perjantai, 13 joulukuun

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan pohjalaiset kansanedustajat Anne Rintamäki ja Pia Sillanpää kritisoivat valiokunnan työskentelyä.

Hannele Amonoo,

Ari Vihanta,

Tuomo Rintamaa

Vaasan vaalipiirin perussuomalaiset kansanedustajat, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Anne Rintamäki ja kokkolalainen Pia Sillanpää kritisoivat valiokunnan työskentelyä.

Sote-valiokunnan työskentelyn ongelmista on uutisoitu jo pitkään. Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) ja varapuhemies Paula Risikko (kok.) olivat seuraamassa valiokunnan työskentelyä maanantaina.

– Puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) toimi silloin jouhevammin, kun puhemiehet olivat seuraamassa kokousta. Siltikin se venyi 17-tuntiseksi, eikä kaikkea saatu valmiiksi. Sitä en kiellä, etteikö osasyynä syksyn pitkäksi venyneisiin kokouksiin olisi ollut hallituksen esitysten runsas määrä, Sillanpää sanoo.

Myös Rintamäen arvion mukaan ne kokoukset, joihin puhemies ja varapuhemies osallistuivat, sujuivat jouhevammin kuin muut valiokunnan kokoukset. Hän ei kuitenkaan usko, että vierailut poikivat mitään suurta muutosta

Syyttävät jopa työpaikkakiusaamisesta

Sekä Rintamäki että Sillanpää syyttävät valiokunnan ongelmista Kiurua. He puhuvat jopa työpaikkakiusaamisesta. Sillanpää kertoi näkemyksistään tiistaina Keskipohjanmaa-lehdessä.

Pia Sillanpää kertoi Ylelle torstaina, että oppositiopolitikot venyttävät joskus pitkillä puheenvuoroillaan asioiden käsittelyä, mikä on sinänsä normaalia opposition toimintaa. Raja tulee Sillanpään mukaan vastaan, kun jankataan tuntikausia jostain yksityiskohdasta eikä haluta antaa periksi hallituspuolueiden edustajille, vaikka tietäisi olevansa vähemmistössä.

– Sinä menee mielestäni raja, kuinka pitkään politiikan nimissä voi vääntää jostain asiasta. Tässä tulee se kiusaaminen, kuinka paljon voi aikaa varastaa toisilta, kun kansanedustajilla on muitakin tehtäviä.

Sillanpään mukaan ei ole kyse kuitenkaan pelkästään pitkistä puheista.

– Puheenjohtaja käyttää myös syyllistämistä keinona, ja manipuloi edustajia muuttamaan mielipiteensä omien tarkoitusperiensä mukaisesti. Se ei ole mielestäni oikein, ja tästä on kärsinyt koko valiokunta.

Rintamäki puolestaan sanoo tunnistavansa konstit, joilla pystytään horjuttamaan vastustajan psyykettä.

– Osataan tehdä sellaista viivytystaktiikka, että se on tietynlaista kiusaamista. Vastapuoli alkaa horjua uskossaan ja tehdä hätiköityjä ratkaisuja, Rintamäki sanoo.

Vielä marraskuun alussa, kun valiokunnassa oli käyty pelisääntökeskustelu, Sillanpää kehui Kiurun toimintaa puheenjohtajana.

– Ilo siitä, että ilmapiiri ja työskentelytavat olisivat parantuneet, ei kovin kauaa kestänyt.

Kim Berg pitää syytöksiä hyvin vakavina

Valiokunnan vaasalainen jäsen, kansanedustaja Kim Berg (sd.) pitää syytöksiä työpaikkakiusaamisesta hyvin vakavina.

– Missään nimessä ei ole ollut kyse työpaikkakiusaamisesta. Olen hyvin huolissani siitä, että kansanedustajataustaiset ihmiset esittävät tällaisia syytöksiä ilman painavia perusteita. Asia pitäisi puida hyvin läpi, Berg sanoo.

Bergin mukaan hallitus on tuonut valiokuntaan huonosti valmisteltuja esityksiä.

– Valiokunnan ja varsinkin puheenjohtajan velvollisuus on huolehtia, että ne eivät mene läpi valiokunnasta. Varsinkaan tilanteessa, jossa on selkeästi kyse myös perustuslaillisista ongelmista.

Berg painottaa, että henkilösuhteissa ei ole valiokunnassa ollut ongelmia. Asiat ovat tällä hetkellä hyvin vaikeita, ja aikataulu on aiheuttanut keskustelun kärjistymisen.

– Itse näkisin, että hallituspuolueiden edustajat haluavat ohjata julkisen keskustelun johonkin muualle näistä valiokunnassa käsitellyistä vaikeista kysymyksistä.

Jaa.
Exit mobile version