Hem Världen President Putins strategi för att ta över östra Ukraina

President Putins strategi för att ta över östra Ukraina

förbi admin
0 kommentar

När Ryssland invaderade Krim 2014 genomförde Kreml en folkomröstning som slutade i en överväldigande majoritet för en rysk annektering. Men Ukraina och väst avfärdade omröstningen som olaglig.

Nu planerar den ryskinstallerade administrationen i ockuperade Cherson att be president Putin införliva regionen i Ryssland i slutet av året, uppger administrationen enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Styret har redan infört rubel och säger att nästa steg är att utfärda ryska pass till alla som vill, rapporterar CNN.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov är det upp till invånarna att besluta om de vill bli en del av Ryssland, skriver Reuters.

Samtidigt säger Kirill Stremousov, vice chef för administrationen i Cherson, att det inte kommer att bli någon folkomröstning eftersom resultatet på Krim inte erkänns av världssamfundet.

Kreml har även installerat lokala administrationer i städerna Berdjansk och Melitopol, där de styrande är öppna med att de planerar för en framtid med Ryssland.

– Vi befinner oss i en övergångsfas, från Ukraina till Ryssland. Vi ser vår framtid med Ryssland, sade Alexander Saulenko, ledare för administrationen i Berdjansk, till AFP i början av maj då styret planerade att börja betala ut löner till offentliganställda i ryska rubel.

Både Berdjansk och Melitopol är strategiskt viktiga för Ryssland, eftersom de tillsammans med staden Mariupol utgör delar av en landkorridor som länkar samman Ryssland med Krim. På onsdagen sade en högt uppsatt person i den ryskkontrollerade administrationen på Krim att han inte hade någon tvekan om att ockuperade territorier i södra Ukraina också skulle införlivas i Ryssland.

– Civil-militära administrationer håller på att bildas i de här territorierna, ryska tv-kanaler har kommit dit, ryska läroböcker har dykt upp i skolor och den ryska rubeln införlivas i det ekonomiska livet i regionen, sade Georgij Muradov enligt Moscow Times.

Inför Rysslands firande av ”segerdagen” den 9 maj, årsdagen av segern över Nazityskland, spekulerades det om president Putin skulle deklarera krig mot Ukraina eller utropa någon form av seger i Donbass i östra Ukraina. Men det kom inga sådana besked.

Invånare i Cherson protesterar mot den ryska ockupationen och håller upp en banderoll med orden ”Cherson är Ukraina”.

Foto: Olexandr Chornyi/AP

Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, tolkar Putins tal på segerdagen som att kriget kommer att fortsätta som det har gjort hittills. Fokus ligger på offensiven i Donbass, där Ryssland nu har kontroll över cirka 80 procent av området. Före invasionen hade Kreml inflytande över cirka 30 procent genom genom de proryska självutropade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Han menar att nyligen ockuperade områden i Donbass kan komma att utropa sig som folkrepubliker.

– Det har också diskuterats om Ryssland kommer att annektera områden direkt utan folkomröstningar, säger han.

Ryssland kanske inte anser att det är värt besväret att hålla folkomröstningar, väst kommer ändå inte att erkänna dem. Samtidigt skulle det passa den ryska krigsretoriken – Kreml skulle kunna säga att de försvarar Ryssland.

Enligt Ilmari Käihkö är det inte konstigt att Kreml försöker ”förryska” ockuperade områden, med tanke på Putins krigsretorik om att Ukraina inte är ett eget land. Han vill bli av med allt som påminner om den ukrainska nationen.

– Då är språket viktigt. När det gäller rubeln kan en förklaring vara att föra områdena närmare Ryssland. Det är samma sak med att de tar bort ukrainska mobiltelefonnät och ersätter dem med ryska, och att de inför ryska tv-sändningar i stället för ukrainska.

Krigsveteranen Vladimir Kapitonovin, som deltog i andra världskriget, gestikulerar när han pratar med en grupp utländska journalister i ockuperade Melitopol på den för Ryssland så viktiga ”segerdagen”.

Krigsveteranen Vladimir Kapitonovin, som deltog i andra världskriget, gestikulerar när han pratar med en grupp utländska journalister i ockuperade Melitopol på den för Ryssland så viktiga ”segerdagen”.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Samtidigt finns det problem med att annektera delar av Ukraina. Fördelen med folkrepublikerna har varit att Ryssland inte har behövt ta något formellt ansvar, men efter en annektering väntas Kreml ta hand om områdena som de ryska styrkorna själva har förstört.

– Jag är inte alls övertygad om att Ryssland har resurser eller vilja för återuppbyggnad. Med andra ord är det möjligt att Ryssland löser ett problem genom att skapa ett ännu större på sikt.

Tror du att Putin har som mål att ta över hela Ukraina?

– Det är svårt att säga, men om man lyssnar på retoriken har jag svårt att tänka mig att han skulle ändra sig. Donbass kan presenteras som en vinst om han lyckas ta det, men jag är inte alls övertygad om att han kommer att stanna där.

Läs mer:

Länderna som står på Putins svarta lista

Här är USA-vapnen som ska försvaga Ryssland

Du kanske också gillar