Hem Sport 25-årige Audun Heimdal död i cancer – svensken Emil Granqvist sörjer

25-årige Audun Heimdal död i cancer – svensken Emil Granqvist sörjer

förbi admin
0 kommentar

25-årige Audun Heimdal död i cancer – svensken sörjer

25-årige Audun Heimdal, en av världens bästa orienterare, är död i cancer.

Kvar är hans förkrossade svenske rumskamrat Emil Granqvist.

– Jag har aldrig känt mig så hjälplös. Jag är nyutbildad läkare men kan inte göra ett piss för dem som står mig närmast, säger han.

 Audun Heimdal död i cancer
Audun Heimdal död i cancer

När Emil Granqvist och Audun Heimdal skördade framgångar på JVM i orientering 2015 var de okända för varandra. De var en svensk och en norrman som kämpade om samma pallplatser.

Året därpå flyttade Emil till Trondheim för att läsa till läkare och placerades i en lägenhet med tre andra elitorienterare. En av dem var särskilt bekant.

Audun Heimdal och Emil Granqvist blev mer än rumskamrater. De tränade ihop, åt middagar ihop, tävlade för samma klubb och kom 2019 etta och tvåa på norska mästerskapen i nattorientering.

Inspirerades av sin vän

Alla timmar och pass tillsammans formade en egen sorts humor.

– Vi skämtade mycket om vinnarmentaliteten i vår lägenhet. Det var seger som räknades, för silver och brons var skräpmedaljer. Søppelmedaljer. Det var ett stående skämt att den som kom tvåa eller trea på ett mästerskap inte fick fira det, vilket var extra kul när han började vinna saker.

Det dröjde till 2021 innan Audun Heimdal nådde den yppersta eliten. Han tog VM-silver i sprintstafett, dubbla NM-guld och blev sexa i totala världscupen. På vintern blev han världsmästare i skidorientering.

Sportsligt var Emil Granqvist hela tiden steget efter. Han stod strax utanför det svenska landslaget, men för att nå dit inspirerades han av sin vän.

Audun och Emil efter NM 2019.

I april 2022 berättade Audun att han var sjuk. Cancern gick åt fel håll, så Emil skulle inte räkna med sin vän i skogarna mer.

Den sista tiden höll de nära kontakt på telefon. Och i lördags var Auduns familj samlad när 25-åringen tog sitt sista andetag.

”Hans rum kommer stå tomt”

– Det är fruktansvärt tungt. Det har varit en tung sommar, men det gick mycket fortare än vi alla trodde. Det har varit beckmörkt sista dagarna, säger Emil Granqvist.

Hur var Audun som person?

– En fantastisk förebild. Han hade inga ovänner, för alla såg upp till honom. Vi är en stor orienteringsklubb i Trondheim och han har varit vår stora hjälte. Alltid snäll och ödmjuk och positiv. Tränar sina två pass om dagen utan att klaga.

Emil är tillfälligt hemma i Stockholm, men ska snart tillbaka till Trondheim för att avsluta studierna. Mycket kommer vara sig likt, men det viktigaste av allt kommer aldrig att bli som förut.

– Vi hade bott tillsammans i sex år och hade bestämt ett år till. Nu ska jag tillbaka till lägenheten och se att hans rum står tomt. Det blir jättekonstigt.

Efter stafetten Night Hawk. Audun är längst till vänster, Emil näst längst till höger.

Du kanske också gillar