Kristiinankaupunki Pohjanmaalla suunnittelee suomenkielisen opetuksen perustamista ruotsinkieliseen Härkmeri skolaan. Opetusta laajennettaisiin luokka luokalta vuosittain.
Perusopetuksen koulujen määrä on laskenut Suomessa noin puoleen tällä vuosituhannella. Kun muualla maassa kouluja lähinnä lakkautetaan, Pohjanmaalla Kristiinankaupungissa mennään päinvastaiseen suuntaan.
Kaksikielinen kaupunki suunnittelee suomenkielisille lapsille uutta opetusta ruotsinkielisen Härkmeri skolan yhteyteen 25 kilometrin päähän keskustasta. Koulu tarjoaisi opetusta esikoulusta kuudenteen luokkaan.
Kaupunginhallitus päätti asiasta alustavasti huhtikuun lopussa.
Alla oleva kaavio näyttää perusopetuksen koulujen määrän muutoksen vuodesta 2000 vuoteen 2023:
Luokkia lisää lasten kasvaessa
Kaupunginjohtaja Mila Segervallin mukaan Kristiinankaupungin kaupunginhallitus on keskustellut siitä, mikä minimimäärä lapsia pitäisi olla, jotta kouluhanke toteutuisi.
Päätöstä oppilasmäärästä ei kuitenkaan vielä tehty, vaan kaupunginhallitus haluaa ensin kuulla koululaisten vanhemmille tehtävän sitovan kyselyn tulokset.
Jos kiinnostusta on riittävästi ja luokat päädytään perustamaan, opetus laajenee vaiheittain.
Syksyllä 2026 aloittaisivat esikoulu ja yhdysluokka vuosiluokille 1–2. Lopulta syksyllä 2030 toiminnassa olisi esikoulun lisäksi kaksi yhdysluokkaa, vuosiluokat 1-3 ja 4–6.
Härkmeri skolaan tulisi suomenkieliset lapset Kristiinankaupungin eteläisistä kylistä. Niissä on syntynyt 117 suomenkielistä lasta vuosina 2018–2024.
Pienet lapset kotia lähelle kouluun
Kouluhanke suomenkielisistä luokista lähti liikkeelle viime kesänä tehdystä valtuustoaloitteesta, jolla oli 21 allekirjoittajaa.
Yksi allekirjoittajista on keskustan kaupunginvaltuutettu Milla Mattila. Hänen mukaansa aloitteen lähtökohta on se, että edes pienimmät lapset voisivat aloittaa koulutaipaleensa lähempänä kotia.
Tällä hetkellä suomenkieliset lapset käyvät keskustassa Kantakaupungin koulua.
Mattilan mukaan aamulla ensimmäisenä koulubussin kyytiin nousevien lasten koulumatka Kantakaupungin kouluun keskustaan saattaa kestää kaksikin tuntia.
– Olisi enemmän kuin mahtavaa ihan kaikkien kannalta, jos tänne saataisiin kaksikielinen koulu, Mattila sanoo.
Kaupunginjohtaja Mila Segervallin mukaan opetuksen lisäämisestä on keskusteltu monta vuotta.
Oman lisänsä keskusteluihin on tuonut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.
– Kun sota alkoi, Kristiinankaupunkiin tuli paljon ukrainalaisia. Sen vuoksi Kantakaupungin koulun oppilasmäärä on paisunut. Siellä on moduuleja pihassa, jotta kaikki mahtuvat kouluun, Segervall kertoo.
Suomenkielisen opetuksen aloittaminen Härkmeri skolassa helpottaisi Kantakaupungin koulun tilannetta.
Investointi luvassa, jos hanke toteutuu
Viime syyskuussa kaupunki perusti työryhmän perehtymään kouluhankkeeseen. Ryhmä jätti loppuraporttinsa tämän vuoden maaliskuussa.
Työryhmä selvitti kahta vaihtoehtoa: suomenkielinen koulutus alkaisi Härkmeressä kaikilla luokilla yhtä aikaa tai vaiheittain. Kaupunki päätyi vaiheittaisen vaihtoehdon kannalle.
Lukuvuonna 2026–2027 opettajakustannukset olisivat 60 000 euroa ja tilakustannukset 15 000 euroa, jolla saataisiin jaettua yksi luokkahuone kahtia väliseinällä ja rakennettua oma sisäänkäynti.
Työryhmän mukaan tämä ratkaisu riittäisi ensimmäiset kaksi vuotta.
Syksystä 2028 alkaen tarvittaisiin yksi luokkahuone lisää. Kaupunginjohtajalla on sitä varten jo suunnitelma aluillaan.
– Jos tähän ryhdytään, ensi tai seuraavana vuonna tulee jonkinlainen investointipäätös, laajennetaan siis tavalla tai toisella. Ja toki tarvitaan myös suomenkielisiä opettajia, kaupunginjohtaja Segervall sanoo.
Lukuvuonna 2030–2031 ja siitä eteenpäin opettajakustannukset olisivat 120 000 euroa vuodessa. Tilakustannusten suuruus taas riippuu toteutustavasta.
Väliin jäävinä vuosina opettajakustannusten suuruus riippuu opetusryhmien määrästä.