Hem Sverige Rysk elförsörjning till Finland stryps

Rysk elförsörjning till Finland stryps

förbi admin
0 kommentar

Elimporten från Ryssland stoppas klockan 01 under natten till lördagen. Orsaken uppges vara betalningssvårigheter, skriver RAO Nordic, ett dotterbolaget till det ryska elbolaget RAO i ett pressmeddelande.

Enligt det statliga elnätsbolaget Fingrid har omkring tio procent av Finlands totala elförbrukning importerats från Ryssland under den senaste tiden. Även om importen upphör är elförsörjningen inte hotad, enligt bolaget.

Sammanfaller med Natodebatt

Beskedet om att elimporten från Ryssland stoppas kommer samtidigt som Finland närmar sig en ansökan till Nato. Huruvida stoppet eventuellt är sammanlänkat med Nato-frågan är oklart.

Reima Päivinen, ansvarig direktör för Fingrids driftverksamhet, säger till SVT Nyheter att man bara kan hänvisa till den information man fått från RAO Nordic, som alltså uppger betalningssvårigheter som orsak.

Ingen risk för konsumenter

Finska konsumenter kommer inte att påverkas av importstoppet, enligt Reima Päivinen. Den el som inte längre levereras från Ryssland kan ersättas av inhemsk produktion eller genom import från Sverige eller de baltiska länderna.

– Vi är på väg in i sommaren nu då konsumtionen av el är lägre, säger han till SVT Nyheter.

Han tror inte heller att Finland kommer påverkas nästa vinter, även om stoppet skulle visa sig bli varaktigt. Detta på grund av att ny inhemsk kärnkraft och vindkraft kommer kunna ersätta den ryska importen.

Du kanske också gillar