Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä on valmistellut mikroliikkumisen turvallisuutta parantavia toimia viime syksystä lähtien.
Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo vähentää sähköpotkulautoihin liittyviä onnettomuuksia lainsäädännöllä.
Ministeriö asetti viime syksynä työryhmän valmistelemaan mikroliikkumisen turvallisuutta parantavia toimia.
Mikroliikkumisella tarkoitetaan sekä tavallisten että sähkömoottorilla varustettujen polkupyörien ja sähköpotkulautojen käyttämistä.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) vastasi Ylen kysymyksiin uudistuksesta sähköpostilla avustajansa välityksellä.
Ranne kertoo, että lainsäädännöllä halutaan varmistaa kunnille ja viranomaisille yhtenäiset ja selkeät työkalut sähköpotkulautailun ohjaamiseen.
– Sinällään nykyinen sääntely on jo monilta osin kattavaa, mutta suuri osa ongelmista johtuu siitä, että liikennesääntöjä ei tunneta tai ei noudateta, hän sanoo.
Työryhmän tarkastelussa ovat olleet muun muassa promilleraja sekä viranomaisten mahdollisuudet puuttua liikennerikkomuksiin ja virheelliseen pysäköintiin.
Promilleraja viranomaisten avuksi
Sähköavusteiset potkulaudat ja pyörät saavuttavat helposti perinteistä polkupyörää kovemman nopeuden. Niitä koskevat kuitenkin samat liikennesäännöt kuin polkupyörää.
Työryhmä on pohtinut mikroliikkumiselle promillerajaa. Se selkeyttäisi poliisin keinoja puuttua juovuksissa ajeluun.
– Päihtyneen puhalluttaminen ja ajamisen estäminen on nykysääntelyn avulla osoittautunut käytännössä mahdottomaksi, sanoo Ranne.
Ministeriö on jo aiemmin arvioinut muistiossaan, että 0,5 promillen raja sähköpotkulaudan kuljettamiselle ja polkupyöräilyyn olisi tehokas keino ehkäistä onnettomuuksia.
Tällä hetkellä tankojuoppoudesta tulee rikos vasta sitten, jos siitä aiheutuu selkeästi vaaraa ulkopuolisille.
Promilleraja tarkoittaisi, että poliisi voisi puhalluttaa ja estää päihtyneenä ajamisen.
Teknisiä vaatimuksia vuokraskuuteille
Sähköpotkulautojen vuokraajia koskevat jo useat eri lait. Suomessa ei kuitenkaan vaadita vuokraskuuteilta turvallisuutta lisääviä teknologioita, joita muissa maissa on käytössä.
Esimerkiksi sähköinen tunnistautuminen tai useamman ihmisen liikkumisen estäminen samalla sähköpotkulaudalla ovat jo olemassa.
Lainsäädäntöä ei vaadittavalle teknologialle ole ministerin mukaan tulossa.
– Sen sijaan voisi arvioida, tulisiko Traficomilla olla mahdollisuus antaa tarkempia määräyksiä vuokrattavien sähköpotkulautojen teknisistä ominaisuuksista, kuten nyt on jo monien ajoneuvojen osalta, hän kertoo.
Ministeriössä viilataan vielä pykäliä ja promillerajoja, seuraavaksi alkaa poliittinen keskustelu. Hallituksen esitys mikroliikennettä koskevasta lainsäädännöstä tulee käsittelyyn syksyllä.
Tavoitteena on saada muutokset voimaan kesällä 2025.