Listasimme kolme asiaa, joiden avulla osaat tulkita Yhdysvaltain galluptuloksia.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Äärimmäisen tasainen presidenttikisa huipentuu vaaleihin marraskuun alussa.
Siihen asti voit seurata demokraattiehdokas Kamala Harrisin ja republikaaniehdokas Donald Trumpin kannatuksen kehittymistä tämän jutun päivittyvistä grafiikoista.
Alla näet tuoreimman maanlaajuisen galluptilanteen.
Tässä näet puolestaan ehdokkaisen kannatuksen ratkaisevissa osavaltioissa.
Pelkkä koko maan kannatustilanne ei paljasta kaikkea siitä, kummalla on paremmat mahdollisuudet nousta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.
Nämä asiat kannattaa pitää mielessä, kun seuraa mielipidemittauksia.
1. Donald Trump on ehdolla
Gallupit aliarvioivat Trumpin suosion sekä vuonna 2016 että 2020. Jostain syystä juuri Trumpin kannatus on aiemmissa vaaleissa jäänyt piiloon.
Kysymys on niin sanotusta Trump-efektistä.
Gallupit ennakoivat republikaanien kannatuksen melko täsmällisesti kongressivaaleissa vuosina 2018 ja 2022.
Trump oli molemmissa vaaleissa mukana kampanjoinnissa tukemassa republikaanipuoluetta. Gallup-nikkareilla on ollut ongelmia nimenomaan silloin, kun Trump on ollut itse ehdokas.Nyt he yrittävät kolmatta kertaa mitata Trumpin kannatusta presidentinvaaleissa.
Kyselytutkimuksia on muokattu sekä 2016 että uudelleen 2020 vaalien jälkeen, jotta ne tavoittaisivat Trumpin kannattajat paremmin. Tavoite on esimerkiksi saada nuorten miesten ääni paremmin kuuluviin kannatuskyselyissä.
Se, miten hyvin tässä on tällä kertaa onnistuttu, selviää vasta marraskuussa.
2. Vaalista ennustetaan äärimmäisen tasaista monessa osavaltiossa
Monessa ratkaisevassa vaa’ankieliosavaltiossa äänet tulevat jakautumaan erittäin tasaisesti Donald Trumpin ja Kamala Harrisin välillä, ennusteet kertovat.
Näin kävi myös edellisissä presidentinvaaleissa.
Esimerkiksi Arizonan osavaltiossa Joe Bidenille voitti Trumpin vain runsaan 10 000 äänen turvin vuonna 2020. Ääniä annettiin yli kolme miljoonaa.
ABC-kanavan omistama FiveThirtyEight-sivusto ennusti syyskuun lopussa, että peräti neljässä vaa’ankieliosavaltiossa voitto ratkeaa alle yhden prosentin marginaalin turvin.
3. Presidentinvaaleja ei välttämättä voita eniten ääniä saanut ehdokas
Yhdysvalloissa vaalit voittaa se, joka kerää eniten valitsijamiehiä eri osavaltioista.
Republikaanien ehdokas on saanut enemmän ääniä kuin demokraattiehdokas presidentinvaaleissa vain kerran 2000-luvulla. Silti republikaaniehdokas on voittanut presidentinvaalit kolmesti
Ehdokas tarvitsee vaalivoittoon vähintään 270 valitsijamiestä. Lähes kaikissa osavaltioissa eniten ääniä saanut ehdokas saa kaikki osavaltion valitsijamiehet.
Suurimmassa osassa osavaltioita vaalien tulos on helppo arvata etukäteen, mutta kaikissa ei.
Näitä epävarmoja osavaltioita kutsutaan vaa’ankieliosavaltioiksi. Niitä on yleisimmän tulkinnan mukaan seitsemän.
Yle seuraa presidenttiehdokkaiden kannatusta vaaleihin asti. Käytämme seurantaan FiveThirtyEight-sivuston dataa. Sivusto kerää yhteen Yhdysvalloissa tehtyjä mielipidetiedusteluja.
Niiden perusteella se laskee molempien ehdokkaiden kannatuksen keskiarvon.
Kyseessä ei ole puhdas keskiarvo, vaan FiveThirtyEight painottaa eri kannatuskyselyitä esimerkiksi otoksen koon ja tutkimuksen tekijän sidonnaisuuksien mukaan.
Tämän jutun grafiikat esittävät FiveThirtyEightin omien mallien mukaan painotettua kyselytutkimusten keskiarvoa.
Vaikka kokonaiskannatus ei kerro suoraan ehdokkaiden mahdollisuudesta vaalivoittoon, kannatusmittaukset kertovat yleisesti kummankin ehdokkaan suosiosta ja sen muutoksista.