Yritykset eivät kuitenkaan vaivu epätoivoon: ”Niin kauan kuin Suomessa sahataan, Koskisella sahataan.”
Sahateollisuuden tuotantomäärät ovat laskeneet alimmalle tasolle yli 10 vuoteen. Viimeksi tavaraa on sahattu Suomessa näin vähän vuonna 2013.
Sahateollisuus ry:n tiedotteen mukaan tuotantomäärät ovat laskeneet muutaman viime vuoden aikana joka vuosi.
Koskisen Oy:n sahateollisuuden toimitusjohtaja Tommi Sneck ei kuitenkaan näe painetta esimerkiksi henkilöstön vähennyksille.
Vielä muutama vuosi sitten sahatavaran tuotantomäärien ennustettiin kasvavan Suomessa, joten sahateollisuuden yritykset ovat investoineet viime vuosina voimakkaasti.
– Me olemme investoineet sahaan viimeisen parin vuoden aikana melkein 70 miljoonaa euroa. Me olemme hyvinkin kilpailukykyinen sahayksikkö. Jos Suomessa sahataan, niin kyllä minä uskon, että Koskisella sahataan, Sneck sanoo.
Hän kuitenkin pitää sahateollisuuden tilannetta Suomen kansantalouden näkökulmasta heikkona, sillä sahatavara on ollut viiden Suomen merkittävimmän vientituotteen joukossa.
Markkinoilla ei ole näkyvissä suuria valonpilkahduksia
Myös myös muun muassa Metsä Fibren Rengon sahalla sahataan normaalisti kahdessa vuorossa, kertoo sahaliiketoiminnan tuotantojohtaja Virva Juhola. Juholan mukaan sahatavaramarkkina on kuitenkin heikko rakentamisen vähyyden takia.
Versowoodin tehtailla tuotantovolyymit ovat pysyneet suunnilleen entisellä tasolla, mutta alkuvuoden lakot pienensivät tuotantoa jonkun verran.
Versowoodin toimitusjohtajan Ville Kopran mukaan kansainvälisillä markkinoilla ei ole näkyvissä suuria valonpilkahduksia, mutta yhtiö seuraa tarkkaan erityisesti Amerikan, Kiinan ja Japanin talouden ja rakentamisen kehittymistä.
Kysyntä vaihtelee myös vuodenaikojen mukaan. Syksyllä kysyntää on vähemmän, mutta keväällä rakentaminen on vilkkaampaa.
– Suomen rakennusmarkkina on yksi heikoimpia, kun katsoo meidän asiakasmaitamme, mutta Euroopassa on tietenkin samaa vaivaa vähän kaikkialla, Kopra sanoo.
– Mutta täytyy nyt toivoa, että jossain kohtaa maailma alkaa näyttää taas vähän kirkkaammalta.
Puurakentamista toivotaan lisää
Sahateollisuus toteaa tiedotteessaan, että vähentynyt sahatavaran kulutus kertoo heikosta rakentamisen tilanteesta, mutta myös siitä, että puurakentaminen ei ole Suomessa yleistynyt laajasta yhteiskunnallisesta tahdosta huolimatta.
– Sahateollisuus tuo ratkaisuja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Puutuotteet ovat erinomaisia teknisiä hiilivarastoja. Suomessa tulisi huolehtia puun saatavuuden varmistamisen lisäksi siitä, etteivät logistiikan kustannukset karkaa käsistä, jotta vienti vetää maailmalle ja kansantalouteen kilisee euroja, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto sanoo tiedotteessa.
Myös Tommi Sneck toivoisi, että puuta käytettäisiin enemmän esimerkiksi julkisissa rakennuksissa. Puurakentamiseen voitaisiin kannustaa erilaisilla säädöksillä.
– Tuntuu, että esimerkiksi metsäkeskustelu saa hirveästi palstatilaa Suomessa, mutta sitten taas tällaisesta isosta päästölähteestä kuin betonituotanto, niin siitä ei keskustella yhtään, Sneck sanoo.