Hem Sport Rugbylandslaget hoppas på folkfest när Tjeckien gästar

Rugbylandslaget hoppas på folkfest när Tjeckien gästar

förbi admin
0 kommentar

Till vardags brukar det svenska rugbylandslaget spela sina hemmamatcher på Bollspelaren i Norrköping, men när Tjeckien kommer på besök för den avslutande matchen i säsongens Europaspel intar rugbyn Stockholm.

– Det känns hedrande att få spela på Sveriges gamla olympiska arena. När det blev klart var det som att hela laget fick en extra skjuts och det har märkts på killarna att de har varit extra motiverade under hela våren, säger Sveriges brittiske förbundskapten Alexander Laybourne.

Senast landslaget spelade på Stockholms stadion var 2004, när ungefär 5 000 åskådare besökte matchen mot Nederländerna. När landslaget återvänder till arenan hoppas de än en gång på storpublik.

Matchen mot Tjeckien avslutar Europaspelet för de svenska femtonmannaherrarna.

Foto: Lisa Mattisson

Själva matchen är den avslutande omgången av Europe Conference North 1. Det är en turnering där olika europeiska landslag möts varje år. Serien, som är den tredje högsta i landslagens seriesystem, leds av just gästerna Tjeckien, som ligger en poäng före Sverige.

– Det är en viktig match för oss och en fantastisk möjlighet att visa vilka steg vi har tagit de senaste åren. Killarna har gjort det fantastiskt bra än så länge och nu gäller det bara att vi orkar göra jobbet i en match till, säger Alexander Laybourne.

På fredagen anlände de båda lagen till Stockholms stadion för de sista matchförberedande träningarna. Först ut var Tjeckien, som besviket blickade ut över planen och undrade var målställningarna var.

– Vi tänkte öva på sparkar, men det kanske blir tufft nu, säger en tjeckisk ledare till DN.

Det var full fart på de svenska rugbyherrarna när de sista detaljerna slipades.

Det var full fart på de svenska rugbyherrarna när de sista detaljerna slipades.

Foto: Lisa Mattisson

Ett par telefonsamtal senare var arenapersonal på plats och arbetet med att montera målställningarna i gång. Trots gott samarbete, där personalen och stora delar av det tjeckiska laget försökte resa målstolparna tillsammans, lyckades de inte få upp ställningen i tid, och tjeckerna blev utan sparkträning.

Sedan var det Sveriges tur att för första gången på 18 år kliva in på Stadions gräsmatta.

– Jag minns att jag var här och kollade sist landslaget spelade på Stadion, så det känns faktiskt ganska stort att vara här, säger Sveriges lagkapten Sami Paulsson.

På fredagens avslutande träning var bland annat inkast på agendan.

På fredagens avslutande träning var bland annat inkast på agendan.

Foto: Lisa Mattisson

Ett par dagar innan matchen var cirka 1 000 biljetter sålda och om rugbylandslaget lyckas locka fler än de 5 000 som besökte Stockholms stadion 2004 återstår att se. Men oavsett om det blir ny rekordpublik eller inte förväntar sig förbundskaptenen Alexander Laybourne bra stämning på läktaren.

– Det här är ett jättebra tillfälle att marknadsföra sporten. Vi vill att fler unga tjejer och killar ska spela rugby och det här är ett lysande tillfälle att visa vad sporten handlar om, säger han.

Läs mer:

Tårar av guld efter rugbyfinalen: ”Fiji har lidit svårt”

Efter rugbymordet – högerextremist gripen

Du kanske också gillar