Oulaskankaalla järjestettiin surumarssi päivystykselle. Iso osa mielenosoittajista uskoi, että hallituksen rivit voisivat rakoilla ja sairaalaverkkouudistus kaatuisi.
Pohjois-Pohjanmaan Oulaisissa sadat osoittivat lauantaina mieltään marssimalla surukulkueessa Oulaskankaan sairaalan puolesta. Poliisin arvion mukaan paikalla oli noin kolmesataa mielenosoittajaa.
Mielenosoittajien joukossa oli paikallisia, sairaalan henkilökuntaa ja myös näyttävästi perussuomalaisia eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata.
Eduskunta käsitellee sairaalaverkkouudistusta tiistaina. Uudistus lakkauttaisi Oulaskankaalla sairaalan ympärivuorokautisen päivystyksen, mikä tietäisi Oulaskankaan alueella päivystysmatkan pitenemistä yli sadalla kilometrillä.
Osa perussuomalaisten ja kokoomuksen kansanedustajista on todennut jo etukäteen, että he eivät aio tukea hallituksen esitystä.
Perussuomalaisten johto sai Oulaskankaalla kovaa kritiikkiä paikallisilta puolueaktiiveilta.
Oulaisten perussuomalaisten puheenjohtaja Janne Kuoppamäki kertoo eronneensa puolueesta.
– Pettynyt, hän kuvaa tuntemuksiaan puolueensa johtoon.
Haapaveden kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ilkka Repo (ps.) kertoo harkinneensa myös eroa puolueesta, vaikka kuvaa olleensa ”erittäin kova puolueaktiivi” ja ”rakastavansa puoluetta”.
– Olen aina ollut valmis auttamaan uskollisesti. Nyt ensimmäistä kertaa joudun nousemaan vastaan ja teen sen hyvin voimakkaasti.
Anu Mattila (ps.) on Raahen kaupunginhallituksen puheenjohtaja sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) aluehallituksen jäsen. Hän ihmettelee, miksi puolue ei ota vakavasti Pohteen laskelmia, joiden mukaan Oulaskankaan päivystyksen lakkauttaminen ei tuota toivottuja säästöjä.
– Miksi ihmeessä sanotaan, että hyvinvointialueet saavat päättää rahankäytöstä ja sitten kuitenkin sanotaan Helsingistä, mitä saa tehdä?
Hän toivoo, että perussuomalaisten kansanedustajat uskaltavat äänestää hallituksen esitystä vastaan.
– Pelkkä poisjääminen äänestyksestä on turhaa ja tyhjää.
Perussuomalaisten Riikka Purra on kertonut edellyttävänsä ryhmäkuria edustajilta.
Perussuomalaisten hajaannus on synnyttänyt toivoa
Mielenosoittajien joukossa tunnelmat olivat pettyneet ja vihaiset, mutta myös toiveikkaat. Moni uskoi, että eduskunta ei saisi sairaalaverkkouudistusta läpi juuri hallituspuolueiden sisäisen hajaannuksen takia.
Esimerkiksi oulaistelainen Ilse Mäenpää uskoo, että Oulaskankaan kohtalo ei ole vielä läheskään selvä.
– Eduskunnan haparoinnin ja Juuson ulostulon ja kaiken kaaosmaisuuden takia, hän perustelee.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) kommentoi perjantaina Ylelle, että sairaaloiden päivystyspalveluiden supistuksiin saattaa sittenkin tulla vielä muutoksia. Myöhemmin hän kuitenkin tarkensi, että esitystä sairaaloiden päivystyspalveluiden supistuksista ei voida enää muuttaa.
Ouluun voi olla kaksi ja puoli tuntia
Oulaskankaan alueella asuu noin 110 000 ihmistä, eli reilusti enemmän kuin Kouvolan alueella. Kouvola sai pitää yöpäivystyksen, ja päätöstä perusteltiin 80 000 ihmisen väestöpohjalla.
Monet mielenosoittajat pitivät sairaalan supistamista epäoikeudenmukaisena.
Hallituksen esitys lopettaa perusterveydenhuollon yöpäivystyksen Raahesta, Iisalmesta, Varkaudesta ja Jämsästä. Ympärivuorokautista päivystystä edellyttävä leikkaussalivalmius loppuisi Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa, Salossa ja Valkeakoskella.
Hoitajat eivät lupaa siirtyä Ouluun
Paikalla oli myös sairaalan henkilökuntaa. Oulaskankaalla odotetaan lähipäivinä tietoa yt-neuvotteluiden tuloksista.
Sairaanhoitaja Jonna Hietajärvi sanoo, että jos hänelle ei ole töitä Oulaskankaalla, vaihtoehtona on esimerkiksi alanvaihto. Työt Oulussa eivät kiinnosta, sillä hänen kotipaikkakunnaltaan Ylivieskasta on matkaa Ouluun 130 kilometriä.