Hem Sport 17-åringen var JVM:s bästa – men Foppas rekord slogs inte

17-åringen var JVM:s bästa – men Foppas rekord slogs inte

förbi admin
0 kommentar

För ovanlighetens skull gjorde Connor Bedard inga poäng i finalen mot Tjeckien. Det blev enda matchen under JVM som 17-åringen lämnade isen poänglös.

Likväl hade han även i finalen en av huvudrollerna. Det märktes tydligt hur mycket energi de tjeckiska spelarna lade på att hålla koll på Bedard – som med sina 17 år är två år yngre än de äldsta spelarna i JVM.

Efter finalen utsågs Connor Bedard till turneringens mest värdefulla spelare och bäste forwarden. Ett givet val.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Under turneringen har 17-åringen slagit det ena rekordet efter det andra.

När han i kvartsfinalen mot Slovakien svarade för tre poäng – två mål och en assist – passerade han Jordan Eberle och blev Kanadas bäste målskytt någonsin i JVM-sammanhang.

Poängen mot Slovakien, där han gjorde det avgörande målet i förlängningen, innebar också att han med sina då 21 poäng blev den kanadensiska spelare som hade gjort flest poäng under en och samma JVM-turnering.

Han blev också den U18-spelare som hade gjort flest poäng i ett och samma JVM.

Det går att fortsätta att räkna upp rekord, bland annat är Bedard nu den kanadensiska spelare som har gjort flest assist under en och samma JVM-turnering.

Själv har Bedard velat tona ner rekordens betydelse.

– Mitt fokus här är inte personlig framgång. Jag vill ha guldet, det är allt jag vill ha, sa Connor Bedard när han under JVM fick frågor om rekorden.

Natten mot fredagen var guldet hans, men inte heller efter finalen var han speciellt intresserad av att prata om sin egen insats.

– Jag vill inte prata om mig. Vi har precis vunnit en av världens största turneringar, sa Bedard till tv-kanalen TSN.

När årets junior-VM nu är över finns det dock ett rekord kvar som 17-åringen inte har lyckades slå.

Under JVM 1993 gjorde Peter Forsberg 31 poäng under en JVM-turnering. Sedan dess har det kallats för det ”galna rekordet”, och något som det kommer att vara omöjligt att slå.

Peter Forsberg firar ett mål mot Finland under JVM 1993.Foto: Bildbyrån

Men när Bedard inledde årets JVM med att göra 14 poäng på de tre inledande gruppspelsmatcherna, såg det omöjliga inte längre lika omöjligt ut.

I slutet på turneringen minskade dock 17-åringens poängproduktion något, vilket gjorde att han stannade på 23 poäng sammanlagt.

Med det vinner han klart poängligan i årets JVM, tvåan USA:s Logan Cooley är nio poäng bakom.

Men till Peter Forsbergs galna rekord nådde han aldrig.

I och med att Connor Bedard får spela två JVM till skulle han kunna få nya chanser att slå Forsbergs omöjliga rekord.

Det är dock inte troligt att vi får se honom i juniorsammanhang igen. I sommar kommer han väljas först i NHL-draften, och redan nästa säsong spela i NHL.

Du kanske också gillar