Hem Världen Sauli Niinistö: Jag smyger inte runt hörn – jag ringer Putin

Sauli Niinistö: Jag smyger inte runt hörn – jag ringer Putin

förbi admin
0 kommentar

När Sauli Niinistö höll sitt nyårstal förra året riktade han udden mot den ryske presidenten Vladimir Putin. Det var efter att Ryssland ställt krav om att inte låta fler medlemsländer ansluta sig till Nato som Niinistö klargjorde sin ståndpunkt.

– Till Finlands rörelsefrihet och valmöjligheter hör också möjligheten att alliera sig militärt och ansöka om medlemskap i Nato, om vi själva så beslutar, sade presidenten då.

Nästan fem månader har gått sedan den finske presidentens nyårstal. Ryssland har invaderat Ukraina och Finland är i slutspurten av ett beslut om att faktiskt gå med i militäralliansen Nato. På torsdagen gav presidenten själv sin syn på ett medlemskap, tillsammans med statsminister Sanna Marin.

”Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato,” skrev de båda i ett gemensamt uttalande, ett besked som många förväntade sig.

DN möter Sauli Niinistö i hans residens tillsammans med ett fåtal andra svenska medier dagen efter det historiska beskedet.

Statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö under en pressträff i februari.

Foto: Markku Ulander/AFP

Han säger att Ryssland ändrade Finlands position efter Rysslands krav på att Nato inte utvidgas.

– Genom att göra det drog han undan mattan för oss. Vår position var att vi har en fri vilja att vara icke-allierade eller allierade. Om vi inte hade gjort något efter att Ryssland kom med sina krav hade domen blivit att vi är icke-allierade för att Ryssland inte låter oss bli allierade, säger Niinistö

Drev Putin in Finland, och kanske Sverige, i Nato?

– Det var delvis Putins krav som påbörjade det. Och ännu större var att han startade ett fullskaligt krig mot en granne. Finland och Ukraina är inte likadana. Men det innebär en stor ondska.

Putin är uppenbarligen frustrerad över hur han upplever att västvärlden har behandlat Ryssland sedan 90-talet

Att Putin invaderade Ukraina har av vissa setts som något som man inte trodde att han skulle göra. Sauli Niinistö, som beskriver att han har pratat mycket med Putin säger att man kunnat höra en växande frustration och ilska från den ryske presidenten, både i publika uttalanden och i samtal.

– Han är uppenbarligen frustrerad över hur han upplever att västvärlden har behandlat Ryssland sedan 90-talet. Och frustrationen när det kommer till situationen i Ukraina har utvecklats till ilska – och till hat, säger Niinistö.

Ryska utrikesdepartementet kom snabbt med ett officiellt uttalande om vad ett finskt medlemskap skulle innebära för relationerna mellan Finland och Ryssland. Det skulle ”allvarligt skada säkerheten och stabiliteten i den nordiska regionen”, skrev man.

Sauli Niinistö och Vladimir Putin.

Sauli Niinistö och Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev

Sauli Niinistö har haft en ganska öppen dialog med Vladimir Putin, och så sent som i februari kallade presidenten i en DN-intervju relationen för ”väldigt rättfram”.

– Jag känner till hans position och han känner till min. Så det finns inget hinder för att diskutera annat, för man vet var de fasta linjerna går, sade han då.

Nu säger han att han tror att dialogen kommer att fortsätta.

– Säkert, om saker behöver lösas. Även tidigare har vi reagerat om de har haft påverkan på vår sida gränsen. Och det har varit lyckat.

Samtidigt säger Sauli Niinistö att han har svårt att se att saker ska bli som tidigare.

– Vi kommer inte komma tillbaka till vad vi har varit vana vid – men Ryssland har förstås intresse över att vi inte har stor spänning hela tiden på gränsen. Man kan pragmatiskt göra vardagliga saker som behövs göras i normal takt, säger presidenten.

Jag kommer ringa Putin och berätta att situationen har förändrats. Vilket vi båda vet.

Har du haft kontakt med Putin under processen mot Nato?

– Ja, i december och i vårt senaste telefonsamtal i mars hade vi samma diskussion. Att vi bestämmer hur vi agerar.

Kommer du prata med Putin?

– Ja.

Om ditt beslut?

– Jag är inte den typ av person som tyst smyger runt hörnet. Så ja, jag kommer ringa honom och berätta att situationen har förändrats. Vilket vi båda vet.

”Putin drog undan mattan för oss”, säger Sauli Niinistö om kravet på att Nato inte utvidgas.

”Putin drog undan mattan för oss”, säger Sauli Niinistö om kravet på att Nato inte utvidgas.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

De ryska hoten har under den senaste tiden trappats upp – både mot Sverige och mot Finland. I ryska utrikesdepartementets uttalande som svar på president Sauli Niinistös besked om Nato skrev man:

”Ryssland kommer tvingas ta vedergällningssteg, både militärtekniska och andra, för att stoppa hoten mot den nationella säkerheten som härmed uppstår.”

Den svenska försvarsmakten har vid flera tillfällen sagt att det sannolikt kommer hybridhot i form av påverkanskampanjer mot Sverige – och cyberattacker från Ryssland i framtiden. Försvarsmakten utesluter inte heller militära attacker från Ryssland – och har konstaterat att tröskeln för att använda militärt våld är låg.

Till skillnad från Sverige delar Finland en över 130 mil lång gräns mot Ryssland. Sauli Niinistö säger att han förstår att människor kan vara oroliga över detta.

– Man måste förstå den finska historien. Det finns en känsla i Finland bland majoriteten där många har funderingar. Vi hade ett fruktansvärt andra världskrig, med Vinterkriget och att Ryssland kom tillbaka efter det i fortsättningskriget. En nation glömmer inte en sådan erfarenhet även om generationer går. Jag förstår oron – men människor var oroliga över kriget i Ukraina, och kanske skulle vara mer oroliga om vi inte öppnat en diskussion om Nato.

Vad säger du till de som är oroliga i Sverige och i Finland?

– Vi har gjort många observationer om hur de hotar oss och hur vi reagerar. Ett svar är att människor inte är lika oroliga när Finland blir medlem i Nato. Det ger en preventiv säkerhet. Så är det.

Läs mer:

Här kan Natos nya gräns mot Ryssland dras: ”Jag har redan sett ett krig”

Stora skillnader när Natoländerna ska ge klartecken till Sverige

Ewa Stenberg: Brådskan visar att kommande veckor kan bli riskfyllda

Du kanske också gillar