Rapuja ostetaan eniten Suomen ruotsinkielisillä alueilla, mutta se ei kerro koko totuutta rapujuhlien levinneisyydestä.
Enna Poutiainen,
Sari Ursin
Helan går!
Iloinen pöytäseurue skoolaa snapsilaseilla. Nyt ei kuitenkaan olla Länsi-Suomessa vaan idässä, Saimaan rannalla Varkaudessa.
Juhlien isännän Jaakko Ikosen puoliso Nea Ikonen on suomenruotsalainen, mutta rapujuhlat kuuluivat jo Ikosen lapsuuteen. Kalastus ja ravustus ovat olleet varkautelaisen Ikosen harrastuksia aina.
Rapujuhlien levinneisyydestä ei ole tarkkaa tietoa.
S-ryhmän ja Keskon myyntilastojen mukaan rapuja ostetaan eniten ruotsinkielisillä alueilla. Pakasterapujen osuus kalapakastemyynnistä on elo–syyskuussa suurin Pohjanmaalla Närpiössä ja Maalahdessa, Ahvenanmaalla sekä Varsinais-Suomessa Paraisilla. Keskon tilastoissa nousevat esille myös Porvoo, Vaasa ja Kirkkonummi.
Moni myös hankkii ravut suoraan järvestä.
– Itä-Suomessa olemme sen verran metsäläisiä, että metsästämme itse rapumme, ruotsalainen menee kylmäaltaalle. Ruotsalaiset myös laulavat enemmän kuin me, siinä on meillä parannettavaa, Ikonen arvioi juhlakulttuurien eroja.
Rapujuhlaperinne on rantautunut Suomeen länsinaapurista. Norjassa ja Tanskassa juhlat eivät ole yhtä suosittuja kuin Ruotsissa tai Suomessa.
Yhteisiä Ruotsin ja Suomen rapujuhlaperinteessä ovat esimerkiksi snapsilaulut. Myös muiden Pohjoismaiden juhlissa lauletaan, muttei yhtä innokkaasti.
Ikonen on Etelä-Savon Vapaa-ajankalastajapiirin puheenjohtaja. Hänen mukaansa Savon alueella ravustetaan paljon, mutta pääasiassa omaan käyttöön. Hän tietää alueelta vain muutaman ravustajan, jonka toiminta on kaupallista. Nämäkin ravustajat myyvät saaliinsa paikallisille ravintoloille.
Juhlahumu tiiviimmillään elokuun viimeisellä viikolla
S-ryhmä myy rapujen lisäksi juhlissa käytettäviä tykötarpeita, kuten punaisia essuja, rapuveitsiä ja rapukoristeita. Suosituimpia oheistavaroita ovat rapukoristeiset lautasliinat ja kaulurit.
Niiden kauppa käy vilkkaimmin elokuun viimeisellä viikolla, jolloin myydään 15 prosenttia koko vuoden rapujuhlatarvikkeista.
Elokuun viimeisellä viikolla S-ryhmällä on myös selkeä myyntipiikki tunnelmavaloissa, kuten ulkotulissa ja venetsialaislyhdyissä. Ulkotulien myynti korostuu Pohjanmaalla, Satakunnassa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.
Rapujen ja koristeiden lisäksi ostoskoriin päätyy elokuun lopulla tilliä, katkarapuja, mätiä, naudanlihaa, paahtoleipää ja juustoja sekä persikoita ja luumuja.
Ikosen mukaan rapujuhlien vietto on kehittänyt ystäväpiirin ruuanlaittotaitoa ja ymmärrystä ruuasta.
Ikonen korostaa rapujen olevan lähiruokaa. Juhlan kruunaa se, jos ateriointi tapahtuu luonnon äärellä.
Myös Ruokatieto-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi korostaa rapujen lähiruoka- ja satokausi-ulottuvuutta ja ekologisuutta. Toisaalta pakasteiden ansiosta rapujen syönti levittäytyy koko vuodelle. Pakasteravut ovat suhteellisen edullisia ja kaikkien saatavilla.
Yksinkertaisimmillaan rapujuhliin riittävät ravut ja seura, Syväniemi muistuttaa.