Kaakao on loppumassa ilmastonmuutoksen vuoksi. Siksi perinteiselle suklaalevylle etsitään korvaajia.
Kaakaonviljely voi loppua maailmasta vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaa myös suklaan loppua sellaisena kuin sen tunnemme.
Siksi kaakaosta tehdylle suklaalle on alettu etsiä vaihtoehtoja: esimerkiksi Fazer on jo lanseerannut ruispohjaisen suklaalevyn ja VTT tutkii soluviljellyn suklaan mahdollisuuksia.
Suklaan korvaaminen tulee olemaan vaikeaa mutta ei mahdotonta, sanoo biotekniikan tohtori ja sijoitusjohtaja Lauri Reuter.
Hän on vuosia tutkinut, miten ruokaa voitaisiin tuottaa uusilla tavoilla tai raaka-aineilla.
– Suklaa on valtavan hieno tuote siksi, että kaakaon aromimaailma on syvä ja kompleksinen, Reuter sanoo.
Kaakaossa ei kuitenkaan ole yhtään sellaista molekyyliä tai komponenttia, jota ei löytyisi jostain muualtakin maailmasta.
– Kun oluen valmistuksesta syntyvää mäskiä fermentoidaan, paahdetaan ja karamellisoidaan oikealla tavalla, muodostuu aivan samanlaisia aromiyhdisteitä aivan samanlaisessa kombinaatiossa, jonka me aistimme kaakaomaisena makuna, Reuter kertoo.
Prosessi on hyvin samankaltainen kuin mitä kaakaopapu vaatii matkallaan suklaaksi. Myös kaakaopapua kuivatetaan, fermentoidaan, paahdetaan ennen kuin se alkaa maistua suklaalta.
Kuuntele keskustelu suklaan tulevaisuudesta alla olevasta linkistä.