Hem Sverige Ryssland stryper elen till Finland

Ryssland stryper elen till Finland

förbi admin
0 kommentar

Ryssland stryper eltillförseln till Finland från och med lördag, rapporterar AFP.

Elleverantören RAO Nordic uppger att de kommer att strypa strömförsörjningen till Finland, rapporterar TT.

Elleverantören RAO Nordic meddelade under fredagen att de kommer att stoppa elleveranserna till Finland från och med lördag.

”Vi tvingas ställa in importen från klockan 01 under natten mot lördagen”, skriver de i ett uttalande.

”RAO Nordic” är ett dotterbolag till ”Inter RAO”, som är ett ryskt elbolag.

Tio procent av Finlands förbrukning

Den finländska nätverksleverantören Fingrid skriver i ett pressmeddelande att tillgången till el i Finland inte är hotad, rapporterar TT.

Fingrad uppger att Finland har importerat runt tio procent av sin elförbrukning från Ryssland.

– Den uteblivna importen kan ersättas genom att importera mer el från Sverige och delvis också med inhemsk produktion, säger Reima Päivinen, ansvarig direktör för Fingrids driftverksamhet till Hufvudstadsbladet.

Finland har tidigare haft som mål att fasa ut de ryska elleveranserna. I april rapporterade YLE att en sådan utfasning från den finska marknaden skulle ta ”veckor eller månader, inte år”.

Finland har ett mål om att bli helt självförsörjande på el till år 2023.

”Problem med betalning”

RAO Nordic skriver i ett uttalande att anledningen till att de stryper elleveranserna till Finland beror på ett betalningsproblem.

”Vi tvingas stoppa elimporten från och med den 14 maj. Detta på grund av en oförmåga att betala för den importerade elen från Ryssland”, skriver RAO Nordic i ett pressmeddelande, rapporterar AFP.

”Påverkar hela Norden”

Tor Reier Lilleholt, chefsanalytiker på Volume Insight säger till norska tidningen Børsen att den strypta eltillförseln får konsekvenser.

– Det här kommer att påverka hela Norden. Om ryssarna skär ner elförsörjningen till Finland leder det till en prisökning på runt 20 öre i Finland och fem öre i Norden, säger han.

Finlands president Sauli Niinistö.

Rysslands president Vladimir Putin.

Du kanske också gillar