Riikka Purra: Palestiinan tunnustaminen jakaa hallitusryhmiä, valtiojohdon Gaza-kannanotto ei.
- Tulikukka de Fresnes
- Jyrki Hara
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kommentoi viimein torstaina iltapäivällä maan ulkopoliittisen johdon alkuviikon kannanottoa Israelin sotasuunnitelmiin.
Presidentti Alexander Stubb ja pääministerin Petteri Orpo (kok.) viestittivät maanantaina yhtenäiset kannanotot. Niissä muun muassa tuomittiin Israelin ilmoittamat aikomukset pakkosiirtää Gazan väestö.
– Jaan sen huolen, mitä tällä hetkellä siviilien tilanteessa tapahtuu siellä Gazan kaistalla. On ehdottoman tärkeää, että alueelle saadaan tulitauko ja humanitaarinen apu paikan päälle, Essayah sanoi toimittajille eduskunnassa.
Samaan hengenvetoon Essayah kiinnitti huomiota Hamasin sotatoimiin.
– Yhtä tärkeää on vapauttaa ne panttivangit ja muistaa, että terroristijärjestö Hamas on aloittanut tämän koko hyökkäyksen.
Essayah otti myös etäisyyttä Stubbin ja Orpon muotoiluihin, kun nämä huomauttivat maanantain X-viesteissään, että väestön pakkosiirrot ovat sotarikos.
– Heillä on oikeus tietenkin twitter-viesteissään tuoda esille omia näkemyksiään. Eihän meillä näihin twitter- tai X-viesteihin ole mitään hallituksen prosesseja, missä käsitellään niitä tai otetaan kantaa. Ne ovat asioita, joita he ovat aikaisemminkin ilmaisseet, Essayah sanoi.
Purra: Hallituksessa ei ole soraääniä
Hallituksessa ei ole soraääniä siinä, miten se suhtautuu Israelin tämänhetkiseen toimintaan ja tilanteeseen Gazassa, vakuuttaa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.
– Tänäänkin olemme (nelikon kanssa) aiheesta keskustelleet, enkä ole minkäänlaisia soraääniä havainnut. Mitä tulee Palestiinan tunnustamiseen, tästä varmaan on erimielisyyttä, Purra totesi toimittajille eduskunnassa.
– Tappamisen pitää loppua, tulitauko pitää saada aikaan, toisaalta panttivangit vapautettua, välttämätön humanitaarinen apu perille, tämä on täysin jaettu.
Purran mukaan on erotettava akuutti tilanne Gazassa sekä näkemykset Palestiinan itsenäistymisestä.
– Kahden valtion malli on Suomen linja, mutta Palestiinan tunnustaminen ei tässä tilanteessa ole ajankohtaista. Tähän liittyy erilaisia näkökulmia jotka hallituspuolueita keskenään jakavat, mutta täytyy pystyä erottamaan tämänhetkinen tilanne ja toisaalta Palestiinan itsenäistymiseen liittyvät seikat.
Purra: Väestönsiirtoja ei voi hyväksyä
Stubb ja Orpo kuvailivat pakkosiirtoja kannanotoissaan sotarikoksiksi.
Purran mukaan väestönsiirroista liikkuu paljon väärää tietoa, joten hän ei ota kantaa, ovatko ne sotarikoksia.
– Valitettavasti näistä liikkuu myös paljon väärää tietoa, mutta kuten on todettu väestönsiirroista, eivät ne missään nimessä ole hyväksyttäviä vaatimuksia.
Pääministeri Petteri Orpo on vakuuttanut hallituksen yksituumaisuutta asiassa pitkin viikkoa.
– Hallituksen ja Suomen kanta on täysin selkeä, eikä siinä ole mitään epäselvää. Tilanne Israelissa ja Gazan alueella on katastrofaalinen. Humanitäärinen apu on sallittava Gazaan välittömästi. Ihmiset tarvitsevat apua. Välitön tulitauko, panttivangit on vapautettava ja rauhanneuvottelut kestävän ratkaisun aikaan saamiseksi on aloitettava ja tavoitteena on kahden valtion malli, Orpo totesi keskiviikkona.
Purran mukaan Orpon kannanotto tuotiin ennen sen julkaisemista hallitusryhmien tietoon, mutta siihen ei odotettu muilta puheenjohtajilta sen kummempia kuittauksia.