Susireviirityöryhmä arvioi, että Kivesjärven susilauma on hajonnut. Se viittaa siihen, että voimakkaaseen strykniinimyrkkyn kuollut naarassusi oli alfanaaras.
- Hanne Kinnunen
- Ville Kinnunen
Kivesjärven susilauman käyttäytyminen on muuttunut sen jälkeen, kun Puolangalta löytyi strykniinimyrkkyyn kuollut naarassusi maaliskuussa. Lauma on hajonnut, ja pihakäyntejä on havaittu enemmän.
Puolangan, Vaalan ja Paltamon alueen susitilanne onkin työryhmän mukaan nyt uudenlainen ja vaikeammin ennustettava, arvioi Kivesjärven susireviirityöryhmä.
Myrkytetty susi on voinut olla alfanaaras, sanoo työryhmän puheenjohtaja Markku Ronkainen.
– Se on varmaa, että susi oli kantava. Kunhan DNA-analyysi tulee, selviää varmaksi, oliko naarassusi Kivesjärven reviirin alfanaaras.
Työryhmän mukaan susista tehtiin myös useita näköhavaintoja eri puolella reviiriä toukokuussa.
Mikäli susi oli alfanaaras, viime vuoden pentuja oli neljä
Jos kyseessä oli alfanaaras, se muodosti lauman Pulkkilan alueelta vuonna 2023 tulleen urossuden kanssa. Naaras oli lähtenyt Utajärven Kemilän laumasta samana vuonna.
Susien liikkeet tiedetään Luonnonvarakeskuksen tekemien DNA-tutkimuksien perusteella.
Pari kasvatti kaksi pentuetta: vuosina 2023–2024 pentuja oli kolme ja viime talvena työryhmän mukaan todennäköisesti neljä.
Susireviirityöryhmän tiedossa on, että susipari on tappanut reviiriltään yhden koiran lokakuussa 2023 hirvenmetsästyksen aikaan. Muista susivahingoista ei ole työryhmällä tietoa.
Kuolleen suden löytöpaikka tarkentui
Myrkytetty susi löytyi poliisin mukaan Puolangan Puokiolta, mutta nyt tieto on tarkentunut. Markku Ronkaisen mukaan varsinainen löytöpaikka on lähempänä Kongasmäkeä moottorikelkkareitin varrella.
Tieto äärimmäisen vaarallisesta strykniinimyrkystä sai puokiolaiset ja siellä mökkeilevät huolestumaan.
– Puokion mökkiläiset ja koiranomistajat huolestuivat, että uskaltaako siellä enää koiraa kävelyttää, kertoo Ronkainen.
Tutkintaa johtava rikoskomisario Kimmo Tuulenkari toivoo, että suden myrkytyksestä jotain tietävät olisivat edelleen yhteydessä poliisiin. Poliisi ei ole saanut lisää tietoja myrkyttämisestä tai siitä, onko myrkkysyöttejä ollut useita.
Tuulenkari varoittaa koskemasta maastosta mahdollisesti löytyviin kuolleisiin eläimiin, sillä strykniini voi aiheuttaa myrkytyksen jo iholle joutuessaan.
Susien kannanhoidon ja vahinkojen estämisen takia työryhmä toivoo myös, että paikalliset kirjaavat susien näkö- ja jälkihavainnot Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään.