Hem Sverige Per Bolund, Miljöpartiet, tror inte på ny kärnkraft.

Per Bolund, Miljöpartiet, tror inte på ny kärnkraft.

förbi admin
0 kommentar

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är på Västkustturné. Han besöker Universeum, för att senare resa vidare till Havets hus i Lysekil. Fokus: havet. Läget är, enligt Bolund, akut. Torsken är redan utfiskad i stora delar av havet. Sillen och strömmingen är på väg att gå samma öde till mötes.

Boven, enligt MP, är den storskaliga industritrålningen.

– Fisket är kanske just nu det största hotet mot sjön, det är industritrålning som förstör livsmiljöer, och fiskar upp de sista bestånden av fisk, säger Bolund.

  • Miljöpröva fisket, på samma sätt som för annan industri.
  • Kräv miljötillstånd för bottentrålning.
  • Förbjud industritrålning.
  • Fler och större skyddade marina områden, så att fiskebestånden återhämtar sig.
  • 5 miljarder om året, för exempelvis sanering av haven.

Därför lägger partiet nu fram ett stort paket för ett mer hållbart fiske och sanering av havet.

Partiet vill se ett förbud mot all industritrålning, alltså storskaligt trålfiske där fisken går till exempelvis djurfoder, och även flytta ut gränsen från kusten där annan trålning får bedrivas, för att bereda plats åt mer småskaligt, lokalt fiske.

– Det är en trålning som inte ens leder till människoföda i de flesta fall, utan det går till fiskmjöl. Det måste få ett stopp, annars kommer vår mat att försvinna som vi får ur haven för att äta. Och det slår också mot den lokala fiskeindustrin, småskaligt fiske och småskalig fiskförädling, som funnits mycket av på Västkusten inte minst, säger Bolund.

En dykare kikar upp ur akvariet under Per Bolunds besök på Universeum. Bild: Josefine Stenersen

MP vill också se fler marina återvinningscentraler, likt den i Sotenäs, lägga fem miljarder om året på exempelvis sanering av haven, och miljöpröva fisket på samma sätt som andra industrier, så att bara det fiske som inte skadar ekosystemet ska tillåtas. Man vill också se betydligt fler skydda marina områden.

Hur ser du på risken att även det småskaliga fisket drabbas negativt av att skydda fler områden?

– Att skydda ett område betyder att fisken får en stor möjlighet att återhämta sig, det är tydligt visat. Det behöver heller inte innebära att man inte kan bedriva någon fiskeverksamhet. Man bestämmer hur fisket ska få gå till och vilka metoder man får använda. Det är det som gör att vi kan öppna en dörr för det småskaliga fisket. Att fortsätta som idag är ju en dödsdom för allt småskaligt fiske, då kommer det inte att finnas någon fisk att fånga helt enkelt, säger Bolund.

Miljöpartiet har länge legat så lågt i opinionsmätningarna att partiet riskerar att falla ur riksdagen. Men målet är att bilda en fyrpartiregering tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Det är en god idé att de partier som utgör regeringsunderlaget också är en del av regeringen. Det är den konstellation som också står för ett engagemang för ett hållbart samhälle och som också är en motkraft till den blåbruna regeringskonstellationen som annars skulle tillträda som skulle vara stora steg bakåt för miljöarbetet, säger han.

Det finns dock en gräns för när det inte är tänkbart för MP att sitta i en regering.

– Vi kommer aldrig att sätta oss i en regering som inte gör tillräckliga insatser för att minska utsläppen, att Sverige faktiskt ska uppfylla Parisavtalet tillexempel som vi har skrivit under internationellt på.

Sågar Moderaterna

Men mandatperioden har varit minst sagt stökig, och även om både Centerpartiet och Vänsterpartiet är en del av Socialdemokraternas regeringsunderlag har C ännu inte velat förhandla med V.

Den här skakigheten bygger Moderaterna en stor del av sin valkampanj på. Att det är oklart vad en röst på ett av de fyra partierna faktiskt betyder, eftersom fyra helt olika partier måste förhandla med varandra i jakten på makten.

Bolund säger att M bedriver ”skenpolitik” och att det är ovanligt med den typen av negativt kampanjande i Sverige.

– För mig är det en väldigt konstig kampanj Moderaterna bedriver, i och med att deras samarbete aldrig har prövats i praktiken. Däremot har vi rödgröna partier visat att vi kan samarbeta och leverera väldigt mycket politik som Sverige behöver.

Blir ingen ny kärnkraft

En fråga M riktat in sig på är kärnkraften och att det är oklart vad som händer med den om S bildar regering. Även om S och C öppnat för mer kärnkraft, menar M att det inte blir så eftersom de ska göra upp med MP.

Vill ni fasa ut kärnkraften? Är det fortfarande MP:s politik?

– Vi har gjort en väldigt bred energiöverenskommelse som jag är stolt över att vi gått in i där vi säger att kärnkraften kan fortsätta att drivas i Sverige, men den måste klara sig på sina egna ekonomiska meriter. Vi ska inte ha några subventioner, eller stöd till kärnkraft, precis som att vi inte har det till många andra energislag, säger han.

Utöver riskerna för olyckor visar kriget i Ukraina vad som händer med kärnkraften i en konfliktsituation, enligt Bolund.

– Det är en sårbarhet och en risk som vi vet att vi inte behöver ha i Sverige. Vårt mål är att få 100 procent förnybar energi, men vi står bakom den energiöverenskommelse som gör att kärnkraften kan fortsätta drivas i Sverige.

Det blir ingen ny kärnkraft eftersom den inte är kommersiellt gångbar, menar Bolund. Bild: Josefine Stenersen

Det blir ingen ny kärnkraft eftersom den inte är kommersiellt gångbar, menar Bolund. Bild: Josefine Stenersen

Samtidigt har Per Bolund sagt i en intervju i Dagens Industri att MP ger grönt ljus till ny kärnkraft om företagen själva vill investera i det.

Men om någon vill satsa på kärnkraft, och har pengarna, säger ni inte nej?

– Skulle man vilja göra investeringar i kärnkraften har man den möjligheten, men det finns inte något projekt i hela världen som görs på kommersiell grund när det gäller kärnkraft. All kärnkraft som byggs är subventionerad, i och med att vi är överens om att det ska vi inte ha i Sverige, är vi övertygade om att det inte kommer att byggas någon ny kärnkraft i Sverige. Däremot kommer de reaktorer som finns drivas vidare tills de är för gamla och inte lönsamma längre.

LÄS OCKSÅ: Bolund (MP) sågar klimataktivisterna: ”Gör folk förbannade”

LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet: Max 100 kronor för tåg och buss

LÄS OCKSÅ: Ulf Kristersson hyllar Sverigedemokraternas invandringspolitik

LÄS OCKSÅ: Här blir gamla fiskenät från havet till nya bildelar

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar