Määräaikaiset sähkösopimukset ovat suomalaisten suosituin sopimustyyppi. Mutta millä tasolla määräaikaisten sopimusten hinnat nyt liikkuvat?
VertaaEnsin.fi:n selvityksen mukaan täysin kiinteähintaiset sähkösopimukset olivat keväällä halvimmillaan yli kahteen vuoteen, mutta touko-kesäkuussa nousussa.
Erot edullisimpien ja kalleimpien täysin kiinteähintaisten määräaikaisten sähkötarjousten välillä ovat kuitenkin supistuneet merkittävästi.
– Korkeimmat tarjoukset ovat tulleet alas eli, on palattu normaalitilaan, jossa määräaikaisten yksikköhinnan vaihteluväli on 2–3 sentin luokkaa kilowattitunnilta, sanoo VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja Ilmari Ollila.
Täysin kiinteähintaisten tarjousten sähköenergian keskihinta on ollut noin 9 senttiä kilowattitunnilta.
– Edullisimmat tarjoukset ovat olleet vajaan 8 sentin ja kalleimmat vajaan 11 sentin kieppeillä kilowattitunnilta, Ollila sanoo.
Heinäkuun puolivälissä halvimmat kiinteän hinnan tarjoukset lähtivät yli 8 sentistä.
Energiaviraston sahkonhinta.fi sivustolla 16. heinäkuuta rivitalohuoneistolle, jossa vuosikulutus on 11 000 kilowattituntia, edullisinta määräaikaista sopimusta tarjosi Turku Energia, jonka 24 kuukauden täysin kiinteähintainen Louna Tuuli maksoi 8,30 senttiä kilowattitunnilta.
Vertaaensin.fi:n vertailussa ei ollut mukana määräaikaisia sopimuksia, joissa on mukana kulutusvaikutus.
Määräaikainen joustosopimus usein kiinteähintaista tarjousta edullisempi
Määräaikaiset sopimukset kulutusvaikutuksella eli ns. joustosopimukset ponnahtivat kuitenkin esiin halvimpina määräaikaistarjouksina samaisessa Energiaviraston sahkonhinta.fi:ssä 16. heinäkuuta.
Kyseessä on yhdistelmä kiinteähintaista ja pörssihintaista sopimusta, jossa todelliseen hintaan vaikuttaa myös asiakkaan kulutuksen ajoittuminen halvempiin tai kalliimpiin tunteihin. Hintatarjoukset liikkuivat 7,49 ja 8,20 välillä kilowattitunnilta, ennen ensimmäisiä edullisimpia täysin kiinteähintaisia tarjouksia.
Edullisimpana nousi esiin Oomi Jouston 24 kuukauden tarjous 7,49 sentillä kilowattitunnilta.
Myyjälle joustosopimus on vähäriskisempi kuin täysin kiinteähintainen sopimus, jossa myyjä joutuu ennustamaan asiakkaan käyttäytymistä esimerkiksi kovina ja kalliina pakkaspäivinä.
– Jos ottaa pankista lainaa täysin kiinteällä korolla, niin se marginaali on kalliimpi kuin markkinakorkosidonnainen. Sama pätee näissä tuotteissa, sanoo Oomin toimitusjohtaja Tuomas Oksanen.
Kulutusvaikutuksen hintalappu voi yllättää
Toisaalta uudenlaista sopimustyyppiä on kritisoitu siitä, että asiakkaan on vaikea hahmottaa kulutusvaikutuksen merkitystä toteutuvaan sähkön hintaan.
Oomin mukaan heidän asiakkaillaan kulutusvaikutuksen keskiarvo verollisen sähköenergian lopulliseen hintaan on ollut +1,15 senttiä kilowattitunnilta.
Jos energian hinta olisi ollut esimerkiksi tuoreimman tarjoushinnan mukainen eli 7,49 senttiä kilowattitunnille, niin Oomin asiakkaiden keskiarvo olisi ollut 8,64 senttiä kilowattitunnilta.
Joillekin kulutusvaikutuksen hintalappu on kuitenkin voinut tulla ikävänä yllätyksenä.
Oomin asiakkaista lähes 70 prosentilla kulutusvaikutus on -1,5 ja +3,7 sentin välissä kilowattitunnilta. Asiakkaista 95 prosentilla kulutusvaikutus on puolestaan ollut -4,1 ja +6,3 sentin välissä kilowattitunnilta.
Toisilla hinta on siis ollut vain muutaman sentin, ja toisilla lähes 14 senttiä kilowattitunnilta.
Hinta voi siis olla kova, vaikka joustosopimus pörssisähkön kalleimmilta hintahypyiltä suojaakin.
Ovatkohan kaikki siis ymmärtäneet, että joustosopimus vaatii pörssisähköasiakkaiden tapaan spot-hintojen seuraamista ja kulutuksen säätämistä halvemmille tunneille.
– Pyrimme olemaan huolellisia siinä, että asiakas aidosti ymmärtää, mitä on ostamassa ja pystyy joustoa hyödyntämään. Jotkut ovat onnistuneet tosi hyvin. Jos asiakkaalla ei ole mahdollisuutta tai halua tehdä muutoksia sähkön käyttöön ja ajoitukseen, niin heille voisi olla esimerkiksi täysin kiinteä tuote parempi, Oksanen sanoo.
Myös Lumme Energian salkunhoitaja Mauri Kuivalainen on samoilla linjoilla.
– Kyllä sen joustotuotteen ymmärtämisessä varmasti omat haasteensa on. On tämä silti hinnoittelultaan rauhallisempi tuote kuin pelkkään spot-hintaan perustuva pörssisähkösopimus.
Tarjouksissa ehkä laskunvaraa
Mutta mihin suuntaan määräaikaisten sopimusten tarjoukset tästä eteenpäin kehittyvät?
Niiden hintatasoon vaikuttavat sähköfutuurit. Sähköfutuurit ennakoivat sähkön tulevia spot-hintoja. Niiden avulla sähköyhtiöt suojaavat sähköhankintojaan sekä muovaavat niiden pohjalta määräaikaisia sopimuksia koskevat tarjouksensa.
Perjantain päätöskurssien perusteella sähköfutuurit ennustavat varsin edullista sähkön hintaa.
Taustalla on monta syytä. Esimerkiksi Euroopan maakaasuvarastojen tavoitetäyttöasteesta ei olla enää kaukana. Lisäksi vesivoimaloiden altaita ovat täyttäneet runsaat sateet.
– Ennusteiden mukaan sateita olisi tulossa lisää. Kyllä se näkyy kesän edullisissa spot-hinnoissa, ja oikeastaan hyvä vesitilanne painaa jo ensi vuodenkin hintaa alaspäin, Kuivalainen sanoo.
Pörssisähköasiakkaille näkymä lienee mieluinen, mutta jos pohtii määräaikaista sopimusta talveksi tai pitemmäksi ajaksi, tarjoushintojen seuranta kannattaa aloittaa nyt.
– Ei tarjoushinnoissa ainakaan nousupaineita ole. Toivotaan, että sateet jatkuvat ja saataisiin edullisempaa määräaikaista sopimusta markkinoille, sanoo Kuivalainen.
Myös Oomin Oksanen pitää hienoista hintojen laskua mahdollisena.
– Jos loppukesästä on myös tuulista eikä tule yllätyksiä, niin voi olla että hinnat vähän laskee. Mutta jos on kovin hyvä lomasää ja katkot rajasiirtoyhteyksissä ja tulevissa voimalahuolloissa eivät valmistu suunnitellusti, niin silloin kyllä hintataso lähtee herkästi liikkumaan ylöspäin.