28-vuotias Sa Myer Oo katselee merelle Vaasan yliopiston kampusalueen rannassa. Thaimaassa syntynyt nuori nainen on elämästään kiitollinen ja innostunut. Hänet on valittu vuoden pakolaiseksi ja kohta hän on myös valmis sosionomi.
Sa Myer Oo on ilahtunut kunnianosoituksesta. Hän uskoo, että yksi syy valintaan on se, että hän on tehnyt paljon työtä maahanmuuttajien parissa. Hän oli mukana myös viime vuonna Miss Suomi-loppukilpailussa.
– Olen käynyt puhumassa kokemusasiantuntijana ja minulla on halu auttaa ihmisiä, jotka tulevat muualta Suomeen.
Tällä hetkellä Sa Myer Oo toimii kokemusasiantuntijana Kuule minua -hankkeessa ja Pohjanmaan hyvinvointialueen monikulttuurisuusraadissa.
Hän myös auttaa kansainvälisiä opiskelijoita suomalaiseen kulttuuriin integroitumisessa ja arjen asioissa.
– Haluan tehdä jotain niiden ihmisten puolesta, joilla ei ole mahdollisuutta puolustaa itseään.
Hänellä on selkeä näkemys siihen, mitkä asiat auttavat uuteen kulttuuriin sopeutumisessa.
– Kieli kannattaa opetella hyvin. Se on keskeinen asia, toteaa erittäin hyvää suomea puhuva nuori nainen.
Lapsuus pakolaisleirillä
Sa Myer Oon lapsuus poikkesi merkittävästi suomalaislapsen arjesta. Hän eli perheineen YK:n pakolaisleirillä.
Perhe joutui pakenemaan leirille, kun sotilaat hyökkäsivät ja polttivat heidän kotikylänsä. Sa Myer Oon vanhemmat kuuluvat sorrettuun karennivähemmistöön, ja kohtalo olisi todennäköisesti ollut karu, jos perhe olisi sinnitellyt kylässä.
– Meillä ei ollut leluja, eikä leirillä vietetty syntymäpäiviä. Perheitä oli paljon, kaikki olivat samassa tilanteessa. Elin suljetussa ympäristössä, jossa vartijat pitivät vahtia.
Myer Oo sanoo, että pakolaisleirillä elämä on muiden armoilla elämistä.
– Ihmisillä ei ole ihmisoikeuksia, jos et kuulu sotilasjuntan lähipiiriin tai jos et ole varakas. Tavalliset ihmiset ovat todella köyhiä ja jokainen päivä on kamppailua.
Aikuiset yrittivät parhaansa mukaan kehitellä lapsille jotain tekemistä. Sa Myer Oon isä teki mudasta leikkieläimiä, ja perhe kasvatti kaloja ja kotieläimiä.
Hän oli perheen vanhin lapsi, joten lapsuuteen liittyi myös paljon vastuuta nuoremmista sisaruksista. Sota oli läsnä ja heille tähdennettiin, että pakolaisleirin aitojen ulkopuolelle ei missään tapauksessa ole syytä lähteä.
– Jos ajattelen kotimaatani, siellä metsään ei kannata lähteä. Metsässä piileksii sotilaita, on villieläimiä ja räjähteitä.
Sa Myer Oo oli 11-vuotias, kun hänen isänsä sai tiedon, että neljän lapsen perheellä olisi mahdollisuus lähteä Suomeen. Perhe tarttui tilaisuuteen.
– Olimme todella onnekkaita. Kaikki eivät päässeet sieltä pois. Saimme asuinpaikan Hangosta. Siellä vanhempani elävät edelleen. Jos emme olisi saaneet tätä mahdollisuutta, en tiedä missä olisimme.
Nyt elämä ja opinnot ovat tuoneet nuoren naisen Vaasaan. Yhtymäkohtia toiseen rannikkokaupunkiin on tietysti paljon.
– Luonto on lähellä, täällä on turvallista ja meren läheisyys tuntuu hyvältä.
Ensimmäinen passi vasta Suomessa
Suomessa elämä muuttui monella tavalla. Synnyinmaassa Sa Myer Oolla ei ollut virallista henkilöllisyystodistusta. Se lisäsi epävarmuuden ja turvattomuuden tunnetta.
Ensimmäisen passinsa hän sai 19-vuotiaana. Se tuntui niin hyvältä, että hän alkoi itkeä liikutuksesta.
– Henkilöllisyystodistus on konkreettinen asiakirja siitä, että olet olemassa ja joku pitää sinusta huolta. Se on merkki ihmisarvosta. Vasta Suomessa olen ymmärtänyt, että olen arvokas, jokainen ihminen on arvokas.
Suomessa monella mielikuvat Thaimaan ja Myanmarin alueista liittyvät huonoihin ihmisoikeuksiin ja köyhyyteen.
– Jos verrataan suomalaiseen yhteiskuntaan, Suomessa halutaan pitää ihmisistä huolta ja noudattaa ihmisoikeuksia. Synnyinmaassani ihmiselämä on muiden armoilla elämistä.
Hän on välillä surullinen niiden sukulaistensa puolesta, jotka elävät edelleen siinä todellisuudessa.
– Osa synnyinmaassani asuvista sukulaisistani joutuu piileskelemään metsissä.
Sa Myer Oo toivoo vielä jonain päivänä pääsevänsä käymään synnyinseuduillaan.
Hän ei ole käynyt Euroopan ulkopuolella sen jälkeen, kun perhe muutti Suomeen.
– Olisi joskus kiva käydä tutustumassa siihen maahan, jossa vanhempani ovat syntyneet. Tällä hetkellä tilanne vain on todella vaikea.
Uutista oikaistu 18.6. kello 15.55: Sa Myer Oo ei ole kasvanut Myanmarissa, vaan hänen vanhempansa ovat sieltä kotoisin ja paenneet aikanaan Thaimaahan. Sa Myer Oo on kasvanut Thaimaan pakolaisleirillä.
Uutista oikaistu 19.6. kello 11.01: Pakolaisleiri ei ollut aidattu, vaan vartioitu. Muokattu kahta sitaattia.