perjantai, 13 joulukuun

Ravitsemusterapeutin mukaan moni luulee ruokavaliotaan vähäsuolaiseksi, mutta saakin ruuasta paljon piilosuolaa. Valtaosalla suomalaisista suolan määrä ylittää enimmäissuosituksen.

Piilosuolaa kertyy ruuasta helposti suuret määrät. Vaikka ei itse ripottelisi ruokaan suolaa, monet elintarvikkeet sisältävät sitä paljon.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä kertoo, että asiakas saattaa luulla ruokavaliotaan vähäsuolaiseksi, mutta todellisuus onkin toinen.

– Kun lähdetään laskemaan, suolan määrä voi olla lähempänä kymmentä grammaa päivässä eli tuplat verrattuna enimmäissuositukseen. Uskon, että moni on autuaan tietämätön siitä, kuinka paljon suolaa omassa ruokavaliossa on, Merja Kiviranta-Mölsä sanoo.

Suomessa suurin osa ihmisistä saa suolaa yli suositellun enimmäismäärän. Marraskuussa julkaistujen kansallisten ravitsemussuositusten mukaan suolan enimmäissuositus on viisi grammaa päivässä. Se on vajaa teelusikallinen suolaa.

Kovin runsaasta suolansaannista on haittaa, sillä se lisää aivohalvauksen ja muiden sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Se saattaa lisätä myös mahasyövän riskiä.

Valmisruuat, leivät, maustekastikkeet, naposteltavat

Merja Kiviranta-Mölsän mukaan omaan suolansaannin määrään voi halutessaan vaikuttaa todella paljon, jos alkaa systemaattisesti valita vähäsuolaisia elintarvikkeita.

– Makuaisti tottuu muutamassa viikossa vähempisuolaiseen ruokaan.

Tavallisia runsaan suolan lähteitä ovat hänen mukaansa monet valmisruuat, puolivalmisteet, prosessoidut lihavalmisteet, osa juustoista ja napostelutuotteet. Leivässäkin suolaa saattaa olla yllättävän paljon.

Myös maustekastikkeista ja -seoksista voi tulla paljon suolaa.

– Nostaisin esiin soijakastikkeen, mitä nykyään käytetään aika paljon, ja myös liemivalmisteet, fondit ja suolatut mausteseokset.

Samankaltaisten tuotteiden suolamäärissä on suuria eroja

Samojen tuoteryhmien sisällä on usein vaihtoehtoja, joissa on hyvin eri määrä suolaa.

Sydänmerkillä merkityt elintarvikkeet kuuluvat omassa tuoteryhmässään ravintoarvoiltaan hyviin valintoihin, mikä voi auttaa vähäsuolaisten tuotteiden valikoimisessa.

Esimerkiksi Sydänmerkin saaneissa leivissä suolaa on enintään 0,9 grammaa sataa grammaa kohti. Valmisaterioissa vähäsuolainen tuote sisältää enintään 0,75 grammaa suolaa sataa grammaa kohti.

Tuoreita, käsittelemättömiä raaka-aineita käyttämällä suolan määrään voi tietysti vaikuttaa itse helpoiten.

– Suolan tarvetta vähentää myös se, että lisää ruokaan jotain hapanta makua, vaikka tomaattia tai sitruunamehua. Samoin se, että maustaa mieluummin esimerkiksi yrttimausteilla tai pippureilla, Merja Kiviranta-Mölsä sanoo.

Tavallisen suolan sijaan voi myös käyttää mineraalisuolaa, jossa osa natriumista on korvattu muilla suoloilla.

Jaa.
Exit mobile version