Lähes satahenkinen kulkue vastusti asuintaloissa tapahtuvaa majoitustoimintaa keskiviikkona Rovaniemellä. Asia puhututti myös kaupungin järjestämässä keskustelutilaisuudessa.
– Tervetuloa turisti, etsi hyvä hotelli, huuto raikaa Rovaniemen kävelykadulla.
Liikkeellä on lähemmäs satahenkinen kulkue, joka vaatii, ettei turisteja saisi majoittaa asuintaloissa. Osallistujien kantamissa kylteissä vaaditaan hallitusta luomaan sääntöjä asuntojen lyhytvuokraukselle.
Kasvanut turismi ja sitä myötä lisääntynyt lyhytvuokraus ovat olleet kaupungissa suuri kiistanaihe viime vuosina. Visit Rovaniemi arvio viime talvena, että noin kolmannes Rovaniemen miltei miljoonasta majoitusvuorokaudesta yövytään lyhytvuokrauksessa.
Kulkue pysähtyy kaupungin keskusaukiolle, mihin on kerääntynyt lisää väkeä. He hiljentyvät kuuntelemaan asiaa kaupungissa kovaäänisesti ajaneen Taina Torvelan puheenvuoroa, joka aloittaa kiittämällä paikalle saapuneita.
– Asukkaat ovat huolissaan kotikaupungin sosiaalisesta kestävyydestä, asuinmukavuudesta ja kotirauhasta, Torvela kertoo mikkiin.
Torvela muistuttaa, että hotellit noudattavat omaa lainsäädäntöään, jollaista asuinkerrostalojen majoittajat eivät noudata.
Tällainen majoittaminen aiheuttaa asuntopulaa, hintojen nousua ja rikkoo kaupunkirakenteen, hän listaa. Se siirtää riskit muille taloyhtiön osakkaille ja aiheuttaa asuinkiinteistöille suurta mainehaittaa.
Kyseessä kasvavan kaupungin ongelma
Tapahtumaa varten on kerätty kokemuksia taloyhtiöissä harjoitettavasta majoitustoiminnasta ja sen ongelmista. Kokemuksissa tulee esiin esimerkiksi yhteisen pesutuvan jatkuva käyttö, rakennusten tavallista suurempi kuluminen ja turistien aiheuttamat vaaratilanteet.
Kaupunkitutkija Mari Vaattovaaran mielestä on hienoa, että asukkaat ovat järjestäneet tapahtuman nostaakseen asiaa esille. Tilanne on epäselvä ja haasteellinen, Vaattovaara myöntää.
– Toivon, että tämän jälkeen ongelma, jonka kanssa painitaan, otetaan viipymättä käsittelyyn ja siihen aletaan miettiä ratkaisuja, hän sanoo.
Vaattovaara muistuttaa, että kaupungin erityisyys liittyy juuri siihen, että pienellä alueella on monenlaisia toimintoja. Häiriöiden välttämiseksi maankäyttöä ohjataan kaavoituksella, jonka on tarkoitus erottaa erilaiset toiminnot toisistaan.
Vaattovaara kuvailee nyt käsillä olevaa ongelmaa kasvavan, dynaamisen kaupungin ongelmaksi, niin sanotuksi “luksusongelmaksi”, sen vakavuudesta huolimatta. Hän muistuttaa, että Suomessa on lukuisia kuntia, joissa väki vähenee.
Lyhytaikainen majoitus jakaa mielipiteitä
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Viitala muistutti, että matkailu tuo kaupunkiin työpaikkoja ja monipuolisia palveluja. Viitala puhui aiemmin keskiviikkona Arktikumissa järjestetyssä kestävää matkailua koskevassa keskustelutilaisuudessa.
– Elinvoiman edistäminen on tärkeää, Viitala totesi.
Hän painotti, että sosiaalisesti kestävä matkailu ottaa kuitenkin huomioon myös paikalliset asukkaat, ja mietti, millaista asuntopolitiikan ja kaavoituksen tulisi olla sopusoinnun säilyttämiseksi. Viitalan mukaan matkailun mukanaan tuomiin lieveilmiöihin tarvitaan pelisääntöjä.
Tilaisuudessa käytettiin useita puheenvuoroja turistien majoitukseen liittyen. Osa oli sitä mieltä, että sekä hotelleja että yksityisten tarjoamaa lyhytaikaista majoitusta tarvittaisiin lisää. Toiset taas kokivat, että heidän kotinsa on unohdettu viime vuosina, kun turisteja on majoitettu asuintaloissa. Eräs osallistuja kuvaili nykytilannetta katastrofaaliseksi. Myös keskustaan kaavailtu tornihotelli sai vastustusta.
Tapahtumassa keskustelua herätti myös alueen kantokyvyn tutkiminen, ympärivuotisuuden tavoittelu, kaupungin ainutlaatuisen historian hyödyntäminen ja kaupunkilaisten kuuleminen. Eräs osallistuja toivoi, että Rovaniemi uskaltaisi laittaa jarrut matkailulle.
Keskustelutilaisuuden anti tullaan antamaan tiedoksi Rovaniemen matkailun kehittämisryhmälle, joka kokoontuu ensi viikolla. Työryhmässä on mukana muun muassa kaupungin johtoa, matkailuyrittäjiä, lentoasema ja Luonnonvarakeskus.