Porissa pohditaan kaupungin omistaman energiayhtiön vähemmistöosuuden myymistä. Kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää kaupasta 20. joulukuuta.
Energiayhtiö Pori Energian myyntiä vastustava kuntalaisaloite on sen tekijöiden mukaan kerännyt riittävästi nimiä.
Aloitteessa vastustetaan yhtiön vähemmistöosuuden myymistä ja vaaditaan, että kaupasta järjestään kunnallinen kansanäänestys.
Kuntalaissa todetaan, että jos vähintään neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista tekee aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä, on valtuuston viipymättä päätettävä, toimitetaanko kansanäänestys vai ei.
Nimet tarkistetaan vielä
Viime vuoden lopussa Porissa oli 72 012 asukasta, jotka olivat täyttäneet vähintään 15 vuotta. Nimiä pitäisi siis kerätä 2 881, jotta aloite menee eteenpäin.
Kuntalaisaloitteet julkaistaan oikeusministeriön verkkosivuilla, ja palveluun pitää tunnistautua sähköisesti ennen allekirjoitusta. Lisäksi nimiä voi kerätä paperisille lomakkeille.
Pori Energiaa koskeva aloite on kerännyt yhteensä yli 3 200 nimeä, joista runsaat tuhat paperilomakkeille. Vain porilaisten allekirjoitukset vaikuttavat siihen, meneekö aloite käsittelyyn. Näin ollen nimilistat pitää vielä tarkistaa.
Kansanäänestys ei ole vielä selviö
Jos nimien määrä täyttyy, se ei velvoita Porin valtuustoa järjestämään kansanäänestystä tai toimimaan kansanäänestyksen lopputuloksen mukaisesti. Kansanäänestys olisi kuntalain mukaan vain neuvoa-antava.
Kansalaisaloitteeseen nimiä keränneessä ryhmässä ollut kaupunginvaltuutettu Niko Viinamäki (Liike Nyt) on sitä mieltä, että kansanäänestys ehditään hyvin pitää ennen joulukuun 20. päivää, jolloin Pori Energian kaupasta on tarkoitus päättää kaupunginvaltuustossa.
Entä jos valtuusto päättää, ettei kansanäänestystä pidetä?
– Olen pöyristynyt, jos kuntalaisten mielipidettä ei kuunnella, Viinamäki sanoo.
Isot rahat pelissä
Porin virkamiesjohto ja kaupunginhallitus saivat elokuussa valtuustolta luvan etsiä Pori Energian vähemmistöosuudelle ostajaa. Sijoittajan etsintä on käynnissä.
Kaupunginjohtaja Lauri Inna on perustellut ostajan etsimistä sillä, että vähemmistöosuudesta saatava raha voitaisiin käyttää osin investointeihin. Loput rahastoitaisiin poikimaan tuloa kaupungille. Virkamiesten laskelmien mukaan kauppa voisi onnistuessaan tasapainottaa Porin taloutta merkittävästi.
Kaupan vastustajat pelkäävät muun muassa sähkön siirtohintojen nousua. Innan mukaan siirtohintojen korottaminen on tarkasti säänneltyä ja Pori Energian verkkoyhtiö perii jo nyt maksimaalisia siirtohintoja alueellaan.