Kuusi vuotta. Niin pitkään 46-vuotias Jukka on elänyt seksittömässä avioliitossa vaimonsa kanssa.
– Emme ole oikeastaan puhuneet siitä, miksi seksiä ei ole. Vaimo ei ole suoraan sanonut, miksi hän ei enää halua.
Jukka kertoo, että seksin harrastaminen hiipui puoli vuotta parisuhteen alkamisen jälkeen. Silloin pariskunta meni naimisiin.
Avioliittoa on nyt takana 12 vuotta, josta puolet on ollut kokonaan ilman seksiä.
Seksittömyys aiheuttaa Jukalle häpeää. Hän kertoo, ettei ole kehdannut kertoa asiasta esimerkiksi ystävilleen.
Jukka ei ole tilanteensa kanssa yksin.
Kun Yle pyysi yleisöltä kokemuksia seksittömässä parisuhteessa elämisestä, vastauksia tuli yhteensä hieman yli 600. Vastaajista noin puolet oli miehiä ja puolet naisia. Reilu kaksi prosenttia vastaajista ei indentifioinut kumpaankaan sukupuoleen.
Vastaajista 80 kertoi, ettei seksittömyys ole yhteinen valinta.
Yleisimpiä syitä seksittömyydelle olivat puolison haluttomuus, terveydelliset syyt sekä arjen kuormittavuus.
Moni vastaajista kertoi, että seksittömyyteen oli ajauduttu pikku hiljaa. Moni ei osannut nimetä mitään syytä seksin loppumiselle.
Jukka ja muut tässä jutussa nimetyt henkilöt esiintyvät keksityllä nimellä asian arkaluontoisuuden vuoksi. Heidän henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.
Videolla toimittaja Emma Hinkula listaa syitä, miksi pariskunnat eivät harrasta seksiä.
Seksuaaliterapeutti: ”Suhteen alussa keskinkertainen seksi voi vielä mennä”
Haluatko vielä haluta kumppaniasi?
Tämä on yksi ensimmäisistä kysymyksistä, joita erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kysyy hänen vastaanotolleen saapuvilta.
Jos vastaus on kyllä, voi työskentely halun herättämiseksi alkaa.
– Jos vastaus on ei, on aika miettiä jatkuuko suhde seksittömänä, avoimena suhteena vai onko aika erota.
Ihmisten Ylelle kertomat syyt seksittömyyteen kuulostavat Kihlströmin mukaan hyvin tutuilta. Samat syyt toistuvat myös hänen vastaanotolleen tulevien ihmisten kertomuksissa.
Se, että suhteen seksittömyydestä ei puhuta, on Marja Kihlströmin mukaan hyvin yleistä. Toisaalta myös se, että asiasta on riidelty paljonkin.
– Aika usein todellisia syitä haluttomuuteen ei ole sanottu ääneen ainakaan ennen terapiaan tuloa. Voi olla todella kivuliasta kertoa, mistä haluttomuus oikeasti johtuu.
Haluaisin enemmän seksiä, mutta usein tyydyn itsetyydytykseen, koska en jaksa seksin ”vaivaa”. Aloitetta on vaikea tehdä, kun jatkuva epävarmuus risoo itsestä, omasta ulkonäöstä ja siitä miten seksin aikana pitäisi tehdä ja olla. Asia harmittaa kovasti, koska sitten kun seksiä on, siinä ei ole mitään vikaa.
Anniina, 32 vuotta
Seksiä on todella harvoin, ehkä kerran kahdessa kuukaudessa. Endometrioosikivut ja pahoinvointi pahenivat, stressi töistä ja pelko lapsettomuudesta toivat lisäkiloja, peräpukamat ja romuttuneen itsetunnon. Aloin kokea etten ole haluttava, vaikka puoliso koettaa osoittaa päinvastaista. Meillä pukeutuminen ja anaaliseksi olivat isossa roolissa, mutta pelko kivuista ja oma epävarmuus sai aina kieltäytymään seksistä – en pysty nauttimaan täysin edes suuseksistä tai mistään penetraatiosta, olin sitten antavana tai saavana osapuolena.
Leila, 29 vuotta
Kihlström kertoo, että syitä haluttomuuteen voivat olla esimerkiksi trauma tai seksuaaliset mieltymykset, joista ei ole puhuttu kumppanille.
Välillä syy haluttomuuteen on se, ettei kumppani enää kiinnosta seksuaalisesti.
– Sekin on vaikea sanoa, jos seksi ei ole tyydyttävää. Suhteen alussa keskinkertainen seksi voi vielä mennä vielä, mutta vuosien saatossa voi käydä niin, ettei se enää riitäkään.
Jukka arvelee seksin loppumisen syyksi heidän suhteessaan pariskunnan erilaiset mieltymykset.
Hän kertoo, että suhteen alussa seksiä harrastettiin paljolti hänen mieltymystensä mukaan.
– En osannut tulkita tarpeeksi nopeasti, että ne eivät olleet vaimoni mielestä mukavia mieltymyksiä.
Yksi yleisimmistä syistä haluttomuuteen on Kihlströmin mukaan tunneyhteyden puuttuminen kumppaniin. Sen nostavat esiin etenkin naiset.
Asian selittäminen voi olla Kihlströmin mukaan välillä vaikeaa. Varsinkin silloin, jos toisella on estyneisyyttä omien tunteiden ilmaisussa tai jos hän on kasvanut ankarassa ja vaativassa ympäristössä.
– Tällöin ihminen ei välttämättä voi täysin ymmärtää, mitä toinen tarkoittaa. Erityisesti silloin, jos ei itse ole koskaan voinut olla haavoittuvainen tai kokenut, että toinen pitää huolta. Luottamus ja yhteys kumppaniin ovat kuin silta haluun ja nautintoon.
Vaimo miettii seksiä joka päivä, mutta ei halua tehdä asian eteen mitään ainakaan minun kanssa. Itse haluaisin seksiä, mutta en jaksa valvoa aamutunneille, jotta seksin harrastaminen olisi mahdollista. Päivät kuulee nälvimistä ja illalla pitäisi tunteja lämmitellä ja raivosiivota ja hinkata talo, jotta sitten voisi saada pakit tai tehdä kaikki työt myös sängyssä. Olen ajautunut tilanteeseen, koska en pysty täyttämään vaimoni vaatimustasoja käytännössä minkään asian suhteen.
Johannes, 45 vuotta
Yksi iso syy haluttomuuteen on Kihlströmin mukaan se, että ihmiset eivät raivaa seksille aikaa.
– Viikossa on 168 tuntia. Kysyn monelta asiakkaaltani, kuinka paljon he käyttävät siitä seksiin ja seksuaalisuuteen.
Masennus vei seksihalut
Arjen kuormittavuus ja terveydelliset syyt olivat monen vastaajan mukaan syy seksin loppumiseen parisuhteessa. Esimerkiksi erilaiset kivut, lääkkeet ja väsymys ovat vaikuttaneet seksihalujen hiipumiseen.
52-vuotias Sanna kertoo, että hänen kohdallaan masennus ja työuupumus veivät seksihalut.
– Vähitellen myös kumppanin kiinnostus asiaan väheni ja yritykset olla yhdessä vähenivät. Nyt hän ei enää osoita juuri kiinnostusta ja yhdynnässä emme ole olleet vuosiin.
Sanna kertoo, että muutama vuosi aiemmin hänen miehensä jäi myös kiinni sivusuhteen hakemisesta. Se jätti ison särön suhteeseen, vaikka asiaa käsiteltiin parisuhdeterapiassa.
– Aiemmin olimme hyvin aktiivisia. Kuormittavan elämäntilanteen takia ajauduimme tähän. Tunnen olevani vielä liian nuori jättämään seksin pois elämästä kokonaan.
Sanna kertoo edelleen rakastavansa kumppaniaan, mutta seksi ja hellyys ovat kadonneet suhteesta.
– Tavallaan olen jättänyt seksuaalisuuden syrjään elämästäni, en koe olevani haluttu tai viehättävä muiden silmissä.
Vanhemmuus vaikuttaa seksuaalisuuteen
Seksin harrastaminen loppui monella kyselyyn vastanneista silloin, kun perheeseen syntyi lapsi. Syitä olivat muun muassa halujen hiipuminen, väsymys ja ajanpuute.
Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin mukaan on luonnollista, että vanhemmaksi tulo vaikuttaa seksuaalisuuteen.
Hän sanoo, että raskaus ja synnytys ovat naisen seksuaalihistorian kannalta hyvin merkittäviä tapahtumia.
– Sillä on esimerkiksi iso merkitys, miten kumppani kohtelee ja koskettaa raskauden aikana.
Esimerkiksi kehosta rumasti puhuminen raskausaikana voi jäädä vaivaamaan todella paljon.
Myös pelko raskaudesta, hormonaalinen ehkäisy ja vaihdevuodet aiheuttavat Kihlströmin mukaan joillekin haluttomuutta.
Synnytyksen jälkeen oman seksuaalisuuden kokee Kihlströmin mukaan usein väkevämmin kuin koskaan, vaikka seksiä olisikin aiempaa vähemmän.
Synnytyksen myötä oman kehon voiman saattaa ymmärtää uudella tavalla.
– Jos seksi tai parisuhde on ollut aiemmin epätyydyttäviä, voi se aiheuttaa eräänlaisen vastareaktion. Kun huomaa oman voimansa, epätyydyttävään seksiin ei enää suostu.
Seksi ei sujunut, kun tarpeet seksin kestosta ja laadusta eivät kohdanneet. Mies on kolmen minuutin mies ja minä kolmen tunnin nainen. Tilanne on ehkä ollut samankaltainen aina, mutta alussa seksin määrä korvasi laadun. Lasten tultua myös määrä väheni, ja elin jatkuvassa puutteessa. Seksistä tuli lopulta kiistaa ja loukkasin miestä toiveillani, eikä hän tuntenut olevansa minulle riittävä.
Anita, 58 vuotta
Myös kumppanille vanhemmaksi tulo on Kihlströmin mukaan iso myllerrys, joka voi vaikuttaa seksuaalisuuteen.
– Jos itsellä ei ole ollut isän mallia, voi se luoda tunteen, että on vähän hukassa. Joskus kumppani saattaa myös joutua äidistä ja vauvasta ikään kuin ulkokehälle.
Miehillä haluttomuus ajoittuu Kihlströmin mukaan usein keski-ikään. Silloin esimerkiksi testosteronitasot laskevat, monilla on stressiä ja useat ovat eläneet pitkään saman kumppanin kanssa.
Se on myös aikaa, jolloin monella saattaa nousta pintaan käsittelemättömiä asioita lapsuudesta tai aiemmista parisuhteista.
– Miehiäkin on painostettu seksiin tai heitä on jatkuvasti torjuttu edellisessä suhteessa. Heille on saatettu toistuvasti kertoa, kuinka riittämättömiä he ovat miehinä. Usein siihen tulee helposti mukaan erektiohäiriöt, joka aiheuttaa entistä enemmän epävarmuutta.
Näin Jukka ajattelee tulevasta
Jukka ei usko, että tilanne seksittömyyden suhteen tulee muuttumaan, vaikka hän sitä toivookin.
Hänellä ei ole ollut avioliiton ulkopuolisia suhteita, eikä hän halua erota vaimostaan.
– Kummallakaan ei ole syytä erota. On yhteinen asunto ja tulemme hyvin toimeen.