Hem Världen Putin tar in spionen Vladimir Alekseyev mot Ukraina

Putin tar in spionen Vladimir Alekseyev mot Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Ukraina räknar med att kämpa ner de ryska trupperna till nyår.

Nu sätter Putin in ökände toppspionen Vladimir Alekseyev för att öka framgångarna på slagfältet.

Han har fått uppdraget att vinna underrättelsekriget.

Toppchefen Alekseyev från den militära underrättelsetjänsten GRU har beskrivits som hård och brutal. Han misstänks vara hjärnan bakom flera av Rysslands uppmärksammade attacker på utländsk mark de senaste åren.

Han anklagas av Storbritannien och EU för att ha övervakat giftattacken mot dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i engelska Salisbury 2018.

USA misstänker honom för cyberattacker mot det amerikanska presidentvalet 2016.

Nu tar han över underrättelseverksamheten i kriget i Ukraina.

Satte toppspion i fängelse

Den ryska säkerhetstjänsten FSB och dess chef över utlandsverksamheten Sergej Besada hade en central roll inför invasionen.

Den 68-årige spionchefen hade ansvaret att arbeta fram en plan för att tillsätta en Moskva-trogen marionettregering i Kiev under en statskupp.

FSB ska också sysslat med att bygga nätverk av spioner inne i Ukraina som skulle aktiveras när invasionen inleddes.

Antingen existerade de inte – eller hade inte den effekt man hade hoppats på.

Ökände ryske spionen Vladimir Alekseyev.

FSB försäkrade Putin att det ukrainska folket var svagt, att nazistiska grupper infiltrerat stora delar av samhället och att man skulle ge upp enkelt efter en attack.

Spionchefen visade sig dock vara rejält fel ute.

Efter det misslyckade försöket att inta Kiev sattes Sergej Besada i husarrest och fördes sedan till det ökända gamla KGB-fängelset Lefortovo i Moskva som står under säkerhetstjänstens kontroll.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s huvudkvarter i Moskva. Arkivbild.

GRU får ansvar för Ukraina

Uppgifterna avslöjades av Andrei Soldatov, journalist och expert på rysk säkerhetspolitik.

Han skriver nu tillsammans med kollegan Irina Borogan att Putin ersatt FSB med den militära underrättelsetjänsten GRU som ansvarig för underrättelseverksamheten i Ukraina.

Deras artikel har publicerats av The Moscow Times.

Journalisterna uppger att Kreml-trogna tv-kanalen Tsargrad TV i förra veckan sände ett inslag med rubriken ”Segergeneralerna: Vilka styr den ryska specialoperationen?” där utgångspunkten var att belysa de personer som skulle säkra segern åt Putin.

Där bekräftade Ryssland för första gången att Vladimir Alekseyev har tillsatts av Kreml med uppdraget att vinna underrättelsekriget.

Enligt Soldatov och Borogan är Alekseyev en udda person bland toppskiktet av höga ryska underrättelseagenter. Han började sin bana inom specialförbandet Spetsnaz i stället för att göra diplomatisk karriär med posteringar på ambassader, vilket enligt författarna är det vanliga.

Ryska trupper som retirerar efter ett bakslag i striderna i Ukraina.

Hård och brutal

Enligt deras uppgifter ses han som hård, brutal och med en självsäkerhet som gränsar till vårdslöshet.

Alekseyev har varit inblandad i de ryska insatserna både i Syrien och i de ukrainska utbrytarrepublikerna i Donbass.

De ryska journalisterna uppger samtidigt att den fängslade FSB-chefen Besada släppts från det ökända fängelset. Enligt deras källor har han setts till i säkerhetstjänstens högkvarter i Lubjanka igen.

”Det låter väldigt konstigt och är helt utan motstycke. Att kasta en general i fängelse och sedan låta honom återvända till högkvarteret är ett psykologiskt spel med sina generaler värdig Stalin”, skriver dem.

Soldatov och Borogan skriver dock att det finns logik bakom vändningen. Putin gör allt för att ge den ryska eliten bilden av att ”specialoperationen” går enligt plan.

Många inom toppskiktet i militären och säkerhetstjänsterna ska i privata samtal ställt sig frågande till Putin strategi i Ukraina. Att kasta toppmannen som var ansvarig för att bereda vägen inför invasionen i fängelse är inte hjälpsamt i den bemärkelsen, skriver de.

Därför måste Putin ge intrycket av att ingenting någonsin hände Besada.

Vladimir Putin under en videokonferens i Moskva i förra veckan.

Räknar med seger till nyår

Men utnämningen av Alekseyev till ansvarig för underrättelseverksamheten i Ukraina visar att Putin fortfarande inte litar på sin förre toppspion eller på FSB.

Under lördagen uppgav ledningen för den ukrainska militära underrättelsetjänsten att man räknar med att vändpunkten i kriget mot Ryssland kommer i augusti och att man till årsskiftet kan utropa seger.

– Resultatet blir att Ukraina kommer styra över allt territorium vi har förlorat, inklusive Donbass och Krim, säger generalmajor Kyrylo Budanov till Sky News.

Han har inte mycket till övers för omvärldens fruktan inför det ryska krigshotet.

– Europa ser Ryssland som ett stort hot. De är rädda för deras aggression. Vi har kämpat mot Ryssland i åtta år och vi kan säga att uppgifterna om den ryska styrkan är en myt. De är inte så mäktiga. Det är en hord av människor med vapen, säger Budanov.

Du kanske också gillar