Hem Sport 32 på 32: Winnipeg Jets

32 på 32: Winnipeg Jets

förbi admin
0 kommentar

Försäsongen inför 2022-23 närmar sig. Från den 1 augusti har NHL.com/sv satt alla NHL:s 32 klubbar under lupp; från de största snackisarna till varje lagdel kommer vi ge en överblick hur det ser ut för varje klubb. Idag bryter vi ned Winnipeg Jets i dess beståndsdelar.

Winnipeg Jets hälsar nya tränare välkomna: Rick Bowness lämnar Dallas efter fyra säsonger och en Stanley Cup-final och ansluter till Winnipeg. Från Washington hämtar Jets andrecoachen Scott Arniel och från farmarligorna kommer assisterande coacherna Brad Lauer (Edmonton Oil Kings i WHL) och Marty Johnston (Manitoba Moose i AHL).

Värvningen av Rick Bowness är en av säsongens mest remarkabla på tränarsidan. Bowness har en nyckelroll när Jets ska studsa tillbaka efter fjolårets besvikelse och missade slutspel. Bowness ersätter Dave Lowry som i sin tur ersatte Paul Maurice som klev av i december och numera återfinns i Florida Panthers.

För Rick Bowness blir det lite som att komma hem: 67-åringen från Moncton i New Brunswick spelade för Jets säsongerna 1980-82 och var tränare i klubbens organisation 1984-89, därav fyra år i NHL-laget. När han senast verkade i Winnipeg var verkligheten dock en annan jämfört med idag.

– I det skedet av vårt liv med tre små barn var det en fantastisk stad att bo i, säger Bowness till NHL.com/sv. Vi har bara positiva minnen från Winnipeg; bra människor och fantastiska vänner utanför hockeyn. Och det handlar om människor. Man vill vara runt bra människor och alla vi känner i Winnipeg faller fortfarande under den kategorin.

 

[Läs också: Jets hoppas kunna studsa tillbaka efter svaga fjolåret]

 

Då var Rick Bowness en rookie i tränarvärlden. När han nu ansluter till Jets organisation är han en oerhört erfaren tränare, med nästan 2 600 matchers erfarenhet från tränarbänken.

– Som ung tränare gör man misstag. Det jag har utvecklat över tiden är min förståelse för vad som fungerar och vad som inte fungerar och en förmåga att kommunicera med spelarna, säger Bowness.
Den nygamle tränaren gjorde sin filosofi klar direkt: en ny kultur där spelarna är ett kollektiv redan innan de anländer till campen i september. Han började ta kontakt med spelarna direkt: tydliga och konkreta samtal om förväntningar och mål med varje individ.

– X och O fungerar inte tillsammans om inte alla ställer upp till 100 procent, säger Bowness. Alla vet att vi är i den här striden tillsammans. Jag är ute efter den där familjekulturen där man bryr sig om varandra och sina lagkamrater. Att bygga den kulturen kommer att vara vårt väldigt viktiga jobb över sommaren.

Bowness tar över ett lag där de bästa målskyttarna och poängmakarna finns kvar även den kommande säsongen: Kyle Connor, 25, toppade den interna poängligan med 93 poäng (47+46) på 79 matcher. 29-årige Mark Scheifele gjorde 70 poäng (29+41) på bara 67 matcher medan powerforwarden, den 24-årige quebecaren Pierre-Luc Dubois, registrerades för 60 poäng varav 28 mål på 81 matcher. Veteranen och lagkaptenen Blake Wheeler, 35, gjorde också 60 poäng, därav 17 mål, men på bara 65 matcher.

Revanschsugna spelare som förväntar sig något bättre den här säsongen.

– Vi hade en forwardsgrupp som kunde röra sig riktigt bra, och en defensiv grupp som kunde flytta pucken riktigt bra. Vårt målvaktsarbete talade för sig självt. Så allt verkade okej. Men jag kände att vi körde fast, vi spelade långsamt och gick på i samma hjulspår, summerade Blake Wheeler fjolåret som slutade med matchsviten 39-32-11 och missat slutspel.

En stor missräkning.

Nu tar Winnipeg Jets nya tag, med ny tränare men i princip samma spelare som i fjol.

Video: Connors topp-5 mål 2021-22

Nyckelspelare

Givetvis spelarna som nämnts ovan: Kyle Connor som också vann Lady Byng Trophy som ligans sportsligaste spelare, Mark Scheifele, Pierre-Luc Dubois och Blake Wheeler. En viktig roll spelar också målvaktsduon Connor Hellebuyck och David Rittich.

Svenskarna

Forwarden Kevin Stenlund spelade tre matcher för Columbus i fjol, och David Gustafsson gjorde två matcher för Jets. De är de svenska spelare i Jets organisation som har störst chans att få NHL-tid den här säsongen.

Lagets styrkor

Givetvis att Jets kunnat behålla den mycket starka offensiva kärnan med spelarna som nämns härovan: Connor, Scheifele, Dubois, Wheeler och Hellebuyck är absolut toppklass i NHL. I närheten där finns också den 26-årige dansken Nikolaj Ehlers, 28 mål och 55 poäng förra säsongen. Jets har en enorm offensiv kraft. Kan Rick Bowness och hans manskap utnyttja den, då kan det bli riktigt bra. 

Video: Scheifeles topp-5 mål 2021-22

Det kan bli bättre

Målproduktionen: 252 mål framåt förra säsongen och 257 insläppta räcker givetvis inte för ett slutspelsaspirerande NHL-lag. Spelet i power play räckte bara till en mittposition i ligan förra säsongen: 21,1 i effektivtetsprocent var till exempel mer än sex procent sämre än topplaget i kategorin, Toronto Maple Leafs. Och fjolårets 75 procent i penalty kill är riktigt dåligt – bara tre lag var sämre. Där finns klar förbättringspotential.

Talangerna

Den Frölundafostrade anfallaren Daniel Torgersson, i AIK i Hockeyallsvenskan förra säsongen, knackar på dörren till NHL. Torgersson, 20 år och vald i andra rundan (40:e totalt) av Jets i draften 2020, är under kontrakt och lär få inleda säsongen i Manitoba Moose. Under sommaren har Jets också skrivit ett treårigt rookiekontrakt (entry-level contract) med 17-årige backen Elias Salomonsson från Skellefteå, i år draftad i andra rundan som 55:e spelare totalt.

I årets draft hämtade Jets också in Rutger McGroarty (1/14), en mycket målfarlig anfallare från University of Michigan. I första rundan draftade Jets också skridskoskicklige centern Brad Lambert (1/30) som trots sitt engelsk-klingande namn är född och uppväxt i Lahtis i Finland. Lambert spelar just nu JVM för Finland, och har erfarenhet från en säsong i finska toppligan.

Laget går till slutspel…

… och kan till och med gå långt där, om Rick Bowness som är en erkänt skicklig lagbyggare kan få alla att dra åt samma håll och om lagets starka offensiv lever upp till sin potential.

Du kanske också gillar