Ratkaisevassa asemassa oleva SDP:n eduskuntaryhmä perui kokousvarauksensa tältä päivältä.
Päivi Lakka,
Pekka Kinnunen
Eduskunnan hallintovaliokunta on jatkanut tänäänkin käännytyslain käsittelyä.
Ylelle arvioidaan, että vaikeita asioita on edelleen ratkomatta, eikä mietinnön valmistumisesta ole varmuutta vielä tänäänkään.
Kokous keskeytettiin alkuiltapäivästä ja työ jatkuu todennäköisesti uudelleen illemmalla.
Eilen keskiviikkona valiokunta piti neljä tuntia kestäneen kokouksen, jossa se sai lakia koskevan mietintöluonnoksen.
Laki mahdollistaisi sen, että kansainvälisen suojelun hakeminen estettäisiin tilapäisesti Suomen rajoilla, jos kyse on Venäjän välineellistetystä maahantulosta, joka uhkaa Suomen turvallisuutta tai itsemääräämisoikeutta.
SDP vaatii muutoksia valiokunnassa
SDP on kertonut, ettei se hyväksy hallituksen esitystä sellaisenaan vaan vaatii, että hallintovaliokunta muuttaa hallituksen esitystä vielä perustuslakivaliokunnankin vaatimuksia enemmän.
SDP:n eduskuntaryhmä oli varautunut käsittelemään ja kuittaamaan hallintovaliokunnan muutokset eilen keskiviikkona.
Tältä päivältä kokouksen yleisvaraus oli poistettu, sillä valiokunnan työn nähdään olevan vielä niin pahasti kesken.
Perustuslakivaliokunta vaati viime viikolla, että käännytyslakiin pitäisi lisätä sääntelyä oikeusturvakeinoista. Jos henkilöltä evätään oikeus hakea kansainvälistä suojelua, hänellä pitäisi olla mahdollisuus kannella päätöksestä tai hakea siihen oikaisua.
Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä pitäisi siis voida valittaa.
Tämän lisäksi SDP vaatii ryhmän puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen mukaan lakiin tarkennuksia siitä, miten rajavartijan ja turvapaikanhakijan vuorovaikutustilanteen pitäisi rajalla toteutua ja ketkä olisivat sellaisia haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, joille turvapaikka myönnettäisiin.
Hallintovaliokunnan pitäisi SDP:n mukaan vielä kierrättää muutokset perustuslakivaliokunnan kautta ennen mietinnön hyväksymistä.
Kriittinen kysymys puolueelle on myös se, että eduskunnalla pitäisi olla jonkinlainen rooli siinä tilanteessa, että poikkeuslaki otetaan käyttöön. Käännytyslaki olisi poikkeuksellinen ja sen voimaantulosta pitäisi päättää aina erikseen. Nyt hallituksen esitys lähtee siitä, että presidentin ja hallituksen yhteispäätös riittää.
Hallintovaliokunta sai maanantaina sisäministeriöstä vastineen koskien perustuslakivaliokunnan ja SDP:n vaatimuksia.
Poikkeuslain rima korkealla
SDP:n sana painaa, sillä puolueen eduskuntaryhmä on vaa’ankieliasemassa lain läpimenon kannalta.
Poikkeuslain hyväksyminen kiireellisellä aikataululla vaatii taakseen eduskunnan viiden kuudesosan enemmistön. Esitys siis tarvitsee tukea myös oppositiolta.
SDP:n kansanedustajista muutama on jo kertonut, ettei aio äänestää lain puolesta. Ylelle arvioidaan, että kantaansa harkitsee kymmenkunta demariedustajaa.
Usea heistä odottaa vielä hallintovaliokunnan mietintöä ja sitä, miten SDP:n vaatimukset on otettu huomioon.
Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra ja vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula esittivät perustuslakivaliokunnan viime viikolla valmistuneessa lausunnossa esityksen hylkäämistä.
Laki voisi kuitenkin mennä läpi, vaikka kaikki vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmien jäsenet sekä muutama muuhun ryhmään kuuluva kansanedustaja äänestäisivät esitystä vastaan.
SDP:ssä mietitään ja lasketaankin nyt tarkkaan, kuinka monen edustajan on mahdollista kieltäytyä tukemasta lakia, jotta se voisi edelleen mennä läpi eduskunnan äänestyksestä.
Vihreiden on määrä keskustella lain hyväksymisestä tai hylkäämisestä vielä uudelleen hallintovaliokunnan mietinnön valmistumisen jälkeen.
Kysymys on ollut vaikea myös hallituspuolue RKP:lle, jonka eduskuntaryhmä saa vapaat kädet mikäli käännytyslaista äänestetään.