Setan mukaan Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laineen syyllistää toiminnallaan sateenkaari-ihmisiä heihin kohdistuvasta häirinnästä.
Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Stenberg (sd.) arvioi, että kaupunginjohtaja Janne Laineen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät ulostulot eivät ole aiheuttaneet kaupungille suurempaa mainehaittaa.
Hänen mukaansa Laineen ulostuloilla on kenties merkitystä yksittäisille henkilöille, mutta ei kaupungin imagolle. Kaupungin strategiaan on kirjattu, että kaikki ovat tasa-arvoisia.
– En näe sellaista ongelmaa, että meidän tulisi isolla kädellä tähän puuttua, Stenberg sanoo.
Kaupunginjohtaja Laine on sanonut, että Pride-liikkeen tukeminen ei edistä yhdenvertaisuutta ja että seksuaalivähemmistöjä ei syrjitä Suomessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan merkittävä osa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ihmisistä on kokenut häirintää ja väkivaltaa.
Kaupunginjohtaja Laine on myös Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen. Hän on vastustanut sateenkaarivärien käyttämistä hyvinvointialueen viestinnässä Pride-kuukauden aikana. Asiasta on kertonut muun muassa Helsingin Sanomat.
Laine myös kirjoitti sanomalehti Länsi-Savoon mielipidekirjoituksen, jossa vastustettiin hyvinvointialueen osallistumista Pride-kampanjoihin. Mielipidekirjoitus oli laadittu yhdessä kristillisdemokraattien aluevaltuutettu Jouni Koskelan ja perussuomalaisten aluevaltuutettu Jaana Strandmanin kanssa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Stenbergin mielestä mielipidekirjoituksessa puhuu enemmän keskustalainen aluevaltuutettu kuin kaupunginjohtaja.
– En näe yhteyttä Savonlinnan kaupunginjohtajuuteen, nämä asiat pitää erottaa toisistaan. Myös viranhaltija voi olla toista mieltä.
Laineen kommentteihin on ottanut kantaa myös Seta. Tiedotteessa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo toteaa Laineen syyllistävän toiminnallaan sateenkaari-ihmisiä heihin kohdistuvasta häirinnästä ja tekevän tilaa ennakkoluuloille ja syrjinnälle.
Tarjamon mukaan ainoa oikea viesti kaupunginjohtajalta olisi, että syrjintä ei ole mitenkään hyväksyttävää ja että siihen puututaan.
Eriäviä mielipiteitä on
Kaksi vuotta sitten sateenkaarinuoret kohtasivat Savonlinnassa vakavaa häirintää. Kaupunki vakuuttaa puuttuneensa asiaan, mutta kokemusten mukaan häirintä on jatkunut.
Stenberg uskoo, että kaupunki on turvallinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Kuluvan kesän aikana noussut keskustelu on yllättänyt hänet, mutta samalla Stenberg tietää, että eriäviä mielipiteitä on.
– Meillä on erilaisia ihmisiä, jotka eivät tule koskaan hyväksymään erilaisuutta, varsinkaan sellaista, joka koskee seksuaalisuutta ja sukupuolisuutta.
Stenberg kehottaa ottamaan kaikissa ikävissä tapauksissa yhteyttä poliisiin.