Vasta-ainetta annettiin vastasyntyneille ja alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille syksystä 2024 alkaen. Vasta-aineen ottaminen oli vapaaehtoista.
Uudesta RS-virusinfektioita ehkäisevästä estolääkityksestä saatiin talven mittaan lupaavia kokemuksia.
RSV-infektion ehkäisemiseksi on viime vuosien aikana kehitetty pitkävaikutteista vasta-ainetta, nirsevimabia. Se annetaan yhtenä pistoksena lihakseen ja antaa suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan epidemiakauden ajaksi.
Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palkon ja Kansallisen lääkeneuvottelukunnan suosituksesta, nirsevimabia annettiin vastasyntyneille ja alle kolmen kuukauden ikäisille vauvoille syksystä 2024 alkaen. Vasta-aineen ottaminen oli vapaaehtoista.
Kanta-Hämeen keskussairaalan lastentautien ylilääkäri Riikka Turunen kertoo, että valmisteen teho osoittautui heillä erinomaiseksi.
– Sairaalahoidossa Kanta-Hämeessä on ollut vain yksittäisiä vauvoja, kun aiemmin RSV-infektion saaneita potilaita on ollut vuosittain 15–25.
Myös sairaalaan joutuneiden hoitojaksot olivat Turusen mukaan selvästi lyhyempiä. Aiempina vuosina infektion saaneiden lasten sairaalahoitojaksot olivat kestoltaan viidestä jopa kymmeneen vuorokautta.
Turunen kertoo, että Kanta-Hämeessä tehohoitoon ei ole jouduttu lähettämään yhtäkään RSV-infektion saanutta vauvaa. Tavallisesti tehohoitoon johtaneita sairastumisia on ollut epidemiakaudella muutamia.
Turusen mukaan Kanta-Hämeessä vain noin joka kymmenes perhe kieltäytyi vasta-ainesuojasta.
Hyvinvointialueet ostivat vasta-ainetta 14 miljoonalla eurolla
Suomessa RSV-infektioiden määrää seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntatautirekisterin perusteella RSV-tartuntojen määrät olivat kuluneen talven aikana selvästi vähäisempiä kuin edeltävänä vuonna.
Luvuista ei kuitenkaan voida päätellä, miten paljon nirsevimabin tarjoaminen vaikutti pikkulasten tartuntoihin, sillä nämä rekisterin tiedot sisältävät koko väestössä ilmenneet tartuntatapaukset. Lisäksi RS-virukselle tyypillistä on kausittainen vaihtelu: joka toisena vuonna tautia esiintyy enemmän. Nyt vuorossa oli tilastollisestikin rauhallisempi vuosi, sillä vuosi sitten RSV esiintyi voimakkaampana.
– Kliinikkojen kertoman mukaan valmisteesta kuitenkin on ollut hyötyä, arvioi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Nirsevimabia on aiemmin käytetty ennaltaehkäisevänä hoitona muun muassa Espanjassa, Ranskassa ja Luxemburgissa. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että valmisteen saaneista pikkulapsista noin 80 prosenttia ei sairastunut RSV-tautiin.
Nirsevimabi ei kuulu kansalliseen rokoteohjelmaan. Rokoteohjelmasta päättää sosiaali- ja terveysministeriö THL:n ehdotuksen pohjalta, mutta Nohynekin mukaan Suomen on tehtävä tulevaisuudessa valtakunnallinen linjaus siitä, millaisin keinoin RSV-epidemioita ylipäätään aiotaan ennaltaehkäistä. THL:ssa arviointityö alkaa elokuussa.
– Esimerkiksi Iso-Britanniassa laskettiin, että odottavien äitien rokottaminen on kustannustehokkaampaa kuin vasta-aineen antaminen pikkulapsille.
Nirsevimabin käyttö ennaltaehkäisevänä hoitona onkin vielä melko kallista.
– Hyvinvointialueet ostivat nirsevimabia 14 miljoonalla eurolla. Koko kansallisen rokoteohjelman menot ovat noin 43 miljoonan euron luokkaa, niin onhan se siihen nähden hyvin kallis tuote, toteaa Nohynek.
Suomessakin odottavat äidit ovat voineet halutessaan ottaa RSV-rokotteen. Raskausviikoilla 24–36 annettu rokote suojaa vastasyntyneen lapsen kuuden kuukauden ikään asti. Myöskään RSV-rokote ei tällä hetkellä kuulu kansalliseen rokoteohjelmaan.
THL:ssa elokuussa alkavan arviointityön tavoitteena on muun muassa tarkastella vasta-ainetta suhteessa raskaana olevien rokottamiseen.
Nohynekin mukaan on myös päätettävä, tulisiko myös vanhempia ikäryhmiä ja tiettyihin riskiryhmiin kuuluvia suojata RS-virukselta influenssan ja koronan lisäksi.
Palko: ”Suositusta tullaan jatkamaan”
Palkon neuvosto kokoontuu torstaina päättämään nirsevimabin käytön jatkamisesta myös seuraavalla epidemiakaudella.
Palkon erityisasiantuntija Outi Salminen kertoo, että suosituksen pohjaksi saatiin myynti- ja käyttötietoja Fimealta, THL:ltä, HUS:sta ja yritykseltä.
– Kyllä sen voi jo tässä vaiheessa sanoa, että suositusta tullaan jatkamaan.
Salminen ei lähde spekuloimaan sitä, kenelle vasta-ainetta tullaan seuraavalla epidemiakaudella antamaan. Siitä päättää Palkon neuvosto.
Tulevalle kaudelle Palko tulee suosittelemaan vain nirsevimabi-valmistetta. Salminen kertoo, että Euroopan lääkevirastossa on myyntilupavaiheessa myös toinen vastaava valmiste, mutta tulevalle kaudelle se ei vielä ehdi.