Hem Sverige Ryssland stoppar el till Finland – gas kan vänta

Ryssland stoppar el till Finland – gas kan vänta

förbi admin
0 kommentar

Elförsörjningen i Finland är inte hotad av stoppet, uppger det finska stamnätsföretaget Fingrid i ett pressmeddelande. Elleveransen bryts 01.00 natten till lördag.

”Den import som saknas kan ersättas genom import av mer el från Sverige och delvis också genom finska produktionen”, säger Reima Päivinen, ansvarig direktör för Fingrids driftverksamhet, i pressmeddelandet.

RAO Nordic Oy, som är ett ryskt dotterbolag till Inter RAO, motiverar stoppet med svårigheter att få betalt. Omkring 10 procent av Finlands elförbrukning importeras från Ryssland.

Det finns uppgifter om att även rysk gas kan stoppas. Enligt Iltalehti ska finländska politiker fått en varning om att Ryssland kan komma att sluta exportera naturgas till Finland.

– Ryssland vill ställa till med så mycket elände som det bara går för europeiska länder och hittar på en rad hämndaktioner. Nu handlar det om at Finland är på väg in i Nato, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Putins pressekreterare Dmitrij Peskov har dementerat tidningens uppgifter och kallat det ”ytterligare en medialögn”. Det ryska energibolaget Gazprom har redan stoppat gasen till Polen och Bulgarien, med hänvisning till att företaget vill ha betalt i ryska rubel. Samtidigt är Ryssland väldigt beroende av gashandeln.

– De försöker göra det på ett sådant sätt som skadar dem själva så lite som möjligt. Annars hade stängt av gasen mot Tyskland. Så det är ett bondeoffer, där man känner att det här kan man offra utan att förlora hela spelet, säger Christian Kopfer och tillägger:

– Man kan nog räkna med att ett gasstopp skulle skada Finland mer än Ryssland.

Finland är beredd att hantera situationen om Ryssland stryper gasen, sade regeringen krisberedskapskommitté på fredagen, enligt Reuters.

Ryssland kommer troligen att rikta ”hämndaktioner” även mot Sverige – om den svenska regeringen beslutar att ställa sig bakom en Natoansökan på söndag. Men det svenska beroendet av Ryssland är mindre än det finska, vad det gäller råvaror.

– Det är väldigt begränsat dess bättre. Så råvarumässigt är det ingenting att oroa sig över, säger Christian Kopfer.

Läs mer:

Finlands president: ”Jag kommer att ringa Putin”

Svenska säkerhetspolitiska analysen pekar mot medlemskap

Du kanske också gillar