Hem Sverige Rasmus Paludan höll manifestationer i Borås, Trollhättan och i Frölunda

Rasmus Paludan höll manifestationer i Borås, Trollhättan och i Frölunda

förbi admin
0 kommentar

En ensam, äldre man står på trapporna som normalt leder från spårvagnshållplatsen upp mot Frölunda kulturhus – nu blockerar ett kravallstaket vägen. Mannen har Palestinaflagga, en skylt med texten ”Vi vill ha tillbaka våra barn” och fastklistrade på sin rullator flera lappar på arabiska där det går att urskilja ordet ”Säpo”.

Han ropar ”Allahu Akbar”. En kvinna med barnvagn går och undrar hur hon kan ansluta sig till honom. Hon stannar kvar på sin plats men ropar tillsammans med honom med en knuten näve i luften och tårar i ögonen.

– Jag bryr mig inte om Paludan. Han är en enda man. Jag försvarar inte heller de som kastar stenar och skapar kaos. Men jag är så arg över att Sverige låter honom hållas och till och med skyddar honom, säger hon.

Bild 1 av 3
Först stod den äldre mannen ensam. Sedan anslöt fler motdemonstranter.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bild 2 av 3
En man som hoppade över kravallstaketet omhändertogs snabbt av polisen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bild 3 av 3
Rasmus Paludan höll tal framför Frölunda kulturhus men överöstes ständigt av motdemonstranterna.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


På andra sidan kravallstaketet är ett myller av gula västar. Ett tiotal polisbussar är på plats. Det samlas fler motdemonstranter, bestående av de boende, Ung vänster och skolungdomar. Partiet Nyans delar ut informationsbland med texten ”Vill du stoppa Koranbränningar? Ignorera dessa provokatörer” och en uppmaning om att rösta på partiet i valet.

Rasmus Paludan, iförd skottsäker väst, intar sin plats bakom kravallstaketet omgiven av poliser. Han talar i sin megafon men överöstas ständigt av motdemonstranterna. Det spelas hög musik och de samlade ropar ”Inga fascister på våra gator” och ”Allahu Akbar” varvat med glåpord.

Paludan vinkar glatt, liksom för att hälsa på sin publik. Det blåser en hård vind. När han sätter eld på Koranen flyger brända sidor mot motdemonstranterna. En kvinna plockar upp en nästan helt intakt sida och trycker den mot sina läppar.

Vid tre tillfällen tvingas polisen omhänderta och bära ut personer men situationen lugnar ner sig ganska snabbt. Exakt klockan elva packar Rasmus Paludan ihop och kör iväg med sin bil. Mer dramatiskt än så blir det inte i Frölunda.

Klockan är fem i två intill badhuset i stadsparken i Borås. Uppe på en kulle: Poliser med överblick med hundar och hjälmar står på led, en bit längre bort i parken två ridande poliser. Vid parkeringen vid Grand Hotel står två av polisens gråmålade, särskilt förstärkta, skottsäkra fordon, med galler för fönstren, redo om allt skulle spåra ur.

Uppe på taket till Orangeriet, ett kafé i parken, står en polisman med en kamera och ett stort teleobjektiv för att kunna säkra bilder om människor på andra sidan den slags vallgrav som ån Viskan fungerar som skulle begå brott.

I Borås fungerade ån Viskan som en slags vallgrav.

I Borås fungerade ån Viskan som en slags vallgrav.

Foto: Nicklas Thegerström

På denna andra sida av Viskan, mitt emot parken, ligger Sandwalls Plats, Borås offentliga ”finrum”. Genom polisens olika kravallstaket, plastband och utposterade patruller är det dit som de protesterande och de allmänt nyfikna på uppståndelsen slussas.

Restaurangerna vid Sandwalls Plats har valt att hålla helt stängt, och stängt tidigare denna torsdag har också många av stadens skolor, berättar en 13-årig tjej som DN talar med. Många av hennes skolkompisar är också här, vid stentrapporna vid ån, säger hon.

