Lähes joka neljäs aseen omistaja on täyttänyt 70 vuotta. Lääkäreiden ilmoitukset johtavat vuosittain jo noin tuhannen aseluvan peruuttamiseen.
Poliisihallitus arvioi, että kuluvan vuoden aikana peruutetaan jopa runsaat 6 200 aselupaa.
Arvion perustana on alkuvuosi, jolloin poliisi teki neljän kuukauden aikana yhteensä 2 003 peruutus- ja haltuunottopäätöstä. Määrä on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana, jolloin lupa oli peruutettu 1 535 aseelta.
Peruutettujen lupien määrä on kasvanut vuosi vuodelta, mutta tähän saakka niiden vuosittainen määrä on ollut alle 5 000.
Aseluvan voi menettää periaatteessa neljästä eri syystä.
1. Terveys
Suomessa on noin 1,5 miljoonaa luvallista asetta. Poliisihallituksen mukaan niistä lähes joka neljäs on yli 70-vuotiaalla henkilöllä.
Poliisin kannalta luvanhaltijoiden ikääntyminen on haasteellista. Ikääntyminen nostaa riskiä sairastua, ja osa sairauksista muodostaa perusteen aseluvan perumiselle.
Lääkäreille on annettu ohje tiedustella asiakkailta näiden mahdollisista aseluvista. Lääkärillä on myös velvollisuus ilmoittaa esimerkiksi muistiongelmaisista asiakkaista poliisille.
– Jos lääkäri katsoo, että henkilö ei ole aseluvan haltijaksi sopiva, hän tekee ilmoituksen poliisille, sanoo komisario Vesa Koponen Itä-Suomen poliisista.
Poliisi tekee terveyssyistä peruutusharkinnan noin tuhannelle aseluvalle vuodessa.
2. Rikokset
Yksi tapa päästä eroon aseluvasta on syyllistyä rikokseen. Ampuma-aseisiin liittyvän rikkomuksen tai rikoksen lisäksi erityisesti väkivaltarikokset ovat peruste, jolla poliisi aloittaa peruutusharkinnan.
Yöllinen tappelu nakkikioskilla voi johtaa aseluvan menettämiseen, vaikka kyse olisi vain yhdestä kerrasta elämässä.
Komisario Vesa Koposen mukaan tappeluun syyllistyminen voi tarkoittaa sitä, että henkilö käyttäytyy muutenkin aggressiivisesti.
– Aseluvan haltijalta odotetaan nuhteettomuutta ja lainkuuliaisuutta. Aseiden erityisen luonteen perusteella aseluvan haltijat ovat poliisin tarkkailun alaisia.
3. Törkeä rattijuopumus
Moottoriajoneuvon kuljettaminen päihtyneenä ei suoranaisesti liity aselupaan, mutta niillä on välillinen yhteys toisiinsa.
– Törkeä rattijuopumus on jo yksittäisenä tapauksena sellainen, että poliisi lähtee tekemään peruuttamismenettelyä, Koponen selittää.
Kun kuljettajan promillet jäävät alle törkeän rattijuopumuksen rajan, peruutusharkinta alkaa, kun kuljettaja on kärähtänyt ratista useasti.
Koposen mukaan törkeässä rattijuopumuksessa elämänhallinta on usein jo menetetty.
4. Sopimaton käyttäytyminen
Vesa Koposen mukaan aseluvan peruuttamisen yleisin syy on yksinkertaisesti sopimaton käyttäytyminen, josta yksi merkki on putkakäynti.
Yksi kerta ei kuitenkaan riitä, sillä poliisihallituksen yleisohjeen mukaan peruutusharkinnan edellytyksenä on kaksi putkakäyntiä kahden vuoden aikana.
– Kiinniotetuksi voi kuitenkin joutua myös aggressiivisen käyttäytymisen takia, Koponen huomauttaa.
Toinen kokonaisharkintaa vaativa tilanne on kotihälytys.
– Jos kyseessä on riita ilman uhkauksia toista tai itseään kohtaan, se ei välttämättä aiheuta peruuttamismenettelyä.
Oman tai toisen hengen ja terveyden uhkaaminen on sen sijaan eri asia. Peruuttamismenettely voi silloin käynnistyä välittömästi.
– Paikalla oleva partio voi tehdä tilannearvion, ja yleisjohtaja voi pyytää lupaa ottaa aseet poliisin haltuun.
Entä kuka päättää, mikä näissä yhteyksissä on hyvää ja mikä huonoa käyttäytymistä?
– Sen määrittelee poliisi ja loppujen lopuksi hallinto-oikeus. Poliisin tekemät päätökset aseluvista ovat aina valituskelpoisia, Koponen muistuttaa.