Hem Ekonomi Så påverkar haveriet Swedbanks trovärdighet

Så påverkar haveriet Swedbanks trovärdighet

förbi admin
0 kommentar

Vad är det som händer med Swedbank?

Swedbank och dess kunder har varit drabbade av stora störningar sedan torsdagskvällen. Kunders konton visar felaktiga saldon, i vissa fall har folk tillsynes blivit av med flera miljoner kronor, enligt bland annat Aftonbladet, och en del har inte kunnat genomföra betalningar.

Strax före sex på fredagseftermiddagen meddelade banken att problemet var löst, och att saldon rättas under kvällen.

Ska man vara orolig för sina pengar?

De felaktiga saldouppgifterna beror inte på att pengar har försvunnit, enligt banken. Det ska handla om ”tekniska fel som har uppstått i samband med en uppdatering” av bankens it-system.

Haveriet inträffar, precis som senast Swedbank drabbades av stora it-problem, strax efter löning när folk gärna vill betala sina räkningar. Många verkar ha misslyckats med det och banken uppmanar därför kunder som har lidit ekonomisk skada att höra av sig.

Man kan ha rätt till ersättning om man till exempel råkar ut för försenings- eller påminnelseavgifter på grund av att banken inte lyckas hålla sin tjänst igång.

Hur påverkar haveriet bankens trovärdighet?

Senast banken hade allvarliga och ihållande problem var i vintras. Då låg betal- och nättjänster nere i flera dagar samtidigt som bankens företrädare vägrade svara på vad som hade hänt. Obekräftade uppgifter om ett externt it-angrepp viftades bort med kommentarer om att man ”fokuserar till hundra procent på att lösa problemet”, och att man av säkerhetsskäl inte kunde gå närmare in på vad som orsakat det.

Den här gången uppger Swedbank att det handlar om ett tekniskt fel i samband med en uppdatering. Det känns nog tryggare för kunderna att höra än uppgifter om cyberattacker som möts av tystnad från banken. Samtidigt tycks de, att döma av Swedbanks sociala medier, inte vara helt tillfreds med att det har stått minus på kontot inför helgen.

Både stabilitet och transparens är viktiga ingredienser för en banks trovärdighet.

Läs mer: Stora störningar hos Swedbank

Du kanske också gillar