Hem Ekonomi Sjunde AP-fonden utmanar Tesla | SVT Nyheter

Sjunde AP-fonden utmanar Tesla | SVT Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Sjunde AP-fonden har tillsammans med den lilla amerikanska aktivistfonden Nia Impact Capital lagt en motion som handlar om hur Tesla hanterar interna anklagelser om missförhållanden.

Tesla har i sina anställningskontrakt en klausul som hindrar de anställda att vidta rättsliga åtgärder om de upplever sig drabbade av diskriminering eller andra tvister. I stället hanterar Tesla tvisterna i en sorts skiljedomstol som är omgärdad av omfattande sekretess.

– Det här hemlighetsmakeriet kring processerna är ett problem för oss som aktieägare som inte får information om hur Tesla hanterar sin personal – men det är naturligtvis även ett större problem för Teslas anställda som kanske inte får en rättslig prövning eller upprättelse, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand.

Inte seriöst

Hon anser inte att Elon Musk och Tesla tagit seriöst på Sjunde AP-fondens kritik.

– De har varit ganska vaga och utlovat förändringar. Vi har avvaktat och nu har vi tappat tålamodet och tänkt att det här kommer inte förbättras utan att vi eskalerar påtryckningen, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand.

Enligt Sjunde AP-fonden handlar problematiken inte bara om moral och sociala rättigheter.

– Det handlar lika mycket om aktieägarvärdet. Humankapitalet är en jätteviktig del av de här bolagen och om Tesla inte hanterar och lyckas behålla sin personal på ett bra sätt är det inte ett välskött bolag, säger Charlotta Dawidowski Sydstrand.

Hemlig uppgörelse

I maj i år framkom anklagelser från en flygvärdinna om att Teslas grundare och störste ägare, Elon Musk, vid en privatjetsflygning ska ha klätt av sig, visat sitt könsorgan och krävt sexuell massage.

Enligt tidningen Business insider betalade Musks flygföretag Space X en kvarts miljon dollar till kvinnan i en hemlig uppgörelse. Elon Musk har avfärdat anklagelserna.

SVT har sökt Elon Musk, Tesla och Space X utan resultat.

Du kanske också gillar