– Lärarna lät oss sluta en halvtimme tidigare för att vi skulle kunna hinna hit, säger hon.

Klockan blir två och Rasmus Paludan kommer gående från kaféet i parken fram till strandkanten mot ”vallgraven”. Han bär på en plastkasse med några exemplar av Koranen. Innan han två timmar senare är färdig hade han tänt eld på åtminstone tre av böckerna.

I megafonen uttrycker han det han brukar göra om islam, om profeten, om Koranen.

De kanske 600 personer som står på Sandwalls Plats hör knappast särskilt mycket, eftersom många högljutt ropar och skriker tillbaka vad de tycker om honom och samtidigt prisar många Allah.

När det första exemplaret av Koranen tar fyr skriker en kvinna i främsta ledet bland de protesterande av ilska och förtvivlan. Hon börjar slita sig ner mot vattnet, men hålls tillbaka av närstående.

En halv minut senare sliter hon sig loss och kastar sig ut i Viskans vatten och simmar ut kanske tre meter. Tre närstående män hoppar i sin tur i för att dra henne tillbaka upp på land, hon protesterar, försöker vränga sig fri, men de får upp henne. Hon blir liggande en stund innan hon tas därifrån.

Intill börjar en medelålders man att gå fram och tillbaka på trappsteget närmast vattnet, där många unga protesterande håller sig.

– Alla borde vända sin rygg mot honom! Vi litar på Gud! Vi går hem nu, alla!, ropar han.

– Vi låter polisen ta hand om honom, vad är det ni tittar på? Gå hem nu, ropar han, och ett gäng gör som han säger.

En av de många så kallade dialogpoliserna som står utspridda iklädda civila kläder bland de protesterande är Nadim Ghazale, känd i den offentliga debatten och till vardags kommunpolis i just Borås. Ghazale går fram till mannen och säger, lite tyst och som i förbifarten:

– Bra, fortsätt, mer!

Några killar i yngre tonåren fyller sina vattenpistoler från ån och sprutar i riktning mot Paludan. Ett kvarter bort ser vi hur polisen placerar två av de totalt tio som omhändertas i var sin polisbil.

Boråspolisen Nadim Ghazale var på plats och pratade med demonstranterna.

Boråspolisen Nadim Ghazale var på plats och pratade med demonstranterna.

Foto: Nicklas Thegerström

En yngre man i stort skägg som bara vill nämna sitt förnamn, Ahmed, går också in i rollen för att dämpa den potentiellt explosiva stämningen. Han går fram och tillbaka bland de yngsta och förmanar.

– Jag kan lagen, jag försöker hjälpa de här unga så att de inte blir tagna av socialen, säger han när DN frågar vem han är och vad han gör.

Med ”socialen” syftar han på vårens desinformationskampanj i sociala medier om att socialtjänsten ägnar sig åt att kidnappa och frånta muslimska föräldrar deras barn genom LVU-beslut i domstol.

Den 13-åriga flickan som fått sluta skolan tidigare för att komma hit frågar DN:

– Var är polisen när vi behöver dem?

Hon slits mellan att inse att Rasmus Paludan för sin säkerhets skull denna dag behöver polisskydd, ”jag klandrar dem inte för det”, och att hon ofta får höra av sina killkompisar att de i vardagen stoppas av polisen trots att de, som hon säger, inte gjort något.

– Blattekillar känner sig inte säkra här. Jag såg nyss en polis som kollade en killes fickor, säger hon.

Men hon säger också:

– De kommer hit för att det är action.

Den polisiära närvaron på plats var stor.

Den polisiära närvaron på plats var stor.

Foto: Nicklas Thegerström

Hon tror inte att särskilt många som samlats där primärt gjort det på grund av Koranbränningen.

– Alla snackar om det i skolan, man säger att man är upprörd för att någon ska bränna ens heliga bok. Men för många här är det bara lite kul, tror jag. Man får kasta stenar, de är inte muslimer, de röker, killarna har på sig guld. Folk kommer hit höga.

Denna 13-åriga tjej med familjebakgrund i Mellanöstern är född och uppvuxen här, i Borås. Vi undrar om detta med yttrandefriheten, eftersom Paludan i megafonen säger att han är på valturné för sitt politiska parti.

– Yttrandefriheten är inte hotad om han inte får bränna Koranen, säger hon. Jag tycker att alla borde få yttra sig, men man måste tänka på vilken osäkerhet det kan skapa.

Ännu en bok tänds på andra sidan ån. Två medelålders män och en ung kille hoppar i, de simmar över. En av dem, som senare grips misstänkt för försök till misshandel, tar upp en sten från åns botten och kastar mot Paludan innan han nått stranden.

En person som lyckades simma över till andra sidan omhändertogs av polisen.

En person som lyckades simma över till andra sidan omhändertogs av polisen.

Foto: Nicklas Thegerström

Den träffar dock en polis. Väl på stranden grips han av tre-fyra polismän som drar iväg honom, på några sekunder är alla tre ivägförda.

Bland alla protesterande rör sig nu uniformerade poliser närmare, beredskapen för ett kraftfullt ingripande för att tvinga bort folk höjs. Men… ett slags lugn i den extrema situationen återinträder.

Klockan blir fyra, Rasmus Paludan, ger sig av mot sin bil, och iväg bär det för en och en halv timmes resa nordväst, till Trollhättan. Samma resa gör ett femtontal stora polisbussar.

En liknande polisiär taktik används här; nu får en av kanalerna i Göta älv, vid slussområdet, fungera som vallgrav. De protesterande – ett par hundra – trycker sig emot de kravallstaket som polisen ställt upp på Malgöbron, och skulle dessa staket inte palla för trycket blockeras vägen av tre polisbussar där bakom.

Bild 1 av 2
I Trollhättan samlades motdemonstranterna på Malgöbron.

Foto: Lars Näslund

Bild 2 av 2
En av kanalerna i Göta älv agerar vallgrav.

Foto: Lars Näslund


Här får Paludan utöva sin tillståndsgivna demonstration på längre avstånd från de som vill stoppa honom, jämfört med i Borås. Han bränner Koranen och ropar i sin megafon stående på Malgön på ett sjuttiotal meters avstånd.

Paludan hade ansökt om men fått nej till att få hålla till i den särskilt utsatta stadsdelen Kronogården. Där ordnades nu i stället en fotbollsturnering för att få ungarna att tänka på annat.

Medan talkörer och signalhorn inte heller här har några svårigheter att överrösta honom, står andra trollhättebor på stränder intill och uppe på Skräddareklinten och i Strömsberg och bevittnar ett slags skådespel.

I Trollhättan ger sig Paludan när klockan blivit halv åtta på kvällen. Folk lommar hem. En trekvart senare står fortsatt ett tiotal polisbussar kvar, i beredskap på Drottningtorget. I väntan på order att åka hem fylls Sibyllakiosken av hungriga poliser. Hur stor deras övertidsnota blir är ännu okänt.

Polisen omhändertar en motdemonstrant.

Polisen omhändertar en motdemonstrant.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sju personer hade omhändertagits för ordningsstörning i Trollhättan, ytterligare 13 i Frölunda och i Borås. Anders Börjesson, vice kommenderingschef i region Väst, berättar dagen efter att insatsen har varit lyckad.

– Vi är väldigt nöjda med att alla tre manifestationer kunde genomföras. Vi har haft tillräckliga resurser och ett bra samarbete med kommunen, civilsamhället och samfunden. Det blev ett antal omhändertagande men det hör till den här typen av händelse. Alla har fått utöva sin rätt att uttrycka sina åsikter, på båda sidor, och det är det som demonstrationsrätten handlar om.

Läs mer:

Polisens besked: Paludan får demonstrera i Göteborg, Trollhättan, Borås och Stockholm

Uppgifter till DN: Polisen ville stoppa Paludan i hela landet

De följde i Paludans spår för att stoppa våldet

Du kanske också gillar