Hem Sverige S-ministrar stöttar Ygeman efter uttalade om etnicitet

S-ministrar stöttar Ygeman efter uttalade om etnicitet

förbi admin
0 kommentar

Regeringskolleger backar nu upp Anders Ygeman (S) efter kritiken. I en DN-intervju uttryckte integrationsministern att han vill se tydligare kriterier i klassningen av utsatta områden. Med dansk inspiration lyfte han andelen boende med utomnordisk bakgrund som ett av flera möjliga mått.

– Jag tror att vi behöver arbeta med listan över utsatta områden, så att det blir tydligare vilka kriterier som ska gälla, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Uttalandet från Anders Ygeman har kritiserats av riksdagspartier och kommunalråd, som bland annat motsätter sig att dela upp människor utifrån etnicitet. Men trots kritiken vill Morgan Johansson inte stänga dörren för att utomnordisk bakgrund kan vara ett kriterium.

– Det här är ett förslag, att också väga in hur befolkningssammansättningen ser ut i varje område, och det tycker jag att man kan överväga.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Foto: Maja Suslin/TT

Han tycker att kritiken ”också bygger på att man har förvanskat Anders Ygemans uttalande.”

– Säger man att man är emot segregation, då menar man rimligen också att människor med olika bakgrund ska träffas. Då blir slutsatsen också att vi måste försöka hitta vägar för att se till att få ett mer blandat boende. Socialdemokratisk politik har alltid byggt på att vi vill bryta segregeringen.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Foto: Beatrice Lundborg

Anders Ygeman sade till DN att han ”tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung”. Han öppnade också för att ta efter Danmarks ”flexibla uthyrning”, där man låter personer med jobb eller utbildning gå före i bostadskön i utsatta områden. Samtidigt sade han att det kanske ”ska vara lite enklare krav i andra områden”.

Morgan Johansson har, som justitie- och inrikesminister, i nuläget ingen åsikt om hur detta lagligen eller praktiskt skulle kunna genomföras.

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

Foto: Maja Suslin/TT

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) håller med Anders Ygeman och tycker också att hans uttalanden ”förvanskats” i debatten.

– Det är helt uppenbart att om vi ska bryta segregationen måste vi våga se de problem som finns, och vi måste också vidta de åtgärder som behövs.

Hon påpekar att det bor många utrikesfödda kvinnor ”som står långt från arbetsmarknaden” i utsatta områden – och hennes fokus som arbetsmarknads- och jämställdhetsminister är att de ska ha möjlighet att komma i arbete.

Riskerar det inte att bli svårare att etablera sig i samhället och få ett jobb om det blir svårare att få en bostad där man har råd?

– Bostadspolitiken tror jag inte att jag ska kommentera. Men det jag ser är att många kommuner nu jobbar aktivt för att se till att bygga bort segregationen.

Läs mer:

Ygeman: Max hälften med ”utomnordisk bakgrund” i utsatta bostadsområden

Ygemans integrationsförslag blottar spricka i lag Andersson

Kommunalråd kritiska till Ygemans uttalanden om utsatta områden

Du kanske också gillar