Hem Underhållning Petter Stordalen om nya boken Apolloeffekten

Petter Stordalen om nya boken Apolloeffekten

förbi admin
0 kommentar

När Petter Stordalen möter Expressen på ett av de egna lyxhotellen i Stockholm är han på strålande humör. Solen skiner, hotellen har gäster och Ving fraktar återigen nordbor till destinationer i solen. Och han har nyligen köpt en ny lägenhet i Stockholm där han och svenska sambon Märta Elander Wistén, 32, planerar att bo när de är i Sverige.

– Jag älskar Stockholm. Jag har sagt att jag är en svensk i en norsk kropp. Om jag hade behövt bestämma en plats jag hade behövt bo på hade jag valt Stockholm, om det inte hade varit för familjen i Oslo. Jag älskar stan, jag älskar att vakna upp här. Jag älskar alla årstiderna, det är en mild vinter, det är ett rikt liv. Det är en vacker stad.

I Stockholm ligger också huvudkontoren för flera av Stordalens företag, där reseföretaget Ving och restaurang- och nattklubbskedjan Stureplansgruppen sticker ut.

– Stureplansgruppen gör kanske ett av sina bästa resultat någonsin. Det var en del som under krisen sa att man kommer få se ett nytt beteende, det skulle bli hämtmat. Zoom och Hangout skulle ersätta fysiska möten. Vi tänkte ”Nej, behovet för att mötas har aldrig varit större”.

Stordalen har nyligen gett ut sin tredje bok, ”Apolloeffekten”, i vilken han berättar om hur covid-19-pandemin till en början såg ut att hota att ödelägga stora delar av hans affärsimperium vars grundbultar består av hotell- och reseverksamhet.

Så, hur var de senaste åren för Petter Stordalen?

– Hade någon sagt att jag vid en ålder av 58, skulle sitta och läsa en artikel på engelska om spike-protein och rNA-vaccin, hade jag inte trott dem.

De är sedan ett drygt halvår tillbaka samboer och pendlar mellan Oslo och Stockholm.

Foto: Karin Törnblom / IBL

För den 59-årige hotellmagnaten och miljardären var valet enkelt när det stod mellan Sverige och Norge när det kom till var han skulle tillbringa merparten av sin tid under pandemin.

– Den norska lockdownen var i vissa skeenden så sträng att man inte fick träffas. Man fick inte dricka alkohol. Besökte man ett hotell kunde man inte äta och dricka en öl eller ett glas vin.

– Här kunde jag leva ett mer socialt liv. Här kunde jag träffa människor och gå på restaurang.

Petter Stordalen är noggrann med att inte uttala sig om vem som gjort rätt eller fel med restriktioner, eller vilket land som varit bättre än något annat. Men en sak har varit särskilt tuff för honom: nedstängningarna.

– Jag är 59, två år av mitt liv på ett hemmakontor, det går. Men två år för en som är 15, 20 eller 22, det är en evighet. Två år på hemmakontor för min son som är 24, det är en sån otrolig frihetsberövelse, säger han.

Din bok ”Apolloeffekten” skildrar en ganska dyster bild av hur de senaste åren var, inte bara för dig utan för alla. Vad känner du när du läser igenom den?

– Jag kommer inte att läsa den själv. Jag läste den en gång. För mig är det så att jag är färdig med den jävla pandemin. Det var jävligt mörkt.

Vad tar du med dig?

– Oavsett hur mörkt något är, hur mörkt det ser ut, så finns det alltid möjligheter.

När det såg som mest mörkt ut under pandemin hade du skulder på över 15 miljarder kronor. Hur var den tiden?

– Jag var aldrig bekymrad över skulderna, för jag hade tillgångar. Men det vi gjorde, det vi var tvungna att göra, var att vi tog beslut tidigt om att börja sälja av fastigheter.

Hur rik är du i dag?

– Hade någon sagt till mig i maj 2021 att jag skulle ha den finansiella situationen jag har i dag, hade jag aldrig trott dem. Jag hade gett dem två procents chans att det skulle vara så, säger han och fortsätter:

– Jag har lägre skulder i dag än vad jag hade i inledningen av pandemin.

Din dotter Emilie har tidigare uttalat sig om diversifiering som en möjlig väg framåt. Att inte ha alla ägg i samma korg, är det en möjlig väg framåt även för dig?

– Mitt liv har bestått av hotell, reseliv oavsett om de hetat Ving, eller Choice. Det kommer vara vår primära kärnindustri. Nu har vi klarat en pandemi på över två år, och nu har vi moderna vacciner för att klara varianter.

Petter Stordalen fortsätter:

– Vi har flera ben, men det är inte det som syns i medierna, det är hotellen.

Men det kostade er ganska mycket pengar, och det stod mycket på spel.

– Många sa efter krisen att jag borde diversifierat, alla kan med facit i handen se vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra.

Men Petter Stordalen menar att trots att hans företag blödde svårt under krisen, så är pengar inte det primära.

– Det är mer än pengar, det är livet. Att det kommer med risker, livet är risker. Ingen överlever det i slutändan.

Du har ju blivit känd för många svenskar som den norska hotellmagnaten som gillar att synas och höras, både i medier och på dina företag. När kände du att du att den sidan var något du hade?

– Jag tror inte att jag har någon särskild begåvning för det. Jag har alltid hållit föredrag om den verkligheten vi befinner oss i. Jag har berättat om hur vi byggt företag, vad som varit viktigt och hur det gick till. Jag har inga hemligheter, jag är transparent och berättar om kriser, uppgångar och nedgångar.

Petter Stordalen utvecklar:

– Alla som har levt ett liv vet att det inte är rosenrött. Ett levt liv består av upp- och nedgångar, och det är hur man hanterar nedgångarna man lär sig, säger profilen innan han tar ett djupt andetag och fortsätter:

– Jag orkar inte höra på alla succéhistorier. Det har inte varit mitt liv. Jag har skilt mig två gånger, jag har fått sparken, allt det gav mig nya möjligheter. Men när jag skilde mig miste jag inte tron på kärleken. När jag fick sparken tappade jag inte tron på att det fanns något som jag var bra på, säger han.

Under den allra tyngsta delen av pandemin, vid sommaren 2020 hittade Petter Stordalen stöd i kolleger, familjen och i Märta Elander Wistén, den svenska 32-åringen han blev tillsammans med den sommaren.

”Det är fantastiskt att vara kär”

Sedan dess lever paret livets glada dagar, har två hundar och är sambor med boende i både Oslo och Stockholm, och paret får snart tillgång till en nyköpt lägenhet i centrala Stockholm. 

– Det är fantastiskt att vara sambo, det är fantastiskt att vara kär.

Han lyfter fram vikten av att samtala sinsemellan som en viktig del i relationer – privata som arbetsmässiga.

– Samtal är kanske det viktigaste. Att snacka om saker, vara ärlig med sina känslor, vara ärlig när man är rädd och när man har problem. Det är att vara helt transparent.

Du ses ju av många som en optimist. Hur lyder din framtidsspaning?

– Norden byggdes inte av pessimister, utan optimister. Norden byggdes med en idé om att investera och skapa arbetstillfällen och satsa.

– När vi sitter här i dag är det 50 år sedan man blev straffad för att vara homosexuell i Norge. Såna saker visar för mig att vi aldrig kan glömma historien, tänka nytt och annorlunda, och värna det som gjort oss till världens bästa region att leva i i Norden.

Så, hur kommer du att agera framåt?

– Jag ska göra mer av det vi har gjort, jag kommer vara ännu mer mån om kulturen, människorna och att ett bolag är till för fler än aktieägare. Det är till för staden och samhället.

Petter Stordalen har i dag tre barn, Emilie, Jakob och Henrik som alla är verksamma inom bolag ägda eller delvis ägda av pappan. Men trots att Petter Stordalen fyller 60 senare i höst är det inte tal om något tronskifte i närtid.

– Alla tre är i bolaget i dag. Tronskifte, här sitter en som på grund av pandemin aldrig varit längre ifrån en pensionärstillvaro än just precis nu. Jag tänker inte ge mig än. Mina bästa år är framför mig. Det pandemin gjorde med mig, den sköt mig tio år tillbaka. Jag har mer energi, jag är mer hungrig, jag vill bevisa att allt det jag trodde på, att det faktiskt var på riktigt.

– Jag ser inte någon nära stående pensionärstillvaro. Nej, om 20 år kanske, säger Petter Stordalen.


Petter Stordalen

Namn: Petter Anker Stordalen

Född: 29 november 1962 i Porsgrunn i södra Norge

Familj: Sambon Märta, barnen Emelie, Jakob, och Henrik.

Imperium: Byggde upp hotellkedjan Choice Hotels, utvecklar fastigheter, delägare i Stureplansgruppen, ägare av Strawberry Group, delägare i Vinggruppen.


Förmögenhet: Uppskattas i dag till cirka 11 miljarder kronor enligt Forbes.

Bilar: Bland annat Lexus hybridbil och en eldriven Sportmercedes med en prislapp på drygt tre miljoner kronor.

Du kanske också gillar