Perusterveellä ihmisellä koronaviruksen aiheuttama tauti kestää yleensä muutaman päivän.
Koronaviruksen määrä on taas lisääntynyt seurattavilla alueilla, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimmasta jätehuoltoseurannasta. Kysyimme THL:n tartuntatautilääkäri Anni Nyqvistiltä, miten koronatartunnan kanssa toimitaan nykyään.
Tarvitseeko koronaa sairastavan vielä eristäytyä?
Me suosittelemme tietenkin, että silloin kun on oireita, niin sairastetaan kotona, eikä tavata muita ihmisiä. Kun oireet on selvästi helpottamaan päin tai ohi, voi palata taas ihan normaaliin elämään.
Pitääkö koronatestejä tehdä?
Ei ole mitään määräystä, että niitä pitäisi tehdä. Tauti kuin tauti, jos on oireinen, niin silloin pysytään kotona sairastamassa. Jos haluaa, voi tehdä näitä kotitestejä, mutta olipa se testi positiivinen tai ei, niin silti pitää noudattaa tätä kotona sairastamisen ohjetta.
Pitääkö kasvomaskia käyttää?
Laajoja suosituksia kasvomaskin käytölle ei meillä enää ole. Tässäkin on tärkeää kotona sairastaminen. Jos pitää kuitenkin lähteä johonkin hyvin oireisena, vaikkapa terveyskeskukseen tai muualle, niin silloin voi kyllä maskia käyttää ja se voi olla järkevääkin.
Terveyskeskuksissa tai sairaalapäivystyksissä voi olla omia ohjeita maskin käytöstä, niin niitä tulee tietenkin noudattaa. Mitään yleistä THL:n antamaa ohjeistusta ei kuitenkaan ole.
Onko korona edelleen vaarallinen riskiryhmille?
Riskiryhmään kuuluville eli hyvin iäkkäille tai syvästi immuunipuutteisille mikä vain tauti voi olla vakava. Korona voi aiheuttaa heille vaikeamman taudin kuin perusterveelle ihmiselle.
Jos ei kuulu riskiryhmään, voiko koronaa ajatella ikään kuin tavallisena flunssana?
Kyllä sitä voi ajatella hengitystieviruksena muiden joukossa. Korona voi aiheuttaa lievää flunssaa ja joillakin myös kuumetta. Perusterveet ihmiset sairastavat tämän taudin pääsääntöisesti kotona, ja sen oireet ovat ohi muutamissa päivissä.
Pitääkö tehoste-rokotteista kantaa vielä huolta?
THL on määritellyt riskiryhmät, joihin kuuluville tehoste-rokotteita suositellaan. Heidän kannattaa ottaa tehoste-rokote. Muiden ei sellaista tarvitse ottaa.
Onko aiemmin otetuista koronarokotteista ja tehosterokotteista apua seuraavaan koronakauteen?
Kaikista otetuista rokotteista on hyötyä immuunipuolustuksen rakentamisessa koronavirusta vastaan. Tehosterokotteiden tarkoituksena on suojella erityisesti iäkkäitä ja syvästi immuunipuutteisia koronan aiheuttamalta sairaalahoidolta ja kuolemalta.