään jatkunut lämmin sää.
Puissa on vielä monin paikoin vihreät lehdet, vaikka eletään jo lokakuun puoliväliä.
Vihreitä haapoja, pihlajia ja koivuja on paljon esimerkiksi Rovaniemen keskustassa.
Viime syksynä lehtiä jäi puihin koko talveksi, ja ilmiö herätti huolta.
Sama voi toistua myös tänä syksynä ja yksi syy siihen voi olla pitkään jatkunut lämmin sää.
Luonnonvarakeskuksen professori Anne Tolvanen on hieman yllättynyt siitä, että pohjoisen alkuperäiset puut ovat jälleen viivästäneet talveentumistaan.
– Pitkään jatkunut lämmin sää on hidastanut talveentumiskehitystä jossakin määrin, mutta on näissä puissa pääosa ravinteista jo otettu talteen. Irtoamissolukko ei ole vain vielä kehittynyt, joka irrottaa sen lehden lopullisesti pois.
Yleensä luonnonkasvit ja -puut ovat hyvin varustautuneet talveen. Ne osaavat pudottaa lehtensä ajoissa, koska ne reagoivat lyhenevään päivään ja valon määrän muuttumiseen.
Tolvasen mukaan puille ei ole lehtien jäämisestä haittaa, jos ne ovat ehtineet ottamaan ravinteet talteen oksiin, runkoihin ja juuriin.
– Lehdet putoavat siinä vaiheessa, kun tulee lumimassaa tarpeeksi tai joku kova myrsky. Niinhän siinä kävi viime vuonnakin, ei siitä ole meidän luonnonpuille haittaa.
Lehtipuissa on eroja
Yleisimmät suomalaiset lehtipuut käyttäytyvät syksyn tullen hieman eri tavalla. Koivu on perinteinen kesävihanta puu, joka pudottaa lehtensä syksyllä. Ensin se ottaa lehtivihreän talteen ravinteineen.
– Typpi on kriittinen kasviravinne, jota koivut haluavat viimeisen päälle säilyttää. Typpi on otettu talteen sieltä koivun lehdistä, ja siksi ne muut väriaineet ovat tulleet näkyviin.
Anne Tolvasen mukaan leppä toimii toisella tavalla, että koska sen ei tarvitse säästää typpeä.
– Lepällä on juurinystyröissä symbioottiset bakteerit, jotka ottavat suoraan ilmakehästä typpeä. Lepällä on varaa tuhlailla sitä typpeä ihan kunnolla ja päästää lehdet ihan vihreänä maahan.
Toinen asia on istutuspuut, jotka ovat eteläisempää alkuperää. Niissä voi olla vielä lehdet hyvin vihreänä. Osa ravinteista jää ottamatta talteen ja putoaa lehtien mukana jossakin vaiheessa pois.
– Se on pois seuraavan vuoden kasvusta. Kuinka paljon määrällisesti semmoisia lehtiä siinä puussa on, niin se vaikuttaa ainakin teoriassa kasvun heikentymiseen.