Nato varoitti keväällä jäsenmaitaan Venäjän yltyvistä hybridioperaatioista.
Nyt erilaiset tihutyöt näkyvät entistä selvemmin Euroopassa. Venäjällä voi olla sormensa pelissä myös esimerkiksi Suomen vesilaitosmurroissa, turvallisuuspolitiikan asiantuntijat arvioivat Ylelle.
Tihutöiden todellisia alkuunpanijoita voi olla vaikeaa selvittää. Euroopassa toimii myös muita lännen demokratioiden vihollisia, kuten Iran.
– Autoritaariset valtiot pyrkivät aiheuttamaan ongelmia EU- ja Nato-maille, Hybridikeskuksen entinen tutkimusjohtaja, Venäjä-asiantuntija Hanna Smith sanoo.
Tuhopolttoja ja salamurhasuunnitelmia Euroopassa
Venäjällä on käynnissä laajamittainen operaatio Euroopassa, Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja, kokoomuksen europarlamentaarikko Mika Aaltola sanoo.
– Tuhopolttoja, sabotaaseja, kyberiskuja, salamurhia.
– Konkreettisten asioiden kautta pyritään luomaan turvattomuutta, Hanna Smith arvioi Venäjän tarkoitusperiä.
Viime kuukausina on uutisoitu muun muassa tuhopoltoista eri puolilla Eurooppaa ja saksalaisen asevalmistajan Rheinmetallin toimitusjohtajan salamurhasuunnitelmasta.
Euroopan maiden hallituksia on varoitettu Venäjän suunnittelemista väkivaltaisista iskuista.
Pariisin olympialaisten alla ja aikana Ranskassa on sabotoitu luotijunaliikennettä ja valokuituyhteyksiä.
Vesilaitosmurtoja ja kännykkämaston kaato Suomessa
Myös Suomessa kriittiseen infrastruktuuriin on kohdistunut epätavallisia tekoja kesällä.
Alkukesällä Etelä-Suomessa tehtiin useita vesilaitosmurtoja, ja heinäkuussa Hämeessä Janakkalassa kaadettiin kännykkämasto.
Poliisi tutkii tapauksia, ja tekijät ja motiivit ovat vielä hämärän peitossa. Asiantuntijoiden mukaan teot sopisivat Venäjän hybridivaikuttamisen profiiliin.
– Kun niitä alkaa olla useampia, on syytä epäillä, että joku mahdollisesti koordinoi tätä kokonaisuutta, Hanna Smith sanoo.
– Suomessa teot ovat tällä hetkellä koputtelua ja tökkimistä, Mika Aaltola kuvaa.
Tällaisilla operaatioilla voitaisiin luoda epävarmuuden ilmapiiriä, kerätä tietoja myöhempiä operaatioita varten ja testata miten Suomi reagoi, Smith arvioi.
Venäjä värvää tekijöitä sosiaalisessa mediassa
Yksittäisten tihutöiden mahdolliset toimeksiantajat voivat jäädä selvittämättä.
– Venäjä myös naamioi tekojaan eli käyttää välikäsiä niissä. Kaikki ei ole suoraan Venäjän tiedustelupalveluiden agenttien tekemiä, Mika Aaltola sanoo.
Aaltolan mukaan Venäjä värvää ulkopuolisia tekijöitä myös sosiaalisessa mediassa ja maksaa heille kryptovaluutalla.
Välikäsinä voidaan käyttää esimerkiksi äärioikeistolaisia tai äärivasemmistolaisia, joilla voi olla intressejä luoda hämmennystä ja kaaosta omien maidensa sisällä, Aaltola sanoo.
– Suomi on aika vakaa demokratia. Täällä on ehkä vaikea saada välikäsiä.
Tilanne voi olla Aaltolan mukaan esimerkiksi Ranskassa toinen, jossa poliittinen järjestelmä kuohuu ja sisäisen hämmingin haluajia voi löytyä enemmän.
Ranskan sisäministeri kertoi, että Ranskan tuoreisiin sabotaaseihin liittyen on pidätetty äärivasemmistolainen aktivisti.
Venäjä voi pyrkiä operaatioillaan myös rajasiirtoihin
Tihutöillään Venäjä yrittää luoda pelkoa ja painostaa länsimaita pitämään näppinsä erossa erityisesti Ukrainasta.
– Halutaan luoda mielikuva, että jos tuetaan vahvasti Ukrainaa, siitä aiheutuu turvallisuusuhkia. Pyritään saamaan huomio maiden sisäisiin asioihin, Hanna Smith sanoo.
Rajamaissaan kuten Suomessa Venäjä voi pyrkiä myös rajojen siirtoon. Tämänkaltaista toimintaa nähtiin Aaltolan mukaan keväällä Virossa ja Suomessa.
– Venäjällä on naapurimaissaan imperialistisia tavoitteita. Suomen Nato-jäsenyys oli Venäjän näkökulmasta kovasti huono asia. Ei voi olla kovin yllättynyt, jos Venäjä on sitä mieltä, että esimerkiksi Suomenlahdella rajat ovat vähän väärässä paikassa.
Venäjä haluaa, että sen operaatioihin ylireagoidaan
Onko nykyisessä ilmapiirissä vaarana, että alamme pitää jokaista risausta Venäjän hybridioperaationa?
Ylireagointia Venäjän mahdollisiin toimiin on syytä välttää, Hybridikeskuksen entinen tutkimusjohtaja Hanna Smith sanoo.
– Toimijat nimittäin haluavat, että ylireagoisimme, alkaisimme tekemään itsellemme haitallisia päätöksiä.
Mika Aaltolan mukaan Venäjää kannattaa silti yleensä epäillä, koska se tekee kaikenlaista.
– Alireagoimisen ajat ovat ohitse. Ne päättyivät Venäjän laajamittaiseen sotaan.
Niin sanottua käännytyslakia turvallisuuspolitiikan asiantuntijat eivät pidä ylireagointina, vaikka Suomi tinki siinä kansainvälisestä oikeudesta.
– Mielestäni tässä ei ole kysymys pakolaisista, vaan siitä että Venäjä käytti ihmisiä hyväkseen, Venäjä-asiantuntija Hanna Smith sanoo.