Hem Sverige ”Plastskelett” brann i Slottsparken i Malmö – var försvunnen 58-årig kvinna

”Plastskelett” brann i Slottsparken i Malmö – var försvunnen 58-årig kvinna

förbi admin
0 kommentar

Polisen vet fortfarande inte hur hon dog

Polis, kriminaltekniker och forensisk arkeolog på plats vid skogspartiet i Slottsparken i Malmö efter skelettfyndet.
Polis, kriminaltekniker och forensisk arkeolog på plats vid skogspartiet i Slottsparken i Malmö efter skelettfyndet.

En kvinna försvinner.

Ett skelett brinner i en park mitt i stan, mitt på ljusa dagen.

Först efter sex månader ser polisen sambandet och inleder en mordutredning.

– Det tveklöst värsta i det här är att en familj har fått vänta sex månader för länge på att få veta vad som hände med deras familjemedlem, på att få veta vart hon tog vägen, säger Nils Norling vid Malmöpolisen.

Den 58-åriga kvinnan försvinner från sitt hem i Malmö för ett år sedan, den 12 maj i fjol. Uppgifter cirkulerar om att hon ska ha cyklat iväg på sin svarta cykel under natten. Både polisen och organisationen Missing People letar efter kvinnan, utan resultat.

Vid lunchtid den 8 september 2021 kommer ett larm om en brand i ett buskage i Slottsparken i centrala Malmö.

En grupp ungdomar är på platsen när brandkåren kommer dit.

– Det är en människa som brinner, säger någon.

Branden är en kvadratmeter stor och går snabbt att släcka. Efteråt tittar brandmännen på det som ligger på den blöta marken. I händelserapporten skriver de att någon har roat sig med att sätta eld på ett plastskelett, ett sådant i naturlig storlek som används i skolan.

Det brända skelettet har kläder på sig. Brandmännen tycker att det är ganska likt ett riktigt skelett.

”Då det inte kan ligga kvar och skrämma folk så tillkallar vi polis som får ta med sig plastskräpet och göra sig av med det på valfritt sätt”, skriver de i rapporten.

Här i Slottsparken i centrala Malmö hittades kvinnans kvarlevor 10 månader efter försvinnandet.

Polisen hittar inte skelettet

Ulrika Lindmark, operativ chef vid Räddningstjänsten Syd, ser inga brister i brandmännens agerande. Deras uppdrag är att släcka och hindra brandspridning. De tar inte hand om föremål som har brunnit.

– Här gjorde man bedömningen att det här kan se obehagligt ut för förbipasserande och skickade ärendet vidare till polisen.

– Vår personal på plats säger att det såg ut som ett undervisningsskelett. De hade ingen misstanke om att det var något annat. Och det är inte heller vårt uppdrag, eller något som vår personal har utbildning eller kompetens för, att avgöra exakt vad det är man stöter på. Det lämnar man över till berörd myndighet, i det här fallet polisen, säger Ulrika Lindmark.

Brandmännen väntar en stund, en kvart till en halvtimme. Då det inte kommer några poliser markerar de brandplatsen med avspärrningsband och åker därifrån.

När en polispatrull väl kommer till Slottsparken hittar de inte det brända skelettet. Efter att utan framgång ha försökt kontakta räddningstjänsten ger de upp och åker därifrån.

Tät växtlighet i området

Den 17 mars får polisen ett nytt larm om samma skelett.

– Det var personer som var ute och rörde sig i bland buskarna och kontrollerade fågelholkar eller något liknande som hittade det och kontaktade oss. Växtligheten blir ganska tät där under vår och sommar, men det här var personer som hade ärende där, säger Malmöpolisens presstalesman Nils Norling.

Nu upptäcker polisen att skelettet inte är gjort av plast.

Det är den försvunna 58-åriga kvinnans kvarlevor.

Polis, kriminaltekniker och forensisk arkeolog på plats vid skogspartiet i Slottsparken i Malmö efter skelettfyndet.

En mordutredning inleds. Tio månader efter att kvinnan försvann och ett halvår efter att hennes kvarlevor upptäcktes första gången.

– Det har självklart fått konsekvenser. Det utan tvekan värsta är att en familj fått vänta ett halvår för länge på att få veta vad som hänt med deras familjemedlem. Men det hade självklart också varit bättre för utredningen om man hade gjort det här fyndet tidigare, säger Nils Norling.

– Brottsplatser, i synnerhet brottsplatser utomhus, är lite av en färskvara. Vi kan inte utesluta att möjliga spår kan ha försvunnit. Människors möjliga vittnesbilder av någonting från det här kan ha bleknat under det här halvåret.

Polisen vet fortfarande inte hur kvinnan dog eller när hon dog.

– Hon försvann långt före branden. En misstanke är att hon var avliden innan och att branden inte har med hennes död att göra, säger Nils Norling.

Hur branden kan ha uppstått är information som polisen håller för sig själv i det här skedet av utredningen.

Många rör sig i området

Skelettet hittades i ett skogsområde i ytterkanten av Slottsparken i centrala Malmö. Fyndplatsen är cirka 30 meter från Regementsgatan och ungefär lika långt från Kung Oscars väg.

Grönområdet är genomkorsat av cykelvägar. På andra sidan gatan finns en skola och en idrottshall.

Det här är en plats där människor rör sig, många går till fots och cyklar, många har hundar med sig.

Enligt Nils Norling är det för tidigt att säga hur länge kvinnan kan ha legat på platsen.

– Ett fortsatt intensivt förhörsarbete som pågår i det här läget. För vår del handlar det om att mycket noggrant höra anhöriga, familj och andra personer i kvinnans närhet. Vi måste skapa en så tydlig bild som det bara går av tiden runt kvinnans försvinnande, innan och efter. Vi måste få en så tydlig bild som möjligt av exakt var kvinnan rörde sig, vad som hände och vad hon gjorde och så vidare.

– Vi är fortfarande väldigt intresserad av alla observationer. Om man kände kvinnan, om man vet något om hur hon verkade och vad hon sa innan hon försvann och så vidare.

Malmöpolisen hoppas kunna komma med mer information om fallet under slutet av våren eller början av sommaren.

– Vi behöver slutföra utredningen först, säger Nils Norling.

Polisen anmälde händelsen med det missade skelettet som ett misstänkt tjänstefel. Särskilda åklagarkammaren startade dock aldrig någon förundersökning då det inte bedömdes att något brott hade begåtts.

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Du kanske också gillar