Kutsun jalkapallon videotuomarikoulutukseen sai Suomesta kymmenen valittua. Heini Hyvöselle se antaa mahdollisuuden päästä arvokisoihin.
Suomen jalkapallossa tehdään elokuussa eräänlaista historiaa, kun viime vuosina lajin huipputasolla tutuksi tullut videotuomari tulee osaksi virallisia otteluja.
Niin kutsuttua VARia (eng. video assistant referee) käytetään ensimmäistä kertaa 21. elokuuta Suomen cupin välierissä. Sitä hyödynnetään myös loppuottelussa sekä miesten pääsarjakauden huipennuksissa.
VAR-testit suoritettiin heinäkuun alussa Hesa Cupissa.
Videotuomaria ei kentällä nähdä, mutta se voi ottaa ottelussa ratkaisevan aseman, jos erotuomarilta tai avustavalta erotuomarilta jää jotain suurimerkityksellistä näkemättä.
VAR-tuomioilla on peruttu maailman huipputasolla lukuisia maaleja, koska maalia on edeltänyt paitsio tai muu pelin keskeyttävä asia.
Osin siksi VAR jakaa vahvasti mielipiteitä. Kun yhdet puolustavat sitä luotettavaksi todistajaksi, toiset uskovat sen poistavan pelistä inhimillisyyden ja tuovan tarpeettomia viivästyksiä.
Mikkeliläinen jalkapallotuomari Heini Hyvönen tietää hyvin VARin ympärillä käydyn keskustelun. Hän uskoo, että jos VAR toimii sujuvasti, se on toimiva työkalu.
– Jokainen haluaa, että päätökset menevät oikein. Ihmissilmällä kentältä ei kumminkaan pysty kaikkea näkemään, Hyvönen sanoo.
Uudistus vaikuttaa erityisesti avustavan tuomarin työhön, kun paitsioiden liputtamista tulee viivyttää. Lisäksi kaikki maaliin johtaneet tilanteet tarkastetaan sentin tarkasti paitsioidenkin kannalta. Se ei kokenutta mikkeliläistuomaria haittaa.
– Nähtiin myös kesäkuun EM-kisoissa, miten siellä piirrettiin paitsioviivoja varpaan ja otsan kohdalta. Tuomarina täytyy vain olla itselleen armollinen, ettei tiettyjä asioita vaan voi huomata.
Kymmenen ehdokasta varittamaan
Veikkausliigassa, maaotteluissa ja naisten Mestarien liigassa tuomaroinut Hyvönen lähti vuosi sitten Norjaan VAR-koulutukseen yhdeksän muun suomalaistuomarin kanssa. Hyvönen oli ainut nainen joukossa, jota Palloliiton huippuerotuomarien kouluttaja Mattias Gestranius kuvaili Suomen parhaista parhaimmiksi.
Koulutus on Hyvöselle tärkeä, sillä ilman sitä hän ei pysty tuomaroimaan otteluissa, joissa videotuomaria käytetään. Kaudella 2022–2023 hän sai tuomarikeikkoja naisten Mestarien liigan lohkopeleihin, mutta pudotuspeleihin hänellä ei tästä syystä ollut mahdollisuuksia.
VAR-opettelu myös auttaa mikkeliläistä kohti seuraavaa unelmaa. Hyvönen tavoittelee ensi kesäksi paikkaa Sveitsin jalkapallon EM-kisoihin. Ennen kisoja Hyvönen tarvitsee tarpeeksi kokemusta VARin käytöstä. Valinnat kisoihin varmistuvat vasta loppukeväällä.
Hyvönen on ollut avustava jalkapallotuomari 15 vuotta, eli puolet elämästään, mutta hän on avoin myös siirtymään tarvittaessa videotuomarin koppiin tarkastelemaan paitsio- ja käsivirhetilanteita.
Ensimmäinen tosipaikka varin kanssa voi tulla elokuun puolivälissä. Hyvösen kanssa paikasta Suomen ensimmäisessä VAR-ottelussa kilpailee myös muut keväällä Suomessa VAR-koulutuksen saaneet tuomarit.
Opettajana työskentelevä Hyvönen on viettänyt kesää jalkapallon parissa. Hän ei ole laskenut vuoden pelimääräänsä, mutta arvioi niitä olleen joka viikko yksi tai kaksi.
– Otteluja tulee tosi paljon vuoden sisällä. Ensin on Suomen jalkapallokausi kesällä ja sen jälkeen reissataan ulkomailla, Hyvönen kertoo.