Hem Världen Påven till Kanada för att be om ursäkt

Påven till Kanada för att be om ursäkt

förbi admin
0 kommentar

Påven kommer att resa till Kanada i sommar för att personligen be om ursäkt för de övergrepp som elever vid katolska skolor utsattes för under 1900-talet och en stor del av 1800-talet.

Vatikanen tillkännagav på fredagen att påve Franciskus reser till Kanada den 24 juli och stannar där till den 29 juli. Han kommer att besöka Edmonton, Quebec och Iqaluit under sin vistelse. Den sistnämnda är en liten stad där omkring hälften av befolkningen tillhör ursprungsgruppen inuiter.

Påven har den senaste tiden på grund av problem med ett knä gjort sina framträdanden i rullstol.

Redan förra månaden bad Franciskus om ursäkt för övergreppen och uttryckte “sorg och skam” över bristen på respekt för ursprungsbefolkningars identitet, kultur och andliga värden.

Sedan i maj i fjol har man in Kanada hittat över 1 300 omärkta gravar vid internatskolor. Skolorna drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att “assimilera” barnen.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen i Kanada tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.


Du kanske också gillar