Syksyn tultua on taas aika tarkkailla sähkölaskua. Näillä vinkeillä saat pienennettyä sitä.
Tiesitkö, että saunan kiuaskivien vaihtaminen säästää sähköä? Entä oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että imurin pölypussin vaihtaminen tekee saman?
Asunnon lämpötilan laskeminen on perinteisesti ollut tehokas keino säästää sähköä. Kotona on myös monta muuta tapaa pienentää sähkönkulutusta. Vaikkei yhden laitteen sähkönsäästö ole välttämättä isoa, pienistä puroista voi syntyä mojova summa vuositasolla.
Tarkista ainakin nämä:
1. Lämmitys
Asunnon lämpötilan laskemisella saadaan sähkölaskua pienenemään tehokkaasti. Suurin osa ihmisistä viihtyy hyvin 20–22 asteen lämmössä. Makuuhuoneessa mittari voi näyttää alle 20:täkin astetta.
Kylpyhuoneen lattialämmitys on monelle ylellisyys, joka tuntuu ihanalta paljaiden jalkojen alta. Se kuitenkin ajaa asiansa eli kuivattaa märkätiloja, vaikka se ei tuntuisi lämpimältä vaan neutraalilta. Kylmältä se ei saa tuntua.
2. Sauna
Kertalämmitteinen sähkökiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkölaite. Se voi syödä normaaliakin enemmän sähköä, jos kiuaskivet ovat kovin vanhoja ja hapertuneita. Silloin kiuas tarvitsee enemmän sähköä tullakseen kuumaksi. Siksi kiviä on hyvä vaihtaa aika ajoin.
Myös ilmanvaihdolla, lämpötilalla ja muilla pienillä nikseillä voi vaikuttaa saunan sähkönkulutukseen, kertoo Motiva.
3. Lämmin vesi
Käyttöveden lämmitys syö paljon sähköä. Siksi pyykki- ja tiskikoneet kannattaa ladata mahdollisimman täyteen ja ohjelmaksi valita pika tai eko.
Suihkussa käydessä ei kannata laskea lämmintä vettä koko aikaa, vaan sammuttaa hana saippuoinnin ajaksi. On myös hyvä hankkia vettä säästävä suihkupää.
4. Kodinkoneet ja elektroniikka
Uutta kodinkonetta ostaessa kannattaa aina varmistaa laitteen energialuokka. Vanhoista kodinkoneista taas tulee pitää hyvää huolta. Jos kylmälaitteiden tuuletusaukot ovat pölyssä tai tukossa tai jos pakastimen seinämiin on muodostunut jääkerros, voi laitteen sähkönkulutus jopa kolminkertaistua.
Myös keittiön sähkölaitteiden sijoittelu kannattaa miettiä huolella: jääkaappi ja pakastin sijoitetaan mahdollisimman kauas lämpöä tuottavista laitteista, kuten uunista ja tiskikoneesta.
Imurin pölypussi täytyy vaihtaa säännöllisesti. Muuten imuteho huononee, jolloin sähköä tarvitaan enemmän.
Tietokoneet ja muut laitteet kannattaa sammuttaa eikä jättää vain lepotilaan. Jos kotona on jatkuvasti useita laitteita lepotilassa, niiden yhteenlaskettu sähkönkulutus voi nousta huomattavaksi.
5. Valaistus
Vanhat hehku- ja halogeenilamput kannattaa korvata nykyaikaisilla, energiatehokkailla led-valoilla ja energiansäästölampuilla. Vaikka led-lamput ovat kalliimpia, niiden käyttöikä on pitkä – jopa 10–20 vuotta. Uudet lamput myös tuottavat enemmän valoa, mutta voivat kuluttaa jopa 75 prosenttia vähemmän sähköä.
Niinkin pieneltä kuulostavalla asialla kuin ikkunanpesulla voi olla suuri vaikutus valaistukseen. Ulkoa tulevan valon määrä voi pudota jopa 40 prosenttia, jos ikkuna on likainen.
Lisäksi lamput kannattaa puhdistaa pölystä.
Jutun lähteinä on käytetty seuraavia sivustoja: motiva.fi, martat.fi, oomi.fi, lumme-energia.fi ja vattenfall.fi. Niiltä löytyy paljon lisää sähkönsäästövinkkejä.