Sähköpotkulaudalla kyyditsemisestä voi rapsahtaa 40 euron sakko. Myös sähköpotkulautayrityksillä on mahdollisuus puuttua rikkeisiin käyttökiellolla.
Suomen suurimpiin sähköpotkulautayrityksiin kuuluva Voi saa viikottain ilmoituksia skuutteihin liittyvistä väärinkäytöksistä.
Voin verkkosivuilla on toiminto, jonka kautta kuka tahansa voi ilmoittaa havaitusta rikkeestä. Tänä vuonna ilmoituksia on tullut yhteiskuntasuhteista vastaavan Hannu Oskalan mukaan kymmenkunta viikossa.
– Eniten ilmoitetaan väärin pysäköidyistä laudoista, hän sanoo.
Ilmoitusten määrä on kuitenkin vähentynyt. Aiempina vuosina niitä on Oskalan mukaan tullut 3–4 kertaa enemmän.
– Joko ihmiset eivät tiedä raportointimahdollisuudesta tai sitten häiriöiden määrä on vähentynyt, Oskala pohtii.
Kumin polttaminen voi johtaa käyttökieltoon
Seurauksena skuutilla törttöilystä voi Oskalan mukaan olla käyttöoikeuden sulkeminen.
– Meillä on ollut tällaisia tapauksia, joissa on ajettu vastuuttomasti kaupunkien keskustoissa. Muutama kesä sitten oli villitys, että poltettiin kumia laudoista. Totta kai toivomme, että ei esimerkiksi käydä sudittelemassa urheilupaikoilla ja paikoissa, joihin sähköpotkulauta ei kuulu.
Käyttöoikeuksia on Oskalan mukaan suljettu joskus myös sosiaalisissa medioissa julkaistujen videoiden perusteella.
– Näin voimme tehdä, jos näemme videon, josta pystymme tunnistamaan, että kyseessä on meidän lautamme ja yhdistämään se käyttäjään.
Myös sähköpotkulautayhtiö Tierissä annetaan tarvittaessa varoituksia ja määrätään käyttökieltoja.
– Näitä tulee säännöllisesti, mutta ei kuitenkaan suurissa määrin, maajohtaja Elina Bürkland kertoo.
Esimerkiksi Turussa kansainvälisten suurmarkkinoiden aikaan tehtiin ilmoitus henkilöstä, joka ajoi tarkoituksella skuutilla väkijoukon keskellä. Tämä johti Bürklandin mukaan käyttökieltoon.
Pelkkien somevideoiden perusteella käyttökieltojen antamista Bürkland pitää kyseenalaisena.
– Emme me voi lähteä selvittämään tällä tavalla, se on poliisin työtä. Tarvittaessa autamme toki poliisia.
Kahdestaan skuutilla ajelusta sakko
Myös poliisi puuttuu sähköpotkulautailijoiden tekemiin rikkeisiin. Sähköpotkulaudalla kyyditsemisestä voi saada 40 euron sakon.
Rikemäärät eivät ole tiedossa, sillä poliisin tilastoissa sähköpotkulaudat rinnastetaan pyöräilijöihin.
– Ilman erillisiä tilastoja voi sanoa, että yleisimpiä rikkeitä ovat jalkakäytävällä ajaminen ja laudalla kaksin kulkeminen, viestintäasiantuntoja Katri Tammio Lounais-Suomen poliisista kertoo sähköpostiviestissä.
Vantaan Myyrmäessä ja Helsingin Kaivopuistossa tapahtui kesäkuussa sähköpotkulautailijoiden kuolemaan johtaneet onnettomuudet. Poliisi ei Tammion mukaan ole lisännyt skuutteihin kohdistuvaa valvontaa onnettomuuksien takia.
– Valvontaa ei ole tehostettu, vaan sitä tehdään jatkuvasti muutenkin.
Turun Skuuttipartio Olga Rönkä, Joonas Silpola ja Vilma Wahlbeck antoivat kesällä 2023 neuvot turvalliseen liikkumiseen.