Punkit voivat aiheuttaa lemmikeille jopa sairaalahoitoa vaativia oireita. Eläinlääkärin mukaan lemmikkien punkkilääkitys tuleekin pitää ajan tasalla.
Oululainen Mervi-Marja Mero ulkoiluttaa Hemmo-koiraansa kaupungin keskustassa.
Hemmo on harvinaista rotua, etelävenäjänkoira. Rodun juuret ulottuvat 1800-luvun Ukrainaan Hersonin seudulle.
Mero välttelee ulkoilureittejä, joilla tiedetään kuhisevan punkkeja.
– Kyllä niihin valitettavasti törmää. Se aina vähän rajoittaa kulkemista. Sitä miettii, mihin voi mennä.
Syynä punkkien välttelemiseen ovat niiden levittämät sairaudet, jotka voivat tarttua ihmisten lisäksi lemmikkieläimiin.
Helsingin yliopistollisen pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri Sanna Viitanen kertoo, että puutiaisaivotulehdus- eli TBE-tartunnat ovat lemmikeillä erittäin harvinaisia.
Sen sijaan toinen punkkien levittämä vitsaus, borrelioosi, voi tarttua myös lemmikkieläimiin.
– Borrelioosikin kehittyy koiralla harvemmin kuin ihmisellä. Tartunta ei suurimmalle osalle lemmikeistä aiheuta mitään oireita, Viitanen sanoo.
Punkit voivat kuitenkin tartuttaa lemmikkeihin taudin, jonka esiintyvyyttä ihmisissä ei lääkärilehti Duodecimin mukaan Suomen oloissa tunneta.
Tähän anaplasmoosiin törmätään pieneläinsairaalassa säännöllisesti.
– Koirilla aika usein pystytään osoittamaan vasta-aineita borrelioosiin tai anaplasmoosiin. Vasta-aineet tarkoittavat sitä, että lemmikki on kohdannut taudinaiheuttajan, mutta ei ole välttämättä saanut siitä oireita, Sanna Viitanen sanoo.
Anaplasmoosi voi aiheuttaa kuumeisen infektion
Anaplasmoosi on bakteerisairaus. Se ei aiheuta suurimmalle osalle koirista mitään oireita, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jussi Virta oululaisesta eläinlääkäriasema Kamusta.
Joissain tapauksissa anaplasmoosi ilmenee epämääräisinä oireina, kuten kuumeisena yleisinfektiona. Lemmikillä voi mahdollisesti esiintyä imusolmukkeiden suurenemista ja veriarvojen muutoksia, esimerkiksi anemiaa.
Anaplasmoosia ja borrelioosia hoidetaan pitkillä antibioottikuureilla.
Virta sanoo, että huonolla tuurilla lemmikki voi saada punkeista vakavia oireita aiheuttavan tartunnan.
– Pitää kuitenkin korostaa sitä, että useimmiten punkkialtistus ei johda sairauksiin.
Punkeista ja niiden levittämistä taudeista on puhuttu paljon tänä keväänä.
Virta haluaakin tyynnytellä ihmisiä, jotka ovat huolestuneita kotieläintensä altistumisesta punkkien levittämille sairauksille.
– Syytä isoon huoleen ei ole. Lemmikit saa pidettyä ihan peruskonsteilla turvassa.
Peruskonsteiksi Virta luettelee sen, että omistaja poistaa punkit lemmikistään ja käyttää punkkien karkottamiseen tarkoitettuja valmisteita.
Punkkien levittämien tautien esiintyvyys lisääntyy
Helsingin yliopistollisen pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri Sanna Viitanen kuitenkin muistuttaa, että punkkien levittämien tautien esiintyvyys lisääntyy.
– Jokaisen pitäisi olla sen verran huolissaan, että suojaa lemmikin punkkien kiinnittymiseltä eli pitää punkintorjuntalääkityksen ajan tasalla.
Viitanen sanoo, että punkit voivat pahimmillaan aiheuttaa lemmikeille jopa sairaalahoitoa vaativia oireita. Siitä syntyy murheita ja taloudellisia seurauksia.
Punkkivälitteisten tautien kirjo laajenee Viitasen mukaan huomattavasti, kun lähdetään Suomen eteläpuolelle.
– Punkkitorjunta on erityisen tärkeää myös matkustavilla lemmikeillä, Viitanen toteaa.
Mervi-Marja Mero jatkaa ulkoilulenkkiään Hemmo-koiransa kanssa.
Punkeista ei ole ollut enää riesaa, kun hän on alkanut antaa kahdelle koiralleen punkkien torjuntaan tarkoitettuja lääkkeitä.
Mero antaa koirilleen suun kautta annettavia lääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä ja joiden vaikutus kestää kuukauden. Lisäksi hän käyttää myös pitkävaikutteisempia lääkkeitä, joita varten eläinlääkäri kirjoittaa reseptin.
– Ainakin meidän kohdallamme lääkkeet ovat toimineet hyvin.