Jatkossa yrityksiin ja laitoksiin tehtävistä tarkastuksista peritään jopa kolminkertainen maksu. Nyt tarkastusmaksu on keskimäärin 120 euroa.
Pelastuslaitokset voivat jatkossa laskuttaa palotarkastuksista moninkertaisesti nykyiseen verrattuna. Valtakunnallisia valvonnan taksaperusteita on uudistettu sitten, että yrityksiin ja laitoksiin tehtävistä lakisääteisistä tarkastuskäynneistä laskustetaan kaikista tarkastuksiin liiittyvistä työvaiheista, suunnittelusta itse käyntiin ja aina kirjallisen ratkaisupäätöksen tekemiseen saakka.
Tähän asti pelastuslaitos on voinut laskuttaa ainoastaan itse tarkastukseen kuluneesta ajasta, joka on keskimäärin kaksi tuntia.
Esimerkiksi Päijät-Hämeessä aluehallitus saa vielä loppuvuodesta käsiteltäväkseen esityksen tarkastusmaksujen määräytymisperusteiden muuttamisesta.
– Olemme listanneet erilaisia tarkastuskäyntejä nyt jonkun aikaa, ja niistä näkee että osa tarkastuksista tulee kallistumaan jopa kolminkertaisiksi, sanoo riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.
Tiedossa jopa satasien lisälasku
Oksanen on ollut mukana työryhmässä, joka on suunnitellut taksojen uudet määräytymisperusteet. Lain tarkoittamia tarkastuskäyntejä ovat esimerkiksi palotarkastukset, joissa tarkastetaan kiinteistön paloturvallisuus. Tarkastus voi aiheutua myös siitä, jos automaattinen palohälytysjärjestelmä aiheuttaa toistuvasti aiheettomia hälytyksiä.
Nyt tarkastuskäynnistä laskutetaan keskimäärin 120 euroa. Jatkossa keskimääräisen tarkastuskäynnin hinta voi olla 400–500 euron kieppeillä. Oksanen sanoo, että pienelle yritykselle maksun korotus on merkittävä.
Tarkastuskäyntien väli määräytyy riskien mukaan. Niitä voidaan tehdä kerran vuodessa tai vain kerran kymmenessä vuodessa. Jatkossa pelastuslaitos voi myös harventaa tarkastusvälejä, jos yritys hoitaa paloturvallisuusasiat moitteettomasti.
– Jos asiat on kunnossa, eikä valvontakäynnilla tule korjausmääräyksiä, voimme harventaa käyntivälejä